Annet

Oslo kommune leier inn ulovlig arbeidskraft

Oslo kommune leier inn ulovlig arbeidskraftOslo kommune leier inn ulovlig arbeidskraft. Kommunen risikerer arbeidsstopp og i verste fall politianmeldelse hvis det ikke ryddes opp raskt. 1. mars 2009 ble det ulovlig å bruke innleid arbeidskraft fra firmaer som ikke er registrert i Arbeidstilsynets register for bemanningsforetak. Hensikten er å bekjempe sosial dumping og useriøs formidling av arbeidskraft. Stikkprøver Dagsavisen har gjort blant flere firmaer Oslo kommune benytter, viser at kommunen som storforbruker av innleid arbeidskraft, driver ulovlig innleie innenfor flere bransjer.

Jeg har i dag sendt fram spørsmål til Byrådet om saken (les under) , som bes besvart overfor bystyrets finanskomite.

Sjekk om din arbeidsplass bruker ulovlige firmaer her


Les mer i Dagsavisen


Byrådet
Her

11.3.2009

Tiltak mot sosial dumping

Gang på gang understreker byrådet, verbalt, at den prioriterer kampen mot sosial dumping.
Men like ofte oppdager man at byrådet svikter når det kommer til den konkret handling.

Som et viktig tiltak mot sosial dumping er det fra 1. mars er det forbudt å bruke bemanningsforetak som ikke er registrert hos Arbeidstilsynet. Forskrift om obligatorisk melde- og registreringsordning for bemanningsforetak som leier ut arbeidskraft i Norge trådte i kraft 1. januar 2009. Virksomhetene har hatt to måneder på å registrere sin virksomhet siden forskriften trådte i kraft. Bemanningsforetak som ikke er registrert i Arbeidstilsynet nå driver ulovlig.

En rask sjekk hos enkelte kommunale virksomheter viser at det i betydelig omfang brukes bemanningsforetak som ikke er registrert, og kommunen opptrer derfor lovstridig.

Spm 1

Hvilke konkrete tiltak har byrådet initiert for å sikre seg at kommunale virksomheter følger den nye forskriften?

Spm 2

Hvor mange bemanningsforetak omfattet av forskriften benyttet kommunen pr. 1. mars, og hvor mange av disse var registrert i det statlige registeret?

Spm 3

Hvilke initiativ tar byrådet nå for å sikre seg at kommunens virksomheter kun benytter bemanningsfirmaer som er registrert?

Spm 4

Jeg har 6. desember sendt fram 22 spørsmål til byrådet for besvarelse vedrørende sosial dumping og bruk av bl.a. vikarbyråer. Finanskomiteen fikk 15. desember oversendt foreløpig svar. Ut fra byrådets verbale uttalelser vedrørende prioritet av arbeidet mot sosial dumping er det naturlig at byrådet også prioriterer å gi nødvendig informasjon til bystyrets organer. Når forventes svar å foreligge?

Med hilsen

Ivar Johansen, SV /s/

Medlem finanskomiteen

You have no rights to post comments