Annet

Forsøksordning med engasjering av vektere ved nedre Grünerløkka

Forsøksordning med engasjering av vektere ved nedre GrünerløkkaSom folkevalgte skal vi ta folks utrygghet på alvor. 14 prosent av Oslos befolkning sier at de føler seg ganske eller svært utrygg når de ferdes i Oslo om kvelden.  Blant kvinnene er det over 20 prosent som føler seg utrygg.  Dessverre er noe av grunnlaget for utryggheten skapt av flertallet i dette bystyret. Som den liberale skjenkepolitikken. Eller den renovasjonspregede holdning til den som er annerledes enn oss. Har du et synlig rusproblem eller tigger, ødelegger det Oslos bilde som turistby dersom du er synlig i sentrumsgatebildet. Dermed presses de over i bo-områdene på Kampen, Tøyen og Grünerløkka, sa jeg  bl.a. da bystyret forslaget om å sette inn vektere ved nedre Grünerløkka.


Oslo bystyre 12. nov. 2008
Ivar Johansen, SV

Sak 412 Forsøksordning med engasjering av vektere ved nedre Grünerløkka

Ordfører

Dette er en uvanlig kortfattet byrådsak, på 34 linjer.
Kanskje egentlig for kort. Men sant og si liker jeg dette.  Så presist, prinsipiellt og kortfattet bør bystyrets beslutningsgrunnlag være.  Så får eventuell tilleggsinformasjon følge som vedlegg, eller bli særskilt etterspurt fra fagkomite eller bystyrets medlemmer.

14 prosent av Oslos befolkning sier at de føler seg ganske eller svært utrygg når de ferdes i Oslo om kvelden.  Blant kvinnene er det over 20 prosent som føler seg utrygg.  Dessverre er noe av grunnlaget for utryggheten skapt av flertallet i dette bystyret. Som den liberale skjenkepolitikken. Eller den renovasjonspregede holdning til den som er annerledes enn oss. Har du et synlig rusproblem eller tigger, ødelegger det Oslos bilde som turistby dersom du er synlig i sentrumsgatebildet. Dermed presses de over i bo-områdene på Kampen, Tøyen og Grünerløkka.

Som folkevalgte skal vi ta folks utrygghet på alvor. Byrådet vil sette inn offentlige tiltak for å bedre forholdene i nedre del av Grünerløkka, men for foreldre som ikke tør sende barna sine til ungdomsklubben Riverside - midt i Oslos største rusarena i nabobydelen – sier byråd Kallmyr til foreldrene: dere får ordne opp selv. Å ta folks utrygghet på alvor innebærer å gjøre noe mer – og annet - enn å skyve årsaken til problemene over til nabobydelen eller foreldre. 

For SV er det viktigere å få økt offentlig tilstedeværelse gjennom Uteseksjonen og annen oppsøkende tjeneste enn tilstedeværelse av uniformerte vektere. Det er viktig at kommunens sosialapparat fanger opp kjøperne av narkotika .  Når det gjelder selgere av narkotika er det bare politiet som har adgang til de nødvendige maktmidler til bortvisning eller arrestasjon.

Uniformerte vektere på Grünerløkka har ikke andre fullmakter enn om vi ansatte Jøran Kallmyr eller Erling Lae til 2 måneders praksis langs elva. Jeg tror ikke det ville skremt bort mange narkoselgere. Uniformerte vektere skaper kun en falsk trygghet, i det folk tror vekterne har maktmidler de de facto ikke disponerer. De kan ikke gjøre annet enn å ta en telefon til politiet.

Kriminalitetsbekjempelse som er så konkret som å pågripe eller bortvise den som begår en kriminell handling er en politioppgave, og vi skal ikke rote til dette gjennom uniformerte lissompolitifolk fra Securitas eller andre vaktselskaper. Og sterkt hjelpetrengende rusmisbrukere skal i alle fall ikke også langs Akerselva bli møtt av de samme vaktselskaper som på oppdrag fra gårdeiere bokstavelig talt spyler dem bort fra områdene rundt Oslo S.

Også i denne saken skal vi oppleve Venstre som partiet med dobbeltkommunikasjon. I media er de svært offensive mot byrådets forslag mot vektere, men når saken avgjøres er de støttepartiet for Fr.P og Høyre, rett nok da vektere omdøpt til noe annet, til ”bomiljøvakter”.  Høyre bekreftet i finanskomiteen at flertallsinnstillingen gjerne kan bety uniformerte Securitasvakter.

Oslopolitiet har sagt de gjerne blir med på en fellesdugnad med kommunens virksomheter for å bedre forholdene i nedre del av Grünerløkka. Det er et godt signal, som gir håp om resultater.

You have no rights to post comments