Annet

Byrådet om sentrumsutviklingen: Fortsatt improvisering, stykkevis og delt

Byrådet om sentrumsutviklingen: Fortsatt improvisering, stykkevis og deltOslo sentrum trenger en vitalisering, og det må skapes gjennom å mobilisere de store aktører et bredt, forpliktende samarbeid. Derfor har jeg, sammen med Knut Even Lindsjørn, foreslått at det etableres et selskap som kan være pådriver for en positiv utvikling av sentrum ved å se på de ulike faktorene som er med på skape liv; så som handel, service, servering, kulturlivet, leienivå og skatter og avgifter. Ut fra en målsetting om vitalisering og partnerskap for utvikling av Oslo sentrum har jeg foreslått at byrådet går i samtaler med staten, private og offentlige sentrumsaktører med sikte på å etablere et felles selskap for å styrke og utvikle Oslo sentrum.

Men Byrådet har for lave ambisjoner, jfr. nedenstående notat fra Byrådet. De er for sedate. De vil fortsette som nå; klattevise delplaner og samarbeidsorganer improvisert for et og et geografisk område (nå Kvadraturen). I den utstrekning de skal ha en helhetlig organisasjon vil de avgrense dette til saksområdet for Levende Oslo, som i hovedsak jobber med det visuelle bymiljø. Dette blir for smått, og utnytter ikke den betydelige ressurs som såvel Drammen som Gøteborg har erfart kan moblilisers gjennom et godt og forpliktende partnerskap mellom kommunen, Staten, gårdeiere og andre sentrumsaktører.


Les også: Oslo Handelsstands Forening støtter forslaget

Til: Finanskomiteen
Fra: Byråden for byutvikling
9. juni 2009

Jeg viser til brev fra finanskomiteen av 07.05.2009 hvor privat forslag fremmet av Knut Even Lindsjørn og Ivar Johansen på vegne av SV om etablering av utviklingsselskap i Oslo sentrum, oversendes byrådet til uttalelse.

I forslaget fra Knut Even Lindsjørn og Ivar Johansen (SV) datert 02.04.2009, heter det bl.a.:

"Oslo sentrum møter stadig skarpere konkurranse for kjøpesentre og i løpet av de siste 10-årene har bykjernen kanskje mistet litt av sin betydning som økonomisk motor i Oslo. Deler av varehandelen og tjenesteyting har flyttet ut av sentrum. Det krever aktiv handling for å styrke sentrum sin rolle og betydning. Utviklingen av Oslo sentrum krever et mer formalisert partnerskap, mellom særlig forvaltningsorganer som Staten og Oslo kommune
på den ene siden og de private og offentlige sentrumsaktørene (gårdeiere, næringsdrivende) på den andre. Men også gjennom store utviklingsaktører som kulturinstitusjoner, konsertarrangører og organisasjonsliv.

Oslo sentrum trenger et selskap som kan være pådriver for en positiv utvikling av sentrum ved å se på de ulike faktorene som er med på skape liv, så som handel, service, servering, kulturlivet, leienivå og skatter og avgifter. Et slikt selskap skal også bedrive citymanagement ved å trekke gårdeierne og andre private aktører inn i større byutviklingsprosjekter."

Ut fra en målsetting om vitalisering og partnerskap for utvikling av Oslo sentrum foreslås det derfor at byrådet går i samtaler med staten, private og offentlige sentrumsaktører med sikte på å etablere et felles selskap for å styrke og utvikle Oslo sentrum.

Jeg deler Lindsjørn og Johansens engasjement for å styrke og utvikle Oslo sentrum, og jeg mener også at dette best gjøres gjennom et bredt samarbeid mellom staten, private og offentlige sentrumsaktører samt kommunen for på denne måten å få til engasjement og synergier mellom de
ulike brukerne av sentrumskjernen.

Levende Oslo

Byrådet startet allerede i 2005 arbeidet med å etablere en plattform for offentlig/privat samarbeid for vitalisering av Oslo sentrum som en videreutvikling og utvidelse av Hovedstadsaksjonens arbeid. Byrådet har i sak 1185/05 - Organisering av prosjektet Levende by (nå Levende Oslo), fastsatt
organisering og videreutvikling av et offentlig/privat samarbeid for å gjøre byens sentrum tilgjengelig og attraktivt. Målsettingen med prosjektet er opprustning av byrom i sentrum med vekt på god design og estetikk, skape gode møteplasser, stimulere til mer effektiv kollektivtransport og bedre
parkeringsdekning, høyne standarden på renhold og snømåking, etablere program for belysning og blomster, samt stimulere til aktiviteter og arrangement til alle årstider.

Levende Oslo-samarbeidet er organisert i en offentlig og privat sammensatt samarbeidsgruppe som ledes av byråd Merete Agerbak-Jensen. Øvrige deltakere er staten, gårdeierne, Visit Oslo og Handelsstanden. Det er nedsatt et fagutvalg (med et eget kommunalt arbeidsutvalg) som skal gi
premisser for nye byromsprosjekter. I tillegg er det nedsatt et funksjonsutvalg som skal ivareta sluttbrukernes interesser i planleggings- og gjennomføringsfasen. Et sekretariat i Eiendoms- og byfornyelsesetaten koordinerer arbeidet i utvalgene.

Opparbeidelsen av både Vinkelplassen på Majorstuen og Arbeidersamfunnets plass er eksempler på de siste prosjektene hvor opparbeidelsen bygger på estetiske og arkitektoniske premisser utarbeidet av Levende Oslo. For ytterligere informasjon om organisering, deltagelse, prosjekter osv. viser jeg til nettsidene til Levende Oslo.

Handlingsplan for Kvadraturen

Byrådet har nylig vedtatt et handlingsprogram for Kvadraturen. Initiativet fra byrådet har kommet i stand ut fra ønsket om en felles offentlig og privat satsing med siktemål å vitalisere og utvikle  Kvadraturen til å bli en mer levende del av sentrum. Fra å være et lite publikumsrettet område dominert av få funksjoner, ønskes Kvadraturen utviklet til et flerfunksjonelt og attraktivt sentrumsområde. Arbeidet med handlingsplanen har vært ledet av byråd for byutvikling og Plan og bygningsetaten, og har vært organisert med en koordineringsgruppe, arbeidsgruppe og en ressursgruppe. Det er avholdt fire heldagsseminarer med ressursgruppen samt et eget møte rettet mot ungdom avholdt på Riverside ungdomshus.

Målsettingen med handlingsplanen er at den skal bidra til en utvikling der Kvadraturen fremstår som et inviterende, levende og mangfoldig sentrumsområde tilgengelig for alle. For å nå denne målsettingen foreslås det i handlingsplanen en rekke tiltak knyttet til temaene identitet og
omdømmebygging, byliv og bymiljø, boliger og tilgjengelighet, samt normer og retningslinjer for arealbruk.

Et offentlig-privat samarbeidsorgan foreslås opprettet for å ta initiativ til å følge opp gjennomføring av tiltakene i handlingsplanen, gjerne etter modell fra Innerstaden i Göteborg hvor private og offentlige aktører har inngått et forpliktende samarbeid om opprusting.

Oppsummering

Som det fremgår av det ovennevnte har byrådet allerede i flere år arbeidet med et offentlig/privat samarbeid for å sikre en vitalisering av Oslo sentrum, og det er gledelig å se at byrådet og SV kan samles om det videre arbeidet og målsetningene om å styrke og utvikle sentrum.

Imidlertid mener jeg at det allerede er etablert samarbeidsplattformer å bygge videre på gjennom de skisserte samarbeidsorganene og gjennom handlingsprogrammet for Kvadraturen. Jeg mener det er viktig å bygge på erfaringer andre byer har gjort i arbeidet med å vitalisere og utvikle
sentrum, som for eksempel Byen vår Drammen AS i Drammen og ”Trygg, vakker stad”-prosjektet i Göteborg. Dette er også bakgrunnen for at samarbeidsgruppen og fagutvalget i Levende Oslo var på studiebesøk til ”Trygg, vacker stad”, som blant annet arbeider med opprustning av gater og plasser i  Göteborg sentrum, 2. og 3. april 2009.

På bakgrunn av dette støtter jeg initiativet som er tatt av Knut Even Lindsjørn og Ivar Johansen på vegne av SV, men jeg mener det ikke er nødvendig med å etablere ytterligere et samarbeidsorgan mellom offentlige og private interesser i Oslo sentrum gjennom etablering av et aksjeselskap. For
mange initiativ kan i sum svekke de enkelte samarbeidsfora, og jeg mener det er riktig å fokusere og arbeide for å utvikle de etablerte organer og samarbeidsfora samt handlingsprogrammet for Kvadraturen.

Merete Agerbak-Jensen

byråd for byutvikling

Kommentarer   

#1 Jan Erik Lindstad 18-08-2009 20:32
Det er nesten som å si at jeg legger ikke noen plen, naturen klarer det sjöl! Underlig at liberalismen sitter så fast i Oslo.
#2 Knut Haavard Kløvfjell 18-08-2009 20:34
Det blir jo muligens litt vanskelig å mobilisere en posisjon som må bruke all tida si på å bytte ut folka sine hele tida, sist statuert med Anette Wiig Bryn.

You have no rights to post comments