Forside

Overgangstønaden til enslige forsørgere er truet

Overgangstønaden til enslige forsørgere er truet

Aleneforeldreforeningen skriver: "De tre største politiske partiene har i løpet av det siste året kommet med forslag som vil fjerne eller ødelegge den viktigste støtteordningen vi har for mange aleneforeldre med små barn i Norge. Går forslagene igjennom, vil det bli vanskeligere for mange å komme tilbake i arbeid og det vil samtidig føre til mer barnefattigdom. Det er titusener som vil rammes med en gang  om overgangstønaden fjernes  ettersom vi vet det er 125 000 aleneforeldre og 190 000 barn som vokser opp i en familie med en forsørger.

Aleneforeldreforeningen krever at overgangsstønaden ikke kuttes eller fjernes  slik at aleneforeldre fortsatt har muligheten til å utdanne seg og sikre sin fremtidige økonomiske situasjon," sier foreningen.

Dette må vel være et helt riktig standpunkt. Eller hva mener du?

 

Aleneforeldreforeningen sier:

"De tre største politiske partiene har i løpet av det siste året kommet med forslag som vil fjerne eller ødelegge den viktigste støtteordningen vi har for mange aleneforeldre med små barn i Norge. Går forslagene igjennom, vil det bli vanskeligere for mange å komme tilbake i arbeid og det vil samtidig føre til mer barnefattigdom. Det er titusener som vil rammes med en gang  om overgangstønaden fjernes  ettersom vi vet det er 125 000 aleneforeldre og 190 000 barn som vokser opp i en familie med en forsørger.

Overgangstønaden er en unik og velfungerende stønadsordning for enslige forsørgere. Den ble etablert som en kommunal stønad i Oslo i 1920, etter hvert adoptert av mange andre kommuner og gjort statlig i 1964. Den har hjulpet hundretusenvis av aleneforeldre til å forsørge seg, kvalifisere seg for arbeidsmarkedet eller utdanne seg for å kunne kombinere arbeid og omsorg for barn. Store grupper foreldre har gjennom stønaden utdannet seg og klatret opp på ett inntektsnivå som har bedret levekårene deres betraktelig. Vi vet ikke om andre land som har en tilsvarende stønad, som fungerer så godt. Den har også medvirket til att Norge ligger helt i topp i Europa i antall barnefødsler, samtidig som vi er ett av landene i verden med høyest yrkesdeltakelse blant kvinner.

Overgangsstønaden har blitt kuttet i flere omganger de siste årene. Aleneforeldreforeningen er bekymret ettersom Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet har kommet med forslag der de vil fjerne den eller avkorte tiden en kan benytte den til ett år. Begge forslagene vil ødelegge denne nødvendige stønaden som den er i dag.  

Å være alene med små barn krever betraktelig mer enn det å være foreldre i en familie med to voksne. Mange opplever etter å ha fått barn at jobben de hadde fra før  ikke er mulig å kombinere med det å være foreldre, noe som medfører utestenging og betraktelig færre muligheter i arbeidsmarkedet. Å ødelegge eller fjerne overgangsstønaden vil gjøre det vanskeligere å ha aleneomsorg for barn, forskjellene i Norge vil øke og barnefattigdommen blir mer utbredt.

Støtteordninger for å utjevne forskjellene mellom barnefamiliene og kvalifisere foreldre er en nødvendighet og et gode Norge har råd til. Det er også en investering i fremtidens samfunn. Hvorfor ødelegge overgangstønaden? Det er lov å snu, selv for de tre største politiske partiene i Norge.

Aleneforeldreforeningen krever at overgangsstønaden ikke kuttes eller fjernes  slik at aleneforeldre fortsatt har muligheten til å utdanne seg og sikre sin fremtidige økonomiske situasjon.