Annet

Hausmannsgate 40: Byrådet vil selge på det åpne marked, og forbereder utkastelse av boeboerne

Hausmannsgate 40: Byrådet vil selge på det åpne marked, og forbereder utkastelse av boeboerneByrådet åpner nå for å selge Hausmannsgate 40/42 og Brenneriveien 1 på det åpne marked.

I et brev til beboerne skriver etaten bl.a: "Som kjent har Eiendoms- og byfornyelsesetaten fått i oppdrag fra Byrådsavdeling for byutvikling å selge Hausmannsgate 40, 42 og Brenneriveien 1. Etaten har blant annet vært ikontakt med Oslo- og Akershusstudentenes samskipnad (OAS) med sikte på salg, men OAS har ikke fått innvilget penger til å kjøpe eiendommene på årets budsjett. EBY vurderer følgelig andre måter å avhende eiendommen på, herunder å legge eiendommen ut for salg idet åpne markedet, i tråd med etatens salgsoppdrag"

EBY oppfordrer beboerne til å oppgi navn, slik at kommunen kan få rettslig kjennelse på å kaste ut den enkelte beboer. Jeg har sendt fram spørsmål til Byrådet, som Byrådet skal besvare overfor bystyrets finanskomite. Se under.


Eiendoms- og Byfornyelsesetatens brev  av 26. april:


Vestbredden Vel Vel
Ved Nina Huse

Dato: 26.04.2010

Status for salgssaken

Det vises til e-post fra Nina Huse av 06.04.2010 angående status for Hausmannsgate 40.

Som kjent har Eiendoms- og byfornyelsesetaten fått i oppdrag fra Byrådsavdeling for byutvikling å selge Hausmannsgate 40, 42 og Brenneriveien 1. Etaten har blant annet vært i kontakt med Oslo- og Akershusstudentenes samskipnad (OAS) med sikte på salg, men OAS har ikke fått innvilget penger til å kjøpe eiendommene på årets budsjett. EBY vurderer følgelig andre måter å avhende eiendommen på, herunder å legge eiendommen ut for salg i det åpne markedet, i tråd med etatens salgsoppdrag.

Okkupasjonen av Hausmannsgate 42 ble avviklet etter en kjennelse fra Oslo byfogdembete med bakgrunn i Brann- og redningsetatens bruksnektelse: ”bygningen representerer en uakseptabel personrisiko ved bruk som boligformål, da det foreligger overhengende fare for tap av menneskeliv ved brann.” Brann- og redningsetaten har vurdert det slik at det ikke er tilsvarende høy brannfare i Hausmannsgate 40 så lenge de branntekniske anleggene fungerer og sikkerhetsrutinene følges og dokumenteres. Det er viktig at rutinene som er etablert fortsatt følges av både EBY og okkupantene slik at det ikke oppstår en situasjon hvor det er fare for tap av menneskeliv ved brann.

Det foreligger ingen leieavtale mellom Oslo kommune og okkupantene. Dette betyr at EBY vurderer å begjære fravikelse av eiendommen. Det er på nåværende tidspunkt ikke igangsatt noen rettslig prosess mot Hausmannsgate 40.

Kommunens vurderinger knyttet til salg og eventuell avvikling av okkupasjonen av Hausmannsgate 40 omfattes ikke av reguleringsplanens bestemmelser om brukermedvirkning ettersom eksisterende bruk av bygget ikke er kontraktfestet. Reguleringsplanen gir ikke okkupantene i H40 særskilte rettigheter. EBY ønsker likevel å holde okkupantene i H40 orientert om sakens videre fremdrift.

For å kunne ivareta okkupantenes prosessuelle rettigheter best mulig under en eventuell rettsprosess ønsker EBY å få oversikt over hvem som bor i bygningen. Disse vil ved igangsettingen av en prosess bli varslet og oppført som saksøkt. En oversikt over hvem som er i bygget vil også gi oss bedre mulighet til å gi dere best mulig informasjon om saken videre. Alternativt ber vi om at det oppgis en kontaktperson som kan representere Vestbredden vel vel i forhold til eventuelle rettsprosesser.

Til deres informasjon kan vi opplyse om at det er gjennomført en teknisk undersøkelse av Hausmannsgate 42 (ekstern rapport) som viser at rehabilitering av bygningen vil bli svært kostnadskrevende. Inntil salg er gjennomført vil EBY, i samråd med Byantikvaren, gjøre
tiltak for å unngå ytterligere forfall av Hausmannsgate 42.

Vi opplyser til slutt at etaten til en hver tid må forholde seg til de politiske beslutninger som foreligger.

Med vennlig hilsen

Eiendoms- og byfornyelsesetaten

Marit Heiberg
avdelingsdirektør

Lars Harald Låhne
spesialkonsulent

Kopi: Byrådsavdeling for finans og næring


Jeg har sendt fram følgende spørsmål til Byrådet:

Byrådet 
her

Oslo, 29. april 2010 

Vedr. Hausmannsgate 40

Jeg viser til vedlagte brev fra Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Det bes om at byrådet besvarer følgende overfor bystyrets finanskomite:

1. Hva er byrådets planer for eiendommen hva gjelder salg, jfr. etatens brev?

2. Utgangspunkt for enhver plan for eiendommen er den vedtatte reguleringsplan. Hvilke potensielle samarbeidspartnere ser Byrådet kan være aktuelle for å realisere de formål bystyret vedtok for dette kvartalet?

3. Et smidig samarbeid med beboerne, og andre aktører i kvartalet, kan forebygge potensielle konflikter. Hvilke initiativ eller tiltak vil byrådet ta i den sammenheng?

4. Hvilket tidsperspektiv jobbes det nå innenfor hva gjelder Hausmannsgate 40/42 og Brenneriveien 1?

Med hilsen

Ivar Johansen, SV /s/

Medlem finanskomiteen

Vedlegg: brev fra EBY av 26.04.2010

Kommentarer   

#1 Geirid Oslo 03-05-2010 09:35
Da er jeg spent på svarene du får.
uansett er dette tøffe nyheter på morran, takk for at du bryr deg ;-)
#2 Knut 03-05-2010 10:16
Hausmannsgate 40-42 er et alternativt byøkologisk eksperiment som trekker interesse langt utenfor byen og landets grenser. Kvartalet må bestå med dagens okkupanter og kommunen må komme inn for å ivareta sikkerheten.

Takk Ivar for at du tar tak i denne saken!
#3 Ole Martin 03-05-2010 12:07
Det her var en skikkelig gladnyhet å få om morgenen :-)

Tusen takk og lykke til med initiativet
#4 Nikolai Torp Dragnes 03-05-2010 12:19
Det er uhørt. Dette er deler av øko-pernakultur -kulturprosjekt et Hausmania. H40 og Brenneriveien 1. Det er her kolonihagene skal settes i sommer! Selge H42 er også uhørt, det betyr rivning og ikke oppussing av et verneverdig bygg og en viktig del av Nedre Grünerløkkas historie og Ytre by sin eldre historie. Det burde heller gies til de mer ansvarlige i Hausmania.
#5 Øyvind Michelsen 03-05-2010 15:50
Det er litt surt for oss som har jobba ræva av oss gjennom et langt liv og kanskje blir gjeldfrie innen vi dauer at andre bare kan bestemme seg for å okkupere en tom gård og ta den i bruk. Har vært på jobben hver jævla dag siden 1971 og er gjeldfri om 17 år når jeg fyller 72 år.
Så at slike folk ikke får massiv støtte hos oss som lånte hver bidige krone til en toroms i OBOS bør der kunne skjønne!
Dessuten er det noe som heter respekt for loven som vi andre må følge hver dag. Men jeg skjønner at slike synspunkter ikke har gehør på ytterste venstre fløy i samfunnet!
#6 Bjørn Larsen 03-05-2010 17:52
Klassisk splitt og hersk! Enten forstår kommunen ikke begrepet brukermedvirkni ng - det er da vitterligen sånn at på grunn av beboernes innsats over ti år er denne bygården fortsatt i brukbar stand - eller så bruker de denne dusteholdningen om at fordi det ikke foreligger en kontrakt så beskyttes ikke beboerne av reguleringsplan en som en brekkstang for å fjerne nok en ugressplante i den stadig kjedeligere hagen sin.

Det er ingen tvil om at det er rene kapitalkrefter som ligger bak, for hadde det vært vilje til å satse på et økologisk, brukerstyrt prosjekt så hadde kommunen ikke trengt å gjøre noe som helst; alt kunne fortsette som før. Logikken er altså å legge ut et økologisk, brukerstyrt kulturkvartal for salg for å bygge et økologisk, brukerstyrt kulturkvartal?? Det stinker, men akk - det er jo ikke penger å tjene på en gjeng med økopønkere som vil gjøre ting så billig som mulig og som gjerne bruker om igjen det andre kaster istedet for å gå på shopping. Så det blir rusk i maskineriet, karusellen går ikke fort nok rundt - fjern de før de blir fler!!

Det er forøvrig ikke på grunn av oss at det er surt for dere andre å betale alt dere tjener på boliglån - all respekt for alle de som knapt nok har penger til smør på brødet, det er mange av oss som har følt på akkurat det samme!! Og det er også derfor mange av oss har tatt initiativ til å okkupere tomme forfalne bygårder, da kommunene aldri klarer å stille et fornuftig alternativ til disposisjon. Det er Oslo kommunes boligpolitikk og en stadig mer aggressiv privatisering som gjør at du og mange andre desverre må slite ræva av dere, til dere sitter der sure og bitre på det meste rundt dere. Så det er faktisk viktig at noen sier fra, og okkuperer. Strengt tatt burde det være fler!!
#7 Peter N. Myhre 03-05-2010 19:45
SV's tankegang er altså: Stjæl en gård, flytt inn, så er du "beboer" med alle rettigheter. Lykke til.
#8 Ivar J 03-05-2010 19:47
Peter: Et enstemmig bystyre vedtok en reguleringsplan for dette kvartalet som et byøkologisk kulturkvartal. Så du mener at det at vi stiller spørsmål til Byrådet på hvorvidt salg på det åpne marked er mulig å forene med bystyrets vedtak, er synonymt med at vi støtter okkupasjon/gir beboere rettigheter? Jeg er faktisk primært opptatt av hvordan/om H/FR.P-byrådet vil gjennomføre bystyrets vedtak.
#9 Bjørn Larsen 03-05-2010 21:14
Det er forøvrig ikke vi som stjeler fra noen som helst, men Oslo kommune som stjeler fra alle vanskeligstilte ved å spekulere i vanskjødsel og forfall av kommunale bygårder og hus. Siste spiker i kista var vel ved å fjerne husleiereguleri ngsloven, som nå gjør at kommunen og griske private aktører kan kreve akkurat hva som passer dem. Peter N. Myhre kan godt sitte på sin høye hest og prøve å mene noe han ikke vet noenting om, men sannheten er at om dette huset også forsvinner så kan det godt være begynnelsen på slutten for Oslos frie, radikale miljøer. Som faktisk er de eneste som i handling prøver å redusere forbruk, gjenbruke, samhandle om bedre og mer bærekraftige løsninger på infrastrukturen rundt seg. I motsetning til FrP, som jo hadde en partileder som faktisk foreslo å tette igjen vulkanene som løsning på forurensningspr oblemene...
#10 Nikolai Torp Dragnes 04-05-2010 00:29
Peter N. Myhre, dette er få måneder etter at ut i fra et usakelig brannvarslingsk rav, som kunne vært fikset for en brøkdel av prisen politi og murhærværket kostet, der beboere brutalt ble lempet rett ut i snø og vinterkulda.

Dette stinker korrupsjon, og det bør granskes og graves.

You have no rights to post comments