Annet

Offentlige kart bør være gratis

Offentlige kart bør være gratisOffentlig sektor er full av verdifulle digitale datasett, som i mange tilfeller ikke er tilgjengelig for publikum og næringsliv. Enten fordi de selges dyrt, eller fordi de overhodet ikke tilbys. Mange venter i spenning på om politikerne snart bestemmer seg for å frigi Statens kartverk sine elektronisk kart, som er finansiert over skatteseddelen.

Men også i kommunal sektor finnes det digitale skattekister, inkludert kartdata av høy kvalitet. - Hvis dette blir gratis tilgjengelig i digital form vil dette kunne utløse enorme verdier i ny innovasjon og nyskapning, mener bystyremedlem Ivar Johansen (SV) i Oslo kommune. Han har lagt frem et privat forslag til behandling i Oslo bystyre. I forslaget heter det at Plan- og bygningsetaten snarest mulig bør frigjøre byens digitale kart.

Les mer hos Digi.no

Kommentarer   

#1 Per-Trygve Hoff 31-10-2009 14:50
Hvorfor skal din og min skatt finansiere data kommersielle kjemper som Google og Microsoft skal gå gratis og tjene seg enda rikere på?
#2 Ivar J 31-10-2009 17:19
Tja, faktum f.eks. når det gjelder Statens Kartverk er at de HAR solgt rettighetene til et privat konsern som kan gjøre seg søkk-rike gjennom det behov bl.a. privatpersoner har for kart.

Noen kontrollspørsmå l: Er det f.eks. viktig sikkerhetsmessi g at rustne hulker som ferdes langs Norskekysten med en last som kan utløse naturkatastrofe r har de siste kartene?

Er det viktig at sikkerhetsselsk aper på uttrykning i Oslo har råd til til enhver tid å ha de siste oppdaterte kartene?

Du bekymrer deg for Google og Microsoft. De ordner seg, men da er jeg mer bekymret for at konkurrenter som vil skape billige innovative produkter vi alle er tjent med har råd til å skape disse. At innvovative virksomheter med kartprodukter ikke er forbeholdt bare de mest ressurssterke.

Jeg tror det er riktig å anse kart som en del av fellesskapets infrastruktur som skal være tilgjengelig for alle, fattig som rik.

Og; trolig er rundt halvparten i inntektetene Plan og bygningstetaten har på salg av kartprodukter inntekter fra andre kommunale etater. Kommunale virksomheter bruker penger og ressurser til å sende fakturarer til hverandre. Det er lite produktivt.
#3 Per-Trygve Hoff 31-10-2009 18:02
Det er de, som du sikkert vet, forpliktet til. Og eierne av disse rustne russerholkene er vel ikke akkurat den gruppen spekulative kapitalister du gjerne vil sponse, eller som du tror bryr seg om å oppdatere sine kart? Forsikringsumme n ved forlis er nok mer attraktiv..
#4 Ivar J 31-10-2009 18:05
jeg trodde faktisk nettopp Høyre vill juble over ethvert tiltak som kan legge til rette for innovativ næringsvirksomh et?
#5 Per-Trygve Hoff 31-10-2009 18:15
Hvis det hadde vært litt mer målrettet, så..
#6 Asgeir Bjørkedal 01-11-2009 10:02
Meir målretta? Så fri flyt av opparbeida informasjon treffer ikkje langt nok til Høgre? Korleis bør det "målrettast" då?
#7 Morten 06-11-2009 19:13
@Per trygves første innlegg:
Google og Microsoft greier seg nok alltids. Med frie kartdata vil det være nye muligheter for oppstart av nye firmaer og tjenester, samt at en god del av dagens tjenester vil kunne bli bedre. Slik det er nå, sitter kommuner og kartverk på data som de vil tjene penger på, mens andre brukere, både private og offentlige og forskning ikke har råd til gode nok og oppdaterte kart. Optimalt ift kartverket og noen kommuner, ja kanskje, optimalt for samfunnet, nei, definintivt ikke. Da er jeg villig til å ta sjansen på at google og microsoft kan tjene enda litt mer.

You have no rights to post comments