Annet

Gratulerer med dagen

Kamp for likelønn og lavlønteKamp for likelønn og lavlønte
– moderasjon garanterer ikke arbeidsplasser
 
er hovedparolen for 1. mai-markeringen i Oslo.

Det er - som parolene for LOs 1. mai-arrangementet i Oslo ellers - en klok parole.
Delta i 1. mai-markeringene på arbeiderbevegelsens internasjonale solidaritetsdag.

Nedenfor er hele det politiske grunnlaget for 1.mai-arrangementet i Oslo.


1. mai 2010 – hva vi mener
og hva vi krever


LO i Oslo er selvstendig og partipolitisk uavhengig.

1. mai-arrangementene gjenspeiler dette samt de mest aktuelle faglige og politiske sakene.

Kamp for likelønn og lavlønte
– moderasjon garanterer ikke arbeidsplasser


Tariffoppgjør handler om rettferdig fordeling. Reduseres de ansattes andel verken spares eller investeres pengene, men havner i eiernes og arbeidsgivernes lommer. Økt lønn betyr økt etterspørsel og bidro til rekordmange arbeidsplasser i perioden 2005–09. For å hjelpe den industrien som sliter må kronekurs og rente balanseres. Myndighetene må framskynde offentlige anskaffelser og bedre garantiordninger for å sikre  industriarbeidsplasser. Årets oppgjør gir en historisk mulighet i kampen for likelønn og for de lavlønte. Kvinner tjener gjennomsnittlig 15 prosent mindre enn menn, og innvandrerkvinner enda mindre. Forskjellene mellom utdanningsgruppene i offentlig sektor og de med tilsvarende utdanning i privat sektor må reduseres. Det samme gjelder lavlønte kvinner i forhold til gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Likelønnspott er et nødvendig bidrag.

Nytt flertall i 2011!
– Oslo-folk: Ta byen tilbake


Fremdeles er det slik at folk lever kortere på østkanten enn vestkanten. Det er 15 ganger så høye formuer i og rundt Holmenkollåsen som på Bjørndal i Søndre Nordstrand. Høyre/Frp-byrådet fortsetter nedbyggingen av Oslo som velferdskommune. Flere bydeler kutter i velferdstjenestene
selv om kommuneøkonomien er rimelig bra. Antall elever øker, men det er 100 færre lærerårsverk i skolen sammenlignet med året 2005. Innsatsen for fagopplæring og lærlingeplasser mangler. Antall sykehjemsplasser er redusert. T-banen er altfor ofte forsinket. Bygningsarbeidere fra useriøse firma er lønna ned til 17 kroner timen ved oppdrag for kommunen. Det er altfor mange som ikke har en tilfredsstillende bolig. Ingen av byens utfordringene kan løses ved fortsatt konkurranseutsetting og privatisering, tvert om. Oslo-folk, alt dette og mer til må dere gjøre noe med!

Innfør skatt på aksje- og valutahandel
- bekjemp skatteparadis

Kapitalismen skaper kriser, arbeidsløshet og spekulasjon. Fagorganiserte er ikke skyld i krisa. Det kan ikke godtas at fortjenesten privatiseres mens tapene nasjonaliseres. Allerede har børsaktiviteten tatt seg opp og boligprisene øker kraftig. Tiltak mot spekulasjon er nødvendig for å unngå nye fi nanskriser, inkludert tak på fradrag for gjeldsrenter ved boligkjøp. Regjeringen må vise solidaritet med det islandske folk og ikke det internasjonale
pengefondet (IMF). Skatteparadis må bekjempes for å hindre kapitalfl ukt fra utviklingsland. I dag utgjør den ulovlige kapitalfl yten ut av utviklingsland trolig ti ganger så mye som den samlede utviklingshjelpen fra rike land.

Norge er ei miljøsinke – milliarder
til klimavennlig energi og industri


Klimatoppmøte i København ble en fiasko. Det haster med å redde kloden. Norges utslipp må reduseres og forbruksmønsteret endres. Det må satses betydelig mer på forskning og utvikling, samt på miljøvennlig energi og norsk industri. Næringsnøytral industripolitikk kan ikke fortsette. Kollektivtrafikksatsingen må økes. CO2-lagring er ikke løsningen, men utslippene må ned. Det kreves planmessig offentlig styring og midler. Prøveboring og utvinning av olje eller gass utenfor Lofoten og Vesterålen må stanses.

NHO og HSH ønsker sosial dumping
– vi krever faste ansettelser på heltid og tariff


NHO slåss på alle områder for at bedriftene skal ha lov til utnytte ansatte ved å betale under minstelønna i tariffavtalene. Utenlandsk arbeidskraft har vært hardest rammet, men vi ser at nye yrkesgrupper og bransjer blir presset til å fi nne seg i dårligere lønns- og arbeidsbetingelser. Tiltak mot sosial dumping er nødvendig for å opprettholde velferdsstaten. Allmenngjøring av tariffavtaler må bli enklere for å motvirke sosial dumping. Normalarbeidsdagen og søndag som kollektiv fridag må forsvares. For å virkeliggjøre visjonen om rett til arbeid for alle må utsatte gruppers stilling i arbeidslivet styrkes.

Nei til velferdskutt
– ikke straff syke og uføre


Norge har råd til å gi alle gode, offentlige velferdsordninger. For å sikre fellesskapsløsninger må regjeringen fri seg fra den selvpålagte skattepolitiske tvangstrøya. Budsjettkutt svekker de offentlige tjenestene og private alternativer vil presse seg fram. Budsjettkutt vil også opprettholde høy arbeidsløshet. Forliket om ny pensjonsreform vil ramme de som har minst, og det samme vil omlegging av uføretrygden. LO-kongressen i 2009 slo fast at de uføres situasjon ikke må forverres. En dårligere sykelønnsordning rammer de med dårlig råd og ikke samfunnseliten. For å motvirke en utvikling med større privat rikdom og mer offentlig fattigdom må velferdsstaten styrkes. Finanskrisa har vist at land med en sterk offentlig sektor klarer seg best.

Fattigdom skyldes i hovedsak politiske avgjørelser, arbeidsløshet, lav inntekt og for mange et mer brutalt arbeidsliv. SIFO-satsene må innføres for økonomisk sosialhjelp.

Dagens arbeidslinje betyr at folk skal tvinges til å jobbe ved at trygdeytelsene holdes nede. Dette er et menneskesyn som tidligere ble framført av borgerskapet og høyresida.

Velferd skal ikke være butikk

Velferd for alle kan ikke sikres hvis den skal drives som en privat bedrift. Offentlig tjenester skal ikke gi profitt, men tjenester med høy kvalitet til alle, og markedsprinsipper er derfor uegnet i offentlig sektor. «New public management» må kastes på søpla. Utskilling, konkurranseutsetting og privatisering i kommuner, fylker og stat må stanses. «Bestiller-utførermodellen» må avvikles. Omorganiseringen av posten, jernbanen, universitet og sykehus har gitt mindre folkevalgt styring, ansvarsfraskrivelse og mer byråkrati. Brukernes såkalte valgfrihet begrenses ofte til å velge mellom logoen på arbeidstøyet til de som skal utføre tjenestene og ikke innholdet. Sykehusene må tilbake til folkevalgt styring. Demokratisk kontroll av øvrige virksomheter må gjeninnføres.

Veto mot EUs tredje postdirektiv

EU med sin strategi, direktiv og domstolavgjørelser gir avindustrialisering, sterk nedsettelse av offentlig velferd og svekking av faglige rettigheter. Tjenestedirektivet ble nylig innført, noe LO-kongressen beklaget. Datalagringsdirektivet vil føre til at personvernet undergraves og overvåkningen økes. Vikarbyrådirektivet truer lovbestemmelser om faste ansettelser. EUs tredje postdirektiv tvinger Norge til å oppgi eneretten på brevpost opp til
50 gram og dermed ordningen med lik brevporto for hele landet. Postansattes arbeidsplasser trues. EØS-avtalen gir adgang til å bruke reservasjonsrett mot direktiv som for eksempel truer velferdsordninger og faglige rettigheter. Denne må brukes.

Sats på det flerkulturelle Oslo:
Bedre norskopplæring, gratis barnehage og gratis SFO


Integrering må tas på alvor og må gå begge veier. Forskning viser at det å lære norsk er avgjørende for skolegang, jobb og en meningsfylt fritid. Dette motvirker både frafall i videregående skole og kriminalitet. Skolefritidsordningen benyttes mye mer på Oslos vestkant enn østkant. Økte ressurser til barn og unge er både integrering og rettferdig fordeling.

Norske soldater ut av Afghanistan
– økt bistand inn


Historien viser at USA og NATO ikke skaper et bedre Afghanistan ved bruk av militære midler. Økt antall soldater vil gi fl ere drepte og økte lidelser for sivilbefolkningen. Fred og utvikling skapes best ved at folk får utdanning, arbeid, rettigheter og velferdsordninger. Afghanistan viser at USA og NATOs «out of area»-strategi betyr å forlenge USAs bestrebelser for verdensherredømme. Det kan ikke fortsatt være norsk utenriksog
sikkerhetspolitikk.

Anerkjenn Palestina.
Fjern skammens mur. Boikott Israel

Israels okkupasjon av Palestina er i strid med FNs resolusjoner og bryter med elementære menneskerettigheter. Millioner av palestinere lever i flyktningleiere. Israels politikk og krigsforbrytelser på Gazastripen ville ikke vært mulig uten USAs støtte. Økonomiske forbindelser med Israel må stanses og oljefondet trekkes ut. Mordechai Vanunu avslørte Israels atomvåpenprogram. For det har han sonet 18 år i fengsel. Nå sitter han i husarrest. Norge må ta initiativ til at Vanunu kan komme til Norge hvis han ønsker det.

Forby atomvåpen!

USAs atombomber over Hiroshima og Nagasaki var en grusom katastrofe som endret verden. Dessverre ikke måten å tenke på. I dag finnes nok atomstridshoder til å utrydde kloden mange ganger. Flere land kan skaffe seg atomvåpen. Det må forhindres. Et tiltak er at USA godkjenner prøvestansavtalen. Den norske regjering har folkeopinionen i ryggen. På møter i NATO må Norge, som i festtaler her hjemme, jobbe for å avskaffe alle atomvåpen.

Kommentarer   

#1 valutahandel 09-05-2010 00:10
Trevlig post,


Jag har läst det här inlägget som är din rättighet förslag om utskänkningstillstånd
att utveckla i Valutahandel marknad. Det hjälper att vara en del av denna verksamhet.


Tack och hälsningar,

You have no rights to post comments