Forside

Kommunen bør be om politietterforskning ved mistanke om straffbare forhold

Kommunen bør politianmelde mistanke om straffbare forhold

"Det kunne være tale om straffbare forhold. Slike forhold er det politiet som må etterforske og Oslo kommune måtte derfor bidra til det gjennom en anmeldelse," sier byrådsleder Stian Berge Røsland fra Høyre til VG tidligere denne uka, som begrunnelse for hvorfor byrådslederen i fjor - urettmessig - etter mistanke om høy dødsrate suspenderte og politianmeldte en hjelpepleier ved Lindeberg omsorgssenter.

Jeg er enig med byrådslederen i dette prinsipielle syn, etterforskning er en politioppgave. Ved mistanke om straffbare forhold er det en klar politioppgave å drive etterforskning. Det er rett at kommunen ikke har etterforskningskompetanse, og ved amatøretterforskning fra kommunens side kan man lett rote til bevis eller verdifull etterforskningstid kan gå tapt. Men mistanke må nok ha et bedre grunnlag enn i denne saken, og er man i tvil bør man be politiet opprette en undersøkelsessak, framfor den mer stigmatiserende: politianmeldelse.

Jeg skulle ønske at dette også var en konsekvent og prinspiell holdning fra Byrådets side - ikke minst for å gi de berørte større rettssikkerhet, men slik er det jo ikke. Litt for ofte har jeg sett at Byrådet, ved internrevisjon, går veldig langt ï å drive egne undersøkelser som har karakter av politietterforskning. Og etter langt om lenge går kommunen til politiet. Noen av de rådyre rapportene Byrådet har kjøpt fra PwC burde opplagt egentlig vært politirapporter, etter politianmeldelser.

Av og til har jeg mistanke om at dette har politiske undertoner. Adeccos drift av Ammerudlunden sykehjem og skandaleprosjektet Altea i Spania er et slike eksempler. I Ammerudlunden-saken het det at "Byrådet i Oslo vil granske bemanningsselskapet Adecco etter NRKs avsløringer av arbeidsforhold på sykehjemmene de driver i hovedstaden." Byrådet fastslo at "Adecco har brutt kontrakten med Oslo kommune. Dermed risikerer Adecco politianmeldelse, erstatningskrav og oppsigelse av kontrakten." Noen av oss mente da at når det kunne være tale om straffbare forhold er det politiet som må etterforske og at Oslo kommune derfor måtte bidra til det gjennom en anmeldelse. Men Byrådet inntok da det motsatte standpunkt av Lindebergsaken: "Selv om de to sykehjemskontraktene er hevet, sier Oslo kommune at de ikke har kommet til bunns i saken, og at det er for tidlig å si om det er grunnlag for å anmelde Adecco til politiet. – Vi tar en gjennomgang av forholdene og må avvente resultatet for å se hva vi gjør videre, sier eldrebyråd Cecilie Brein (Frp)," til NRK.

Jeg håper byrådslederen har lært av Lindebergsaken, og at Oslo kommune framover mer konsekvent foretar politianmeldelse eller ber politiet starte undersøkelsessak ved mistanke om straffbare forhold, selv om det gir noen millioner mindre i omsetning for private konsulentfirmaer.