Annet

Parkeringshaier på Legevakta

Parkeringshaier på LegevaktaAlle som har vært innom Oslo kommunale legevakt kjenner mangelen på parkeringsplasser og parkeringskaos. Folk som oppsøker Legevakta er ofte i en sårbar situasjon. De er ikke spesielt fokusert på den skiltjungelen som møter dem. Bilen parkeres raskt, og fokuset er på den personen man vil hjelpe eller bistå på Legevakta. Ofte oppstår det forsinkelse hos lege eller skjer uventede ting mens man venter på hjelp.

Legevakta er derfor et lite egnet sted for private, kommersielt, selskap som kynisk haler tilleggsgebyrer ut av folk. Skal syke mennesker påføres ytterlige belastninger ved havne ut i en evig klagerunde for urimelige gebyrer fra et kommersielt parkeringsfirma, og som heller ikke er av de seriøse firmaer som er tilsluttet Parkeringsklagenemnda? Jeg mener nei. Skriv gjerne egne erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet.


På Facebook har Andreas Viseth opprettet gruppa "Nei til privat parkeringsdrift på legevakten i Oslo".

Her er hans tekst fra Facebook-gruppa:

Legevakten i lomma på privat parkeringsselskap.

De fleste som har vært innom legevakta i Oslo vet hvilket parkeringskaos det av og til kan være der, og derved har det oppstått et behov som nok et privat parkeringsselskap kynisk drar nytte av.

Jeg er ikke i mot avgiftsparkering, men på sykehusområder og områder som det på legevakta, er jeg sterkt i mot at private aktører i dette markedet får drive overskuddsmaksimering helt uhemmet. Folk er ofte i en sårbar situasjon når de ankommer, og er ikke spesielt fokusert på den skiltjungelen som møter dem. Bilen parkeres raskt, og fokuset er på den personen man vil hjelpe eller bistå på legevakta.

Intuitivt skjønner man at her skal noen tjene penger, løper ut og putter det man har av mynt på automaten og merker seg tidspunktet for parkeringstidens utløp.

Aller helst vil man jo være ferdig med hele legevaktbesøket innen den tid, men det skjønner man raskt at er en ganske naiv tanke.

Det primære med å kjøre bil til legevakta er å hjelpe og bistå etter fattig evne de som på en eller annen måte trenger akutt behandling der, det er faktisk ikke å "få lov til" eller få dekket behovet" for å parkere der. Det er en jævla nødløsning!

Sist fredag opplevde jeg å komme ut for å tilleggsbetale 10 min etter avgiftstidens utløp etter første pengeoverføring til Aker P-drift AS. Da hadde den begavede vakten skrevet ut bot på 500,-, jeg fikk tak i han og sa at jeg måtte etterfylle penger fordi jeg måtte stå der lenger. Jeg forsøkte å overlevere avgiftsblanketten, men nei, den kunne ikke han gjøre noe med. Det måtte jeg ta med klageavdelingen og som han sa: "Jeg ga deg tross alt 10 minutter!" Som om jeg hadde tilranet meg noe jeg ikke hadde krav på i hele 10 minutter.

For å avslutte hele historien, jeg svei av 150 kr i ordinær avgift, pluss 500 i bot for å ha "tilranet meg 10 minutters avgiftsfri parkering".

Det prinsippielle her er at private parkeringsselskaper "opptrer på vegne av kunden" som i dette tilfellet er legevakta og bedriver kynisk overskuddsmaksimering på mennesker som er i en sårbar situasjon ved å kreve inn skyhøye avgifter og driver nitid arbeid for å skrive ut så mange gebyrer som mulig for ytterligere overskuddsmaksimering.

Disse urimelige avgiftene påfører de besøkende enda mer arbeid ved å måtte klage overfor parkeringsselskapet som har begrenset åpningstid, og som opererer med begrensede åpningstider, lav bemanning og så anonym tilgjengelighet som mulig. I det hele tatt har de en strategisk interesse i å være så lite tilgjengelige som mulig, åpenhet er ingen verdi i selskapene, og det samfunnsmessige innsynet i virksomheter som Aker P-drift AS er svært avgrenset uten at du må gjøre betydelig researcharbeid.

Jeg kan ikke skjønne at en kommunal virksomhet som legevakta er tjent med dette, omdømmemessig er de i alle fall ikke det. Hvorfor kan ikke Trafikketaten drifte dette området?

Overskuddet av denne virksomheten går ikke til utvikling av parkeringsareal eller løsninger, men er ren overskuddsmaksimering og utnyttelse av parkeringsvaktene som er lurt til å tro at de jobber for noe nyttig eller sågar samfunnsnyttig.

Jeg oppfordrer derfor til boikott av parkeringsanlegg driftet av AkerP-drift AS, og oversend alle ilagte gebyrer til klagebehandling. Betal de for Guds skyld ikke!

Typisk nok er ikke Aker P-drift AS medlem av Parkeringsklagenemda.

Vi vil at:

Legevakten endrer strategi for parkeringen ved å:

Bytte selskap til Trafikksjefens etat.
Redusere parkeringsavgiften betydelig (15 kr pr.time), ikke 42 som nå!
Bruker gebyrer som en nødløsning, ikke som et virkemiddel for inntektsmaksimering.

Les også: Vil ha slutt på rådyr sykehus- parkering

Kommentarer   

#1 Tulla 17-08-2009 08:59
Jeg har selv fått merke hvordan det er å få bot her. Det er helt utrolig at de skal få lov til å holde på sånn.
Men det er også helt utrolig at ikke legevakta får ordnet det sånn at det blir mye lettere å få parkert når man skal dit. Er det fullt, må man jo kjøre rundt omkring å finne, å kanskje du er heldig å finner en plass ett eller annet sted.
#2 Dag Robin Simonsen 18-08-2009 20:44
helt enig. Tre plassermed 20-min grense til det døgnåpne apoteket - og ordinær kommunal parkering med 8-timers grense. Jeg har sittet der to ganger og bwegge ganger ventet på å komme inn i mer enn fire timer. Så lenge kommunen ikke en gang stiller med tilstrekkelig kapasitet på legevakta får de jommen sørge for parkeringsplass er!
#3 Heidi Thingvold 18-08-2009 20:47
Har bodd i Oslo i 19 år nå og synes akkurat den parkeringsplass en krymper og krymper. Er en lite hensigsmessig plass for folk i en akkut krise. Burde være gratis å parkere der, og har de problemer med at folk parkerer der uten å skulle til legevakten så er det sikkert billigere og ansette noen vakter til å holde styr der.
#4 Parkeringsoffer 11-03-2013 23:27
Fikk nettopp en bot selv på 610,- 5 minutter for sen. Hadde betalt for 2,5 timer.

Nå blir det klaging til samtlige epostadresser:







You have no rights to post comments