Annet

Stem rødgrønt, stem SV

Stem rødgrønt, stem SV"Når resultatet av stortingsvalget blir klart en eller annen gang i natt, vil utfallet vekke stor internasjonal interesse. I fire år har Norge vært styrt av en regjering der det tradisjonelt statsbærende sosialdemokratiske partiet har sagt nei til å gå mot sentrum for å finne alliansepartnere, men heller dannet regjering med to andre venstrepartier, og på grunnlag av den mest radikale regjeringsplattform Europa har sett på lenge. Valget vil være en folkeavstemning over det rødgrønne prosjektet. Ryker flertallet i natt, kan konsekvensene bli store. Ikke bare vil høyrepartiene kunne gjøre ubotelig skade på velferdsstaten. Den langsiktige konsekvensen kan også bli at Ap igjen søker seg mot sentrum, slik strategien så ut til å være under store deler av Brundtland-perioden og den første delen av Stoltenberg-perioden," skriver Anders Horn i en klok lederartikkel i Klassekampen i dag.

SV har dreid politikken til venstre. SV har fått regjeringen til å sette miljø og felleskap foran skatteletter og forurensende gasskraftverk.  Mange av SVs mandater er svært utsatt, og SV har derfoir ingen stemme til overs for taktisk stemmegivning på andre partier. Da kan man risikere at det rødgrønne flertallet ryker, og at vi våkner i morgen med Erna eller Siv i regjeringsposisjon.



Anders Horn skriver dette i en klok lederarartikkel i Klassekampen i dag:

"Når resultatet av stortingsvalget blir klart en eller annen gang i natt, vil utfallet vekke stor internasjonal interesse. I fire år har Norge vært styrt av en regjering der det tradisjonelt statsbærende sosialdemokratiske partiet har sagt nei til å gå mot sentrum for å finne alliansepartnere, men heller dannet regjering med to andre venstrepartier, og på grunnlag av den mest radikale regjeringsplattform Europa har sett på lenge. Valget vil være en folkeavstemning over det rødgrønne prosjektet. Ryker flertallet i natt, kan konsekvensene bli store. Ikke bare vil høyrepartiene kunne gjøre ubotelig skade på velferdsstaten. Den langsiktige konsekvensen kan også bli at Ap igjen søker seg mot sentrum, slik strategien så ut til å være under store deler av Brundtland-perioden og den første delen av Stoltenberg-perioden.

Derfor er stortingsvalget 2009 det kanskje viktigste valget venstreorienterte velgere har stått overfor på mange, mange år. Å avstå fra å stemme på ett av venstrepartiene fordi man er misfornøyd ned enkeltsaker eller -politikere vil bidra til at norsk politikk tar sjumilssteg mot høyre. Å stemme på «sentrumspartiene» KrF og Venstre på grunn av enkeltsaker, og tro at man får Jens Stoltenberg som statsminister og en relativt venstreorientert kurs uansett, er uansvarlig og naivt. Alternativet til å stemme Ap, SV, Sp eller Rødt ved dette valget er å heie fram en massiv privatiseringsbølge, klar svekking av arbeidstakerrettigheter, og en regjering uten bremseklosser på norsk krigsdeltakelse i Afghanistan.

Opposisjonspartiene framstiller seg ofte som miljøvennlige alternativer til den rødgrønne regjeringen. Faktum er imidlertid at presset fra Høyre og Frp for økt oljeutvinning, også utenfor Lofoten og Vesterålen, er enormt. Skulle det rødgrønne regjeringsprosjektet gå over ende, og Ap bli fristilt fra SV og Sp, kan vi med tilnærmet full sikkerhet si at skjebnen til disse sårbare havområdene er beseglet. Det understreker bare behovet for at det rødgrønne prosjektet føres videre. Valget er et skjebnevalg for alle som er opptatt av miljø, solidaritet og fellesskapsløsninger. Det påligger oss alle å gi vår stemme, og å mobilisere andre."

Dagavisen gir i dag denne anbefaling:

"Dagens stortingsvalg er historisk og avgjørende for samfunnsutviklingen. For første gang ber en rødgrønn flertallsregjering velgerne om fornyet tillit. Etter vår mening har regjeringen gjort seg fortjent til det. Alternativet er en borgerlig regjering der Frp uansett vil få en bestemmende innflytelse på politikken.

Den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen har på en rekke områder ført samfunnsutviklingen i riktig retning. Den har innfridd løftet om full barnehagedekning, etter flere tiår med tomt prat. Kommunene, som var sultefôret etter flere år med høyrepolitikk, er styrket gjennom store overføringer. Eldreomsorgen er blitt bedre. Privatiseringen av skolene, som skaper større ulikheter i samfunnet, er stanset. Angrepet på faglige rettigheter er slått tilbake. Norsk kulturliv har fått et løft. Skattepolitikken har bidratt til å utjevne forskjellen mellom de rike og de som har mindre å rutte med.

Regjeringens store fortjeneste er dessuten at den har fått landet trygt gjennom det kraftigste økonomiske tilbakeslaget siden 1930-tallet. Norge har den laveste arbeidsløsheten i Europa, og det skyldes først og fremst regjeringens fornuftige økonomiske politikk. Det betyr ikke at vi er fornøyd med alt regjeringen har foretatt seg. Vi ønsker en annen og mer human asyl- og innvandringspolitikk. I klima- og miljøpolitikken har vi flere ganger etterlyst større dristighet og handlekraft. Regjeringen har ikke nådd målet om å avskaffe fattigdom. Vi mener at regjeringen burde arbeide aktivt for å trekke norske soldater ut av Afghanistan.

Regjeringen har innfridd i forhold til det som ble lovet i Soria Moria-erklæringen. Det var et regjeringsprogram som hentet det beste fra de tre partienes programmer, og ga landet en bedre politikk enn en ren Ap-regjering. Etter fire år med rødgrønt styre er det viktig å lansere nye visjoner for norsk politikk. Vi tror en regjering som bidrar med både det røde og det grønne er best egnet til å skape ny entusiasme for en samfunnsutvikling som bygger på velferd og solidaritet.

Vi anbefaler velgerne å stemme på et av de rødgrønne partiene. Bare slik kan vi unngå en høyredominert borgerlig regjering. Dagsavisen er en uavhengig og radikal avis med ståsted på venstresiden. Vi lover våre lesere at vi på kommentar - og reportasjeplass skal etterprøve regjeringens politikk like kritisk og uavhengig som vi har gjort i denne stortingsperioden. "

Kommentarer   

#1 IKKE STEM RØDGRØNT ! 14-09-2009 07:50
Jeg tilhører minoriteten som flyttet fra Norge for noen år siden p.g.a. at helsen sviktet, og at jeg ikke hadde noen stor pensjon. Jeg valgte å bosette meg i Thailand, fordi klimaet og prisene her er tilpasset mitt liv, og jeg lever i det som så ut til å utvikle seg til et ekteskap.
Nå har den nåværende regjering bestemt at vi som har tatt skattemessig utflytting, vi var nødt til å selge alt jordisk gods vi hadde i Norge for å bli godkjent utflyttet, skal pålegges en “kildeskatt” (den mottatte Robin Hood-effekt) på 15 % fra årsskiftet. Dette vil gjøre at mange av oss som klarer oss i et lavkostland, tvinges til å flytte tilbake til Norge, til helse- og sosialkøer som skjules for offentligheten til valget er over.
Ap som jeg har arbeidet for og stemt på t.o.m. 2005 har sviktet så stort at jeg i år stemmer på Frp - som på prinsippielt grunnlag valgte å stemme mot denne umoralske, flate skatten. Ap har sammen med SV og Sp blitt en koalisjon som tar fra de fattige og gir til de rike. Denne regjeringen har ført skammens stempel også på meg - som var slik en idiot som ikke forsto den langsiktige virkningen av sosialistkapita lismen.

You have no rights to post comments