Annet

Mitt forslag om sentrumspartnerskap enstemmig vedtatt av bystyret

Mitt forslag om sentrumspartnerskap enstemmig vedtatt av bystyretBystyret sluttet seg i går til mitt forslag om et mer forpliktende samarbeid og partnerskap mellom de ulike aktørene i Oslo sentrum. Som jeg bl.a. sa: "Det er ønske om å se hele sentrumsområdet under et, og hvor offentlige og private aktører samarbeider i et forpliktende partnerskap som kan gi en positiv utvikling av byens sentrum. Det skal gi idemyldring, involvering og deltakelse, helhetstenkning, gjensidig forpliktelser til aktørene og ikke minst: det skal mobilisere alle de gode ressurser som vi vet finnes."

Les mer fra bystyrets behandling


Oslo bystyre 16. des. 2009
Ivar Johansen, SV

Sak Privat forslag fra Ivar Johansen (SV og Knut Even Lindsjørn (SV) vedrørende etablering av et selskap for partnerskap om utvikling av Oslo sentrum

Jeg er fornøyd, ordfører, med at en enstemmig finanskomite støtter opp om mitt initiativ.

Det er opplagt at byens sentrum står overfor store utfordringer:

- De store varehusene i nabokommunene og byens utkant stjeler i betydelig grad kunder fra butikkene i Oslo sentrum
- Leieprisene i sentrum skviser ut selvstendige enkeltbutikker, og de store internasjonale kjeder dominerer mer og mer
- Store deler av skriker etter et behov for en opprustning og koordinering av de visuelle uttrykk på bygg, fasader, reklame m.v.
- I deler av sentrum er det utfordringer knyttet til fattigfolk som har betydelige problemer med  rus og psykisk helse

På mange måter tror jeg vi står overfor et veiskille. Skal sentrum være en attraktiv og livlig handelsarena, eller skal det mer bli et sted for barer, restauranter og uteliv? Supplert med en håndfull varehus av typen Oslo City, Gunerius  og Steen & Strøm. Nå er det naturligvis ikke alltid et spørsmål om en enten/eller. 

Det er mange positive krefter i denne byen som gjerne vil bidra til en positiv utvikling av sentrum. Gårdeiere, utelivsbransjen, handelsstanden, reiselivsbransjen og kulturlivet – for å nevne noen.  Hver for seg gjør de en utmerket jobb. Men bakgrunnen for dette forslaget er samarbeid som suksessfaktor.

Jeg har sett at byer som Drammen, Larvik, Malmø og Gøteborg har fått til utrolig mye ved å få til et målrettet, forpliktende og godt samarbeid mellom alle sentrale aktører:  Staten, kommunen og alle de private.

Hovedstadsaksjonen viste at samarbeid må ha en god struktur. Levende Oslo fungerer utmerket på sitt avgrensede saksområde, som i hovedsak er det fysiske bymiljø. Samarbeidet som utvikles rundt det som skal skje i Kvadraturen kan være bra for dette avgrensede området.

Men, ordfører, forslaget her er altså noe mer. Det er ønske om å se hele sentrumsområdet under et, og hvor offentlige og private aktører samarbeider i et forpliktende partnerskap som kan gi en positiv utvikling av byens sentrum. Det skal gi idemyldring, involvering og deltakelse, helhetstenkning, gjensidig forpliktelser til aktørene og ikke minst: det skal mobilisere alle de gode ressurser som vi vet finnes.

Høringen finanskomiteen har gjennomført viser at mange av aktørene ser behov for mer helhetlig og forpliktende samarbeid, og slik sett er forslaget overmodent. Da blir det nå opp til Byrådet, sammen med de potensielle samarbeidspartnerne, å finne den beste organisatoriske løsning som utløser kreativitet og ressurser.

You have no rights to post comments