Forside

Oslo kommunes boliger: Barn vokser opp med knivtrusler og sprøytespisser

Oslo kommune: Barn vokser opp med knivtrusler og sprøytespisser

Med genseren trukket over nesa for å unngå lukten av røyk og urin løper Selma (9) nedover trappa i blokka der hun bor. Hun håper hun slipper å møte noen av de psykisk syke eller narkomane naboene før hun kommer seg ut i bakgården med søppelposen. Selma er ett av 5.000 barn som vokser opp i kommunale leiligheter i Oslo. Hvor mange som er redde for naboene sine er det ingen som vet. Men rapporter fra både forskere og barneombudet viser tydelig at Selma ikke er alene. – Noen ganger er det sprøyter i kjelleren og oppi postkassene her. Det er skummelt å tenke på sprøyter med blod rundt omkring, sier Selma til NRK.

Barn skal ikke bo blant rusede og alvorlig psykisk sjuke mennesker, heter det i det i valgtalene. Men i en kommunal gård i Oslo øst opplever fire små barn drapstrusler på lekeplassen, narkosalg i oppgangen, blodsøl i trappa og tissing på akebrettene sine. I dag bor det 72 barn i de kommunale boligene der også Selma bor.

– Det er skammelig at det er sånn som i dag, at enkelte steder i Norge opplever barn å få avslag på å få flytte fra et helt klart skadelig bomiljø fordi ventelistene er så lange. Det må selvfølgelig settes en tidsfrist for ny bolig, sier Barneombudet. – Vi ville jo aldri akseptert det når det gjelder for eksempel helse. Der har vi jo ventelistegarantier. Har du vondt i kneet har du krav på operasjon innen en viss tid. Og det å være barn og bo under dårlige oppvekstvilkår er minst like alvorlig som å ha vondt i kneet, så her må det komme på plass garantier, tidsfrister og ordentlige retningslinjer, mener barneombud Lindboe.

Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet har styrt Oslo i 16 år, og kunne ha ryddet opp i dette. Men det har ikke hatt tilstrekkelig prioritet.

Les og hør dokumentasjon hos NRK.