Annet

Kampen mot EUs tjenestedirektiv fortsetter

Er kampen mot EUs tjenestedirektiv tapt og avsluttet etter at Stoltenberg har varslet at de vil presse det gjennom i regjeringen med 10 mot 9 stemmer? Det kan den ikke, rett og slett fordi det handler om fagbevegelsens framtid. Det handler om muligheten til å opprette og håndheve tariffavtaler, det handler om muligheten for tiltak mot underbetaling og uverdige arbeidsforhold, det handler om retten til å bestemme hva som er offentlige oppgaver og ikke skal underlegges markedet, heter det i et opprop fra LOs toppledere i Oslo, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Haugesund og Gjøvik.


Kampen mot EUs tjenestedirektiv fortsetter

Vi krever at EUs tjenestedirektiv behandles i Stortinget og etter LO-kongressen 8 til 15 mai 2009.

Vi ber de to regjeringspartiene som er i mot direktivet om å sette alt inn på at vi ikke får en hastebehandling. Vi ber EU-motstanderne i AP om å bidra til at LOs høyeste organ får sagt sin mening før direktivet stortingsbehandles.

For fagbevegelsen er denne sak like viktig som kampen om arbeidsmiljøloven var ved forrige valg. Selv om ny arbeidsmiljølov var vedtatt, så krevde LO vedtaket reversert.

Blir EUs tjenestedirektiv nå presset gjennom, så vil opphevelse av vedtaket bli et av LOs aller viktigste krav foran stortingsvalget 2009.

Begrunnelse:

Er kampen mot EUs tjenestedirektiv tapt og avsluttet etter at Stoltenberg har varslet at de vil presse det gjennom i regjeringen med 10 mot 9 stemmer?

Det kan den ikke, rett og slett fordi det handler om fagbevegelsens framtid. Det handler om muligheten til å opprette og håndheve tariffavtaler, det handler om muligheten for tiltak mot underbetaling og uverdige arbeidsforhold, det handler om retten til å bestemme hva som er offentlige oppgaver og ikke skal underlegges markedet.

Direktivet skal opp i Regjeringen torsdag 20.11. Deretter kommer det en Stortingsproposisjon som trolig bare er tenkt behandlet i EØS-komiteen. Det vi krever av motstanderne av direktivet, regjeringspartiene SV og SP og EU-motstanderne i AP er at de setter alt inn på at proposisjonen ikke blir behandlet før LO-kongressen 8-15 mai. Vi ser at mange EU-motstandere i AP begrunner sin ja-stemme til direktivet med at LO er fornøyd. Men LO er ikke fornøyd. LOs ledelse har intet mandat til å godta innføring av direktivet. Et flertall i sekretariatet har vedtak i sine forbund om veto mot direktivet. Ingen av disse vedtakene sier at direktivet er akseptabelt etter en forsikring fra statsministeren om at all usikkerhet er grunnløs. Grunnen til usikkerheten er jo nettopp at EF-domstolen har dømt mot fagbevegelsen i flere saker, der de fleste regjeringer i EU, inklusive Stoltenberg var sikker på at fagbevegelsen ville vinne. Ja, selveste kommisjonen var av samme oppfatning. Derfor er det bare EF-domstolen som kan gi en garanti og deres svar får vi først når våre tiltak mot sosial dumping, vår allemnngjøring av forhold som går ut over rene minstebestemmelser, ny allmenngjøring av tariffavtaler  i bransjer der organisering er svak og  norsk tolking av hvilke tjenester som kan beholdes og tas tilbake som offentlige tjenester, blir prøvd for EF-domstolen. Svensk LO angrer nå at de stilte på sin regjerings forsikringer i 1994.

Det er LO-kongressen i mai som vedtar LOs syn på EUs tjenestedirektiv. De som mener et flertall tar feil, må overbevise kongressen om sitt syn. D vet Stortinget LOs syn når de skal fatte sitt vedtak. Og vi trodde faktisk at Arbeiderpartiet mente det er avgjørende hva de som møter sosial dumping hver dag og vet hva som kreves, mener om direktivet.

Stoltenberg legger til grunn at når direktivet er vedtatt, så vil gemyttene legge seg og tjenestedirektivet være en glemt sak i valgkampen. Vi tror han undervurderer hvor mye dette betyr for fagbevegelsen. Dette er som arbeidsmiljøloven. Den var også vedtatt i stortinget foran valget i 2005. Men en samlet fagbevegelse krevde loven reversert. Det var en viktig årsak til den store mobiliseringa som vant valget og loven ble reversert. Presses direktivet gjennom før LO-kongressen vil vi gå inn for at et av LOs aller viktigste krav til partiene før stortingsvalget i 2009 blir reversering av vedtaket.

Kleiv Fiskvik  
LO Oslo

Rolf Bersås 
LO i Stavanger og omegn    

Helge Larsen
LO i Haugesund og omegn     

Lill Vera Pedersen
LO Tromsø

Arne Byrkjeflot
leder LO i Trondheim

Størk Hansen
LO Gjøvik. Land Toten
                            

Kommentarer   

#1 Aksel 14-11-2008 21:54
Hva skal vi gjøre da? Eller, hva KAN vi gjøre?
#2 Aage Wiik 16-11-2008 21:38
Jeg synes det er veldig trist at ikke SV satte hardt mot hardt i "tjenestedirekt ivsaken" ved å true med å gå ut av regjeringen. I denne saken ser vi nok et eksempel på Arbeiderpartiet s hardkjør. På et eller annet tidspunkt bør man kunne si at "nok er nok" - og tjenestedirekti vet er en slik sak - jfr. Soria Moriaerklæringe n. Tenk så fritt SV kunne puste ut foran valget i 1909 uten det rød-grønne halsekjedet...

You have no rights to post comments