Annet

Profesjonelle ensembler: Løsning på øvingslokalbehovet?

Pofesjonelle ensembler: Løsning på øvingslokalbehovet?Kommunen har med bakgrunn i det jeg sådde med med mitt forslag i bystyret i sin tid fått på plass et Øvingshotell i Schous Kulturbryggeri, med 50 utstyrte øvingsrom. Men for byens profesjonelle ensembler som Det Norske Kammerorkester, Det Norske Solistkor, Oslo Sinfonietta, Cikada og Norsk Barokkorkester er dette lite egnet. Disse er prisgitt menighetshus, kommersielle aktører (en av dem er Oslo kommune v/Oslo konserthus), diverse kirker og andre som kunne tenke seg å leie ut. Men det er det jo dessverre ikke mange av.

Jeg har utfordret Byrådet til å ta initiativ til å løse denne situasjonen, og av et notat til Bystyrets kultur- og utdanningskomite går det fram at Byrådet tar ballen: byråden tar nå et møte med de berørte.


Til: Kultur- og utdanningskomiteen
Fra: Byråden for kultur og utdanning

15. oktober 2009

Representanten Ivar Johansen (SV) har i brev av 22.09.2009 stilt følgende spørsmål:

Jeg har fått følgende henvendelse fra Det norske Kammerorkester:

"Vi fikk i dag inn en mail fra deg til Det Norske Kammerorkester hvor du fremhevet det nye øvingshotellet som Oslo kommune har åpnet. Dette er et flott tiltak og et unikt tilbud til de dette er beregnet for. Samtidig sitter vi som et av byens flere profesjonelle ensembler akkurat nå desperat
og leter etter et sted å øve når Leif Ove Andsnes kommer til Oslo for å spille med oss i begynnelsen av oktober. Operaens store sal er for lengst solgt ut til konserten, men øvested har de ikke. Det har heller ingen andre. Oslo konserthus har en lille sal som stort sett er bortleid til
næringslivet, og en store sal som er opptatt med Oslo-Filharmonien. Vi har ellers vært over hele byen og er nå i ferd med å søke i Bærum og Akershus.

Øvingshotellet kunne vært et utrolig fint sted for oss å øve, det kunne det også vært for flere andre profesjonelle ensembler med tilhold i Oslo. Status er at ingen av disse (Det Norske Kammerorkester, Det Norske Solistkor, Oslo Sinfonietta, Cikada, Norsk Barokkorkester og andre) kan bruke ett eneste av disse rommene. Øvingshotellet er uegnet for ethvert ensemble/enhver gruppe som er større enn 10 musikere, og som driver med akustisk musikk.

Dette er ytterst beklagelig.

Vi forsøkte i sin tid å komme i kontakt med Norsk Musikkråd for å prøve å legge forholdene til rette for også for vår del av musikklivet, men kom aldri gjennom hos dem. Det tolket vi som et tydelig tegn på at dette var tiltenkt andre enn oss. Vi er derfor prisgitt menighetshus, kommersielle aktører (en av dem er Oslo kommune v/Oslo konserthus), diverse kirker og andre som kunne tenke seg å leie ut til oss. De er det dessverre ikke mange av.

Det finnes et stort profesjonelt musikkliv i Oslo som ikke har noen steder å drive sitt egentlige virke. Men aktørene hver for seg er små og med lite gjennomslagsstyrke. Det skulle vært interessant å møte noen som kunne ivre litt for denne delen av musikken også.

Da er du i det minste orientert om denne delen av virkeligheten. Men øvingshotellet er flott — for all del!".

På den bakgrunn ber jeg om et svar på hvordan byrådet ser på dette?

Er det aktuelt å ta noen initiativ for å bedre på situasjonen, eksempel bruk av skoler m.v.?

Svar:

Øvingshotellet på Schous Kulturbryggeri åpnet 18.09.2009 med 50 utstyrte øvingsrom tilpasset akustisk og rytmisk musikk. Rommene er spesielt tilrettelagt for å fungere med forsterket lyd, men er utstyrt for å kunne tilfredsstille et bredt spekter av leietakere. Oslo kommune har gjennom dette
lagt godt til rette for svært mange musikkutøvere. For grupper over 10 utøvere (ensembler) har Øvingshotellet følgende tilbud:

Stort ensemblerom - 54 kvm med flygel og sanganlegg

Rommet er egnet for ensembler; strykeensemble, blåseensemble, vokalensemble, lite storband.
Slike ensembler teller normalt mellom 10 – 20 personer. For vokalensembler kan opp mot 25 personer benytte rommet.

Preproduksjonsrom – 84 kvm med piano og sanganlegg

Rommet er spesialdesignet for preproduksjoner, dvs. at hele rommet brukes som en scene i en konsertsal. Utover band og mindre ensembler har Øvingshotellet allerede hatt besøk av ensembler som Det norske kammerorkester, Oslo amatørsymfoniorkester, storband, m.fl.. Rommet har en
kapasitet opp mot 40 mennesker.

Når det gjelder de nevnte ensemblene er det to forhold som gjør at Øvingshotellet trolig ikke oppleves som optimalt for disse gruppene:

Akustikk - Det tilstrebet et kompromiss når det gjelder etterklang. Den ligger mellom det som er normalt for rytmisk musikk og normalen for akustisk musikk. Spesielt for vokal- og strykeensembler innebærer det at etterklangen er noe kortere enn det de vil beskrive som optimalt.

Lagringsmuligheter - Samtidsensembler som Oslo Sinfonietta og Cikada bruker mange spesialiserte og store instrumenter og har betydelig behov for lagring. I prosjekteringen av lagerplass har det ikke vært mulig å ta hensyn til de spesielle behovene disse ensemblene har.

Fastutleie av de to største rommene til spesialiserte ensembler er ikke forenlig med forventningene til inntjening og vil kunne utelukke mange andre relevante brukere av rommene. Ensemblene øver hyppigere enn de fleste amatørensembler. Det er derfor usikkerhet knyttet til vurderingen av hvor
mange som kan dele et lokale før kapasiteten er fylt.

Schous kulturstasjon  - For ensembler som ikke trenger forsterking, er dansesalene i kulturskolens lokaler på Schous mer egnet.

Skoler og andre lokaler

Byrådet vedtok 19.07.2005 i sak 1190 Forskrift om utlån og utleie av skoler og andre kommunale lokaler til frivillige organisasjoner i Oslo kommune. Forskriften har sin bakgrunn i bystyremelding nr. 5/2002 Frivillighet i endring. Forskriften skal sikre at frivillige organisasjoner får tilgang til kommunale lokaler gratis eller til selvkost etter skoletid på tidspunkter hvor kommunen ikke har behov for å disponere lokalene til egen virksomhet. De profesjonelle
ensemblene er ikke å anse som frivillige organisasjoner i henhold til forskriften. Likevel kan den enkelte skole avgjøre om de har kapasitet til å leie ut egnede lokaler til ensemblene. Jeg ser det som naturlig at ensemblene gis mulighet til å øve i Oslos skolelokaler, dersom de skulle finne dem
egnet. KOU har også kontaktet Norges musikkhøgskole hvor det opplyses at det ikke er kapasitet til utleie av øvingslokaler utover deres egen kjernevirksomhet.

Jeg vil ta initiativ til et møte med disse ensemblene for å diskutere deres behov for øvingslokaler.

Med hilsen

Torger Ødegaard
byråd

You have no rights to post comments