Annet

Byrådspartiene: Byrådet må gjøre jobben de er satt til

Jeg legger også ved denne budsjettbehandlingen merke til at forlikskameratene har utviklet en egen sjanger når det gjelder verbalforslag. Én ting erByrådspartiene: Byrådet må gjøre jobben de er satt til at alle tallforslag for sikkerhets skyld også skal vedtas som verbalforslag. Dernest skal det vedtas at byrådet skal orientere om utviklingen når det gjelder oppfølging av bystyrets vedtak. Men ikke nok med det. Det skal vedtas at fremdrift skal opprettholdes, eller man skal understreke noe viktig overfor bydelene. Jeg leser det som at byrådspartiene altså mener det er et behov for å minne byrådet om jobben som skal gjøres.

Vi er jo ikke uenige i at det ofte kan være et behov for det, og derfor støttes mange av forslagene, sa jeg bl.a. i bystyret onsdag.


Oslo bystyre 16. juni 2010
Ivar Johansen, SV

Sak 248 Årsbudsjett 2010 – Virkninger av regnskap 2009 m.v.


Ordfører,

Norge er i en privilegert økonomisk situasjon. Mens finanskrisen stadig brer om seg og flere lands økonomier trues av kollaps, er vi heldige som fortsatt kan skilte med en solid økonomi. Mye takket være en rød-grønn regjering som foretar viktige og riktige grep. Denne privilegerte situasjon nyter også Oslo kommune godt av. 

Likevel, utsiktene er ikke bare lystige. Vi har sett i byrådets årsberetning at bykassens eksterne gjeld er mer enn doblet fra 2008 til 2009, og at det er lagt opp til å øke denne ytterligere. SV mener det er en bekymringsfull utvikling. De forslag til budsjettjusteringer som vi fremmer i dagens møte går derfor i motsatt retning. Til forskjell fra Høyre, Frp, Venstre og KrF, så foreslår SV sammen med Arbeiderpartiet å redusere låneopptaket.

SV og A har funnet rom for noen mindre omprioriteringer i denne budsjettjusteringen, i tråd med de prioriteringer vi gjorde ved behandlingen av det ordinære budsjettet. Et sikkert sommertegn i byen er at parker og friområder fylles med folk. Like sikkert er det at søppelet flyter, og at bydelenes rydde-budsjetter sprekker like etter sesongstart. Vi foreslår derfor å styrke vedlikeholdsbudsjettet for parkene.

For de mange osloborgere som tilbringer ferien i byen, er kommunens bad et kjærkomment tilbud. Vi vil øke tilgjengeligheten med å utvide åpningstidene. Vi vil også øke tilgjengeligheten til strendene, ved å legge opp til hyppigere fergeavganger ut til øyene. Med en samlet økning på 10 millioner vil vi på denne måten gjøre Oslo til en hyggeligere og mer tilgjengelig by i sommer.

Vi øker bydelenes ramme til økonomisk sosialhjelp med 17 millioner. Dette er en liten håndsrekning, for å støtte det viktige arbeidet som gjøres i bydelene for personer som i lang tid har stått utenfor arbeidsmarkedet.

Jeg legger også ved denne budsjettbehandlingen merke til at forlikskameratene har utviklet en egen sjanger når det gjelder verbalforslag. Én ting er at alle tallforslag for sikkerhets skyld også skal vedtas som verbalforslag. Dernest skal det vedtas at byrådet skal orientere om utviklingen når det gjelder oppfølging av bystyrets vedtak. Men ikke nok med det. Det skal vedtas at fremdrift skal opprettholdes, eller man skal understreke noe viktig overfor bydelene. Jeg leser det som at byrådspartiene altså mener det er et behov for å minne byrådet om jobben som skal gjøres.

Vi er jo ikke uenige i at det ofte kan være et behov for det, og derfor støttes mange av forslagene.

Og så minner jeg, ordfører, om vårt forslag vedrørende Fattighuset.

You have no rights to post comments