Annet

Overgrepsavverging går foran taushetsplikt

Overgrepsavverging går foran taushetspliktEt oppslag i Aftenposten iminner om noe det aldri kan minnes for ofte om. Oss alle har en plikt til å melde fra, helt uavhengig av taushetsplikt, og varsle om mulige overgrep, mishandling og omsorgssvikt.

"Siden 1902 har straffeloven hatt en paragraf som slår fast at alle har en plikt til å anmelde til politiet eller på annen måte forsøke å hindre at en straffbar handling blir begått (avvergingsplikten). Denne plikten ble skjerpet ved en lovendring som trådte i kraft 25. juni i år. Ifølge rådgiver Jan Eivind Norheim i Justisdepartementet må man ikke nødvendigvis varsle politiet. Loven legger heller ingen føringer for hvordan man prøver å avverge forbrytelsen."

For noen måneder siden skrev justisministeren et brev til en rekke adressater hvor han understreket: "I dag inntrer avvergingsplikten når man har sikker (pålitelig) kunnskap om at en alvorlig straffbar handling, som for eksempel voldtekt, seksuell omgang med barn og grove voldslovbrudd er nært forestående eller er i ferd med å bli begått. Taushetsplikt, uansett rettslig grunnlag, må vike for avvergelsesplikten," skriver Storberget i brevet.

Les nederst i denne artikkelen
Les justisministerens brev om det samme

You have no rights to post comments