Annet

Oslo trenger motkonjukturtiltak

Oslo trenger motkonjukturtiltakFinanskrisen slår inn også i Oslo. NAV Oslo la i går fram en prognose på at arbeidsledigheten vil fordobles for Oslo neste år.  Regjeringen skal på nyåret legge fram en finanspolitisk tiltakspakke for å dempe virkningene av den internasjonale finanskrisen.  Oslo kommune bør også sette inn motkonjukturtiltak. Det budsjettalternativet SV, sammen med AP, legger fram er en del av en slik pakke. Vi øker vedlikeholdet av veier og vannledningsnett. Forsterker kollektivtrafikkinnsatsen med nesten 300 millioner kroner. Bygger kommunale leiligheter for 170 millioner. Sikrer flere ansatte på sykehjemmene, og ikke minst: gir ekstra til bydelene. 635 millioner i en motkonjuktur-krisepakke kan bety mye for å reparere for konsekvensene av det totale havari for markedskreftenes fri spill, og det verdisyn enkelte partier i dette bystyret har bejublet så høyt, sa jeg bl.a. da bystyret i dag behandlet budsjettet for 2009



Oslo bystyre  11. des. 2008
Ivar Johansen, SV

Sak 430 Oslo byråds forslag til budsjett for 2009 og økonomiplan 2009-2012

L a meg starte, ordfører, med et par sitater fra budsjettbehandlingen her i  bystyret for 2 år siden.  Desember 2006.  Høyres og Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmenn, Holstad og Fredriksen var svært så indignerte over Ap og SV som i vårt  alternative budsjett lå 200 millioner kroner over de borgerlige bestevenners budsjettalternativ.  Dette var svært så uansvarlig, og Holstad mente venstresiden her i bystyret hadde innført et nytt slagord: ”Men lån skal byen bygges”, og Fredriksen  satset friskt med at ”det er lov å drikke Whisky mot fyllesyke.”

Høyre/Fr.P-byrådets budsjettforslag for 2007 foreslo et samlet låneopptak på 4,4 milliarder. 2 budsjetter senere, og må jeg tro i følge Fredriksen – mange fyllekuler – foreslår byrådet at Oslo kommune for neste tar et samlet låneopptak på 6,7 milliarder.  På 2 år foreslår altså Høyre og Fr.P. å øke de samlede årlige låneopptak med hele 2,3 milliarder.  Byrådet anbefaler at kommunens gjeldsgrad omtrent skal dobles de nærmeste 2 år.

Senest i Akers Avis i går leser jeg bystyrepolitikere fra Venstre og Høyre anklage SV og Ap for at vi ”år etter år har finansiert påplussinger med økt låneopptak”.   Men bare for det budsjettet vi nå behandler har borgerlig side på et eneste år tatt 10-gangern i forhold til de mer-låneopptak SV hadde for 2 år siden.  Jeg skulle ønske noe mer edruelighet i egen argumentasjon, når man så til de grader sitter i glasshus.

Fra SVs side mener vi ikke byrådets forslag om formidabel økning i låneopptak er uansvarlig, forutsatt at midlene settes inn i varig verdiskapning. I alle fall dersom byrådet kan vise til en større gjennomføringsevne enn det som oppnås for inneværende år. Framfor å la skolebygg og kommunal eiendom forfalle, er det klokt å låne penger til opprustning.  Framfor å la kollektivnettet forfalle bør vi låne midler for å investere i nye T-banevogner.

Finanskrisen slår inn også i Oslo. NAV Oslo la i går fram en prognose på at arbeidsledigheten vil fordobles for Oslo neste år.  Regjeringen skal på nyåret legge fram en finanspolitisk tiltakspakke for å dempe virkningene av den internasjonale finanskrisen.

Oslo kommune bør også sette inn motkonjukturtiltak. Det budsjettalternativet SV, sammen med AP, legger fram er en del av en slik pakke. Vi øker vedlikeholdet av veier og vannledningsnett. Forsterker kollektivtrafikkinnsatsen med nesten 300 millioner kroner. Bygger kommunale leiligheter for 170 millioner. Sikrer flere ansatte på sykehjemmene, og ikke minst: gir ekstra til bydelene. 635 millioner i en motkonjuktur-krisepakke kan bety mye for å reparere for konsekvensene av det totale havari for markedskreftenes fri spill, og det verdisyn enkelte partier i dette bystyret har bejublet så høyt.

You have no rights to post comments