Annet

Oslo kommune bruker ikke-kvalifisert firma på heisarbeid

Undervisningsbygg bruker ikke-kvalifisert firma på heisinstallasjonerFirmaet Moelven Elektro har i flere år hatt oppdrag fra Undervisningsbygg og Omsorgsbygg i Oslo kommune om service på heiser. Problemet er at de ikke er kvalifisert for heisarbeid.

Flere heismontører i Oslo-området har oppdaget at det har vært utført ikke-kvalifisert arbeid på det elektriske anlegget på heiser eid av Oslo kommunes foretak, Undervisningsbygg og Omsorgsbygg. Arbeidet som har vært utført, er å bytte ut alarmene i heisstolen og toveiskommunikasjonen mellom heiskupéen og en ekstern vaktsentral.– Vi har oppdaget blant annet at det gamle alarmanlegget bare er klipt ned, og da bryter en også nødlyset i heisen. En del av ledningene til alarmen har bare vært teipet fast, forklarer Rune Larsen, styremedlem i Heismontørenes forening.

Men nå har firmaet fått tilsynsbesøk fra El-tilsynet. Og beskjeden er klar: ”hovedinntrykk er at virksomheten ikke er kvalifisert for å arbeide med heisinstallasjoner”. Jeg har bedt Byrådet forklare overfor bystyrets finanskomite hvordan det kan ha seg at kommunens eiendomsforetak engasjerer firmaer til å utføre arbeid de ikke er kvalifisert til og/eller har godkjennelse for å utføre.

Les mer hos Fri Fagbevegelse


Byrådet
Her

Undervisningsbygg/Omsorgsbygg – Moelven Elektro AS

Jeg forstår at de to eiendomsforetakene gjennom flere år har benyttet Moelven Elektro AS. For Omsorgsbygg del bl.a. brannalarmoverføring og for Undervisningsbygg del heisrelaterte oppgaver.

Innenfor lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr (el-tilsynsloven) har Direktoratet for samfunnssikkerhet  og beredskap ansvar for  tilsyn med elsikkerheten i boliger, virksomheter, skip, flyttbare offshoreinstallasjoner samt elektromedisinsk utstyr i helseinstitusjoner. Det føres i tillegg tilsyn inkludert markedskontroll med produsenter, importører og forhandlere av elektriske produkter.

Det lokale El-tilsyn  (DLE) er DSBs  forlengede  faginstans  ut over  i  landet.  Det er de lokale kraftselskapene som er DLE, - i Oslo er det Hafslund, men de kan sette tilsynsdelen ut til andre. Hafslund har satt dette videre til firmaet Infratek, som gjør jobben på vegne av Hafslund.

Et nylig gjennomført tilsyn utført hos Moelven Elektro AS konkluderer med at ”hovedinntrykk er at virksomheten ikke er kvalifisert for å arbeide med heisinstallasjoner”.  (rapport av 9. mars 2010). Heisalarmer er en inngripen i det elektriske sikkerhetsanlegget for heisen. Altså et eget fagområde en må være godkjent av DSB for å utføre. Moelven Elektro har ikke denne godkjenning.

Hvordan kan det ha seg at kommunens eiendomsforetak engasjerer firmaer til å utføre arbeid de ikke er kvalifisert til og/eller har godkjennelse for å utføre?

Kommentarer   

#1 Gjertrud Tveitevåg 21-04-2010 21:08
Skrekk og gru!!
#2 Bjørn Hansen 22-04-2010 08:42
Det er det som kalles kvalitetssikrin g. Jeg trodde det forelå bestemte regler på dette feltet?
#3 Tore Bjørback Amblie 22-04-2010 11:27
Minner om at heiser er potensielt farlige innretninger som krever kompetente fagfolk.
kurl.no/HWSR
#4 Ivar Christensen 22-04-2010 11:28
Takk for tipset, Tore - sånt er skummelt.

You have no rights to post comments