Forside

Sårbare barn og unge trenger Robust

Sårbare barn og unge trenger Robust

Byrådet i Oslo har foreslått nedleggelse av Kirkens Bymisjons unike samtaletilbud til barn og unge, Robust. Dette er særs uklokt.

En fersk statlig rapport (NOVA) viser at det er en klar økning i psykiske plager blant ungdom i Oslo. Svaret på dette kan umulig være å legge ned et tilbud som gjennom 25 år har utviklet spisskompetanse på forebyggende arbeid for barn og unge.

Til Robust kommer bl.a familier for å prate etter samlivsbrudd og konflikter, og barn og unge kan komme med utfordringer knyttet til bl.a vold, rus, mobbing, depresjon og spiseforstyrrelser. Samtaletilbudet er gratis, og brukes av om lag 200 familier årlig. Robust hjelper barn og unge tidlig; før de faller ut av skole og vennemiljø, før konflikter og problemer blir uhåndterlige, før man trenger barne- og ungdomspsykiatrien eller barnevernet. Bydelene har heller ikke tilsvarende tilbud der ungdom og familier kan ta kontakt selv, uten skriftlig søknad, henvisning eller vedtak.

Robust får driftsmidler fra Kirkens Bymisjon, men er avhengig av litt over tre millioner i året fra Oslo Kommune. Jeg vil under budsjettbehandlingen i bystyret sloss for at sårbare barn og ungdom fortsatt skal ha et viktig hjelpetak som Robust, og oppfordrer flest mulig om å skrive under på oppropet, og ikke minst: skrive til gruppelederne i Oslo bystyre.

Denne byen har råd til å bruke hundrevis av millioner bare for å skrive søknad og sloss for et vinter-OL. Det er - blant annet - hjelpetrengende barn som må betale regninga.