Annet

Eventyr om epost overgås bare av fakta

Eventyr om epost overgås bare av faktaKommunaldirektør Bjørg Månum Andersson forsvarer lojalt sin politiske sjef, byråd Sylvi Listhaug. I Aften skrev hun forleden: ”Byråd Sylvi Listhaug har gjennom hele sin periode som byråd rutinemessig sørget for registrering og journalføring av epost.”

Det spesielle med epost som blir sendt direkte til en byråd, og ikke til forvaltningens postmottak, er at det blir opp til byrådens skjønn i hvilken grad epost blir sendt videre for journalføring. Kommunaldirektøren kan bare vite hva byråden har sendt fram, men vet intet om hva som ligger igjen på byrådens PC. Dersom byrådsavdelingens postjournal for disse årene legges til grunn er nok PC og epost et verktøy byråden kjenner, men i begrenset grad har tatt i bruk, skriver jeg bl.a. i en kommentar til Aften.


Eventyr om epost overgås bare av fakta

Det forventes av en kommunaldirektør at han/hun stiller seg lojalt bak sin politiske sjef, slik kommunaldirektør Bjørg Månum Andersson gjør i Aften 26. januar i et forsvar av Fr.P-byråd Sylvi Listhaug. Kommunaldirektøren var selv ikke tilstede i det møte i bystyrets finanskomite hvor byråd Listhaug ga opplysningen om at hun ikke anså at epost var saksdokumenter, så hva som ble sagt der vil hun kan ha annenhåndsinformasjon om.

Byråd Sylvi Listhaug var i finanskomiteen krystallklar på sin forståelse av at eposter ikke var saksdokumenter, og la også til at hun i sin tid som byråd  – der bystyret hadde bedt om saksdokumenter – aldri hadde ansett at eposter skulle være en del av dette. Hun forlot deretter møtet. Etter å ha fått kloke råd fra sine medarbeidere kom hun noe senere tilbake til finanskomiteen, beklaget sin uttallelse og at hennes lovforståelse her hadde vært uriktig. Hun forsikret komiteen om at hun umiddelbart skulle gjennomgå sine eposter og sikre at bystyret umiddelbart fikk oversendt alle eposter knyttet til Altea-saken.

Jeg forventer at det er samsvar mellom ord og handling hos byråden. Når hun i finanskomiteen opplyser at hun i sine år som byråd ikke har ansett at eposter er dokumenter i lovens forstand så må jeg tro at hun har håndtert epostene i samsvar med dette. Intet ville være bedre enn at byråd Listhaug i praktisk handling har opptrått mer korrekt enn hun fortalte bystyrets finanskomite, og at hun derfor  i strid med den lovforståelse hun ga uttrykk for i finanskomiteen allikevel kan ha sendt fram til sin avdeling eposter for registrering og journalføring.

Kommunaldirektøren beskriver dette slik: ”Byråd Sylvi Listhaug har gjennom hele sin periode som byråd rutinemessig sørget for registrering og journalføring av epost.” Det spesielle med epost som blir sendt direkte til en byråd, og ikke til forvaltningens postmottak, er at det blir opp til byrådens skjønn i hvilken grad epost blir sendt videre for journalføring. Kommunaldirektøren kan bare vite hva byråden har sendt fram, men vet intet om hva som ligger igjen på byrådens PC. Dersom byrådsavdelingens postjournal for disse årene legges til grunn er nok PC og epost et verktøy byråden kjenner, men i begrenset grad har tatt i bruk.

Ivar Johansen, (SV) medlem av bystyrets finanskomite

Kommentarer   

#1 Aziza 30-01-2010 18:35
Har hørt fra en som er utdannet innen arkivering at det er lovpålagt å skrive ut og lagre e poster som dokumenter i offentlige sammenhenger..? At ikke alle som er ansatte i det offentlige bruker bondevettet er jo en annen og kjent sak. Huff!

You have no rights to post comments