Forside

Amerikansk overvåking: For passivt fra den norske regjering

Amerikansk overvåking: For passivt fra den norske regjering

Jeg er ikke imponert over statssekretær Pål Lønseth (Justisdepartementet) håndtering av skandalene som den tidligere etterretningsansatte Edward Snowdens avsløringer avdekker. - Vi har gjennomført et møte med amerikanske myndigheter i Washington, og har fått en grundig redegjørelse for saken. Ut fra vår dialog med USA har de ikke gitt oss informasjon som gjør at vi kan påstå at USA har gjort noe kritikkverdig, sier Lønseth til Aftenposten. 

- Stoler dere på at informasjonen dere har fått er korrekt?

- Vi har ingen grunn til å tro at det ikke er korrekt. Vi har et godt og nært forhold til USA, sier statssekretæren til avisa.

Samtidig presenterer Washington Post dokumentasjon som viser at FBI/NSA har direkte adgang til serverne hos Google, Yahoo, Microsoft, Apple, Facebook, Skype and AOL. De nye avsløringene viser at NSA (5 april) på aktivt vis overvåket 117 000 mennesker utenfor USA – og at disse menneskenes digitale aktiviteter blir overvåket “real time”, altså fortløpende og aktivt.

Og det betyr nødvendigvis også at amerikanske etterretningsmyndigheter i "real time" kan følge med nettaktivitetene til alle oss - også nordmenn - som bruker Google eller Facebook. Men Justisdepartementets politiske ledelse sier vi har "et godt og nært forhold til USA", og opptreder på en måte som grenser opp til det naive.

Jeg synes teknologiredaktør Eirik Rossen i Digi.no setter ord på mange av de spørsmål det er naturlig å stille til USA om PRISM og annen overvåkning.