Forside

Uklokt å kaste de pensjonsberettigede ut av kommunens pensjonsselskap

Uklokt å kaste de pensjonsberettigede ut av kommunens pensjonsselskap

"Byrådets forslag om å samordne virksomheten i Oslo Forsikring og Oslo Pensjonsforsikring er klokt. Forslaget støttes selvsagt av SV.

Byrådets forslag om å kaste de pensjonsberettigede ut av styret er derimot særs uklokt.  Det er de ansattes pensjonspenger selskapet skal forvalte, og Byrådets planer har skapt uro. Styredeltakelse skal bidra til at de pensjonsberettigede, gjennom innsyn og deltakelse, skal føle seg trygge på at pensjonspengene forvaltes på en sikker måte," sa jeg blant annet de bystyret behandlet forslag om samordning av de to selskapenes virksomhet.

Les resten under "les mer".

 

Samordning av virksomhet i Oslo Forsikring AS og Oslo Pensjonsforsikring AS

Ordfører,

Byrådets forslag om å samordne virksomheten i Oslo Forsikring og Oslo Pensjonsforsikring er klokt. Forslaget støttes selvsagt av SV.

Byrådets forslag om å kaste de pensjonsberettigede ut av styret er derimot særs uklokt.  Det er de ansattes pensjonspenger selskapet skal forvalte, og Byrådets planer har skapt uro. Styredeltakelse skal bidra til at de pensjonsberettigede, gjennom innsyn og deltakelse, skal føle seg trygge på at pensjonspengene forvaltes på en trygg måte.

Vi har erfaringer fra kommunale pensjonskasser som har skuslet bort pensjonsberettigedes penger. F.eks. Bærum kommunale pensjonskasse som var svært så spekulative i sine pengeplasseringer, og skuslet bort hopetall av millioner.

Jeg tror nok Byrådet plasserer godt kvalifiserte styremedlemmer i styret. Men det har skapt uro blant kommunens ansatte når Byrådet begynner å tukle med hvem som skal forvalte pensjonspengene deres.  Det oppfattes som at Byrådet vil hindre at de pensjonsberettigede skal få det detaljerte innsyn, og den medvirkning, som styredeltakelse representerer. Byrådet opptrer her særs uklokt.

Dette også fordi Byrådets planer om styresammensetning må være lovstridig. Finanstilsynet ga Oslo Pensjonsforsikring dispensasjon fra forsikringslovens krav om eget representantskap på grunn av at styrets sammensetning, hvor både de ansatte og de pensjonsberettigede er representert. I sitt brev i denne saken understreket Finanstilsynet: «I den grad lovens krav til sammensetning av styret ikke innfris, vil grunnlaget for dispensasjon fra kravet om representantskap kunne bortfalle.»

For SVs del er derfor saken krystall-klar: De pensjonsberettigede skal, som i dag, være representert i selskapets styre, i samsvar med Finanstilsynets forutsetning for å avvike fra lovens krav om eget representantskap.