Annet

Regjeringsprosjektet: Åpne politiske prosesser, som begeistrer

Regjeringsprosjektet: Åpne politiske prosesser, som begeistrerArbeiderpartiets Knut Roger Andersen ser behov for å avlegge meg en visitt i VG 28. juli og Klassekampen 29. juli , gjennom bl.a. følgende passiar: ”Samtidig må en rekke av regjeringspartienes egne folk ikke bidra til en helt unødvendig og provoserende misnøyekultur. (…..) SVs Ivar Johansen og Sps Per Oluf Lundteigen bør tenke seg om neste gang de lager utspill mot regjeringen.”

Jeg kan ikke erindre at jeg en eneste gang har ”laget utspill mot regjeringen.” Men det er mulig Andersen her forveksler åpne demokratiske prosesser, som skal og må skje i det åpne rom, med politikkutvikling etter bøttekott-prinsippet.

Vi skal ha ører og øyne åpne dersom det i den offentlige debatt kommer signaler på at fattigdomsbekjempelsen er utilstrekkelig, at hjelpetrengende eldre ikke får tilstrekkelig omsorg eller at miljøpolitikken farer galt av sted. Berettiget misnøye krever en korrigering av den politiske kursen, skriver jeg bl.a. i et tilsvar som kommer i de 2 avisene.


Regjeringsprosjektet: Åpne politiske prosesser, som begeistrer

Av Ivar Johansen, SVs internasjonale leder/bystyremedlem i Oslo



Arbeiderpartiets Knut Roger Andersen ser behov for å avlegge meg en visitt i VG 28. juli og Klassekampen 29. juli , gjennom bl.a. følgende passiar: ”Samtidig må en rekke av regjeringspartienes egne folk ikke bidra til en helt unødvendig og provoserende misnøyekultur. (…..) SVs Ivar Johansen og Sps Per Oluf Lundteigen bør tenke seg om neste gang de lager utspill mot regjeringen.”

Jeg kan ikke erindre at jeg en eneste gang har ”laget utspill mot regjeringen.” Men det er mulig Andersen her forveksler åpne demokratiske prosesser, som skal og må skje i det åpne rom, med politikkutvikling etter bøttekott-prinsippet.

For det er faktisk slik at regjeringsprosjektet er hele SVs, Aps og Sps prosjekt. Det inkluderer hele partiorganisasjonen, og ikke bare de nærmere 100 statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere i regjeringskontorene. Partiets medlemmer skal føle seg inkludert i politikkutviklingen og begeistres av resultatene.

Men likeså viktig; et vellykket regjeringsprosjekt forutsetter at prosjektet er i god dialog med de brede folkelige bevegelser (så som fagbevegelse, kvinnebevegelse, fredsbevegelse, miljøbevegelse, solidaritetsbevegelse osv), at de har kanaler for innflytelse og at vi har en god evne til å lytte. Regjeringsprosjektet skal også være deres prosjekt. Og dialogen skal bl.a. skje gjennom åpne prosesser.

Vi skal videreutvikle en klok og framtidsrettet politikk, som ikke minst tjener arbeidsfolk i dette landet. Det innebærer at vi skal ha ører og øyne åpne, og være særs interessert dersom det i den offentlige debatt kommer signaler/informasjon som tyder på at fattigdomsbekjempelsen er utilstrekkelig, at hjelpetrengende eldre ikke får tilstrekkelig omsorg eller at miljøpolitikken farer galt av sted. Det kan jo være slik at det Andersen beskriver som en ”misnøyekultur” er en reell og berettiget misnøye, en misnøye basert på utålmodighet. Og regjeringsprosjektet trenger de mange utålmodige. De bringer oss framover. Særlig dersom dette kanaliseres over i offensive politiske tiltak fra regjeringen. Berettiget misnøye krever av og til en korrigering av den politiske kursen.

Justisminister Knut Storberget har en klok tilnærming til fattigdomsbekjempelse i Oslo sentrum, hvor han understreker at fattige rusmisbrukere og tiggere først og fremst skal bli tatt hånd om av sosialarbeidere, og ikke flere lovparagrafer og politistyrker. At en utilstrekkelig sosialpolitikk fra den Høyre/Fr.P-styrte kommunen ikke skal føre til at politiet brukes til å jage fattigfolk rundt i sentrumsgatene, framfor for eksempel bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Jeg har merket meg at Knut Roger Andersens bidrag hittil i år blant annet har vært å mobilisere det som vel Andersen bør betegne som ”en helt unødvendig og provoserende misnøyekultur” ved bl.a. i de sosiale medier å kreve en annen politikk fra justisministerens side. Jeg skal ikke be ham ”tenke seg om neste gang han lager utspill mot regjeringen”.

For egen del vil jeg prioritere å ta på alvor den voksende og berettigede misnøye som reiser seg mot Norges offensive og brutale krigføring i Afghanistan. En forutsetning for fred for det afghanske folk, og en vellykket kamp mot terror, er at Norge og NATO snarest mulig trekker seg ut av landet. Norges krigsinnsats gjør oss medansvarlig for at tusener av uskyldige afghanere er drept, at Taliban aldri har vært så sterk som nå, at narkotikaomsetningen er på topp og at et korrupt Karzai-regimet kan holde seg ved makten. En rekke NATO-land planlegger sin exit, og det kan ikke være slik at Norge blir de siste som forlater den synkende skuta.

Et arbeid for å endre norsk Afghanistan-politikk er et utspill for regjeringen. For å korrigere den politiske kursen fra krig til fred, slik at Knut Roger Andersen og jeg fortsatt kan synge Nordahl Griegs ”Krig er forakt for liv, fred er å skape” på partimøter, uten å få vond smak i munnen.

Følg meg på Facebook her
Følg meg på Twitter her

Kommentarer   

#1 Anna Maria Gabourel 01-08-2010 10:16
‎"Berettiget misnøye krever av og til en korrigering av den politiske kursen." - det har du sannelig rett i! Heldigvis finnes noen som deg, som bringer den til torgs. Det høres ut som om det skal råde fred og fordragelighet for enhver pris; og ingenting er viktigere enn DET. Maken til tull?!
#2 Asgeir Bjørkedal 01-08-2010 13:49
Det trengs ikkje berre opne prosessar, men ikkje minst resultat ein kan vere fornøgde med.
På vestlandet slit arbeiderpartiet med lokallag som blir lagt ned, representantar som melder seg ut og eksklusjonskamp ar. Og alt er fullt fortjent og forståeleg på grunn av overkøyring med kraflinjer og nedbyggjing av sjukehus. Her på austlandet får vi lite med oss av den massive misnøyen, men det trengs kraftige snuoperasjonar for å unngå ei fullstendig krasjlanding. Knut Roger Andersen burde fokusere på å få retta opp kursen i staden for å sutre over at andre prøvar å jobbe konstruktivt.
#3 Jon Vogt 01-08-2010 14:23
Dette betyr vel egentlig kun at Knut Roger Andersen øyner at du har fått en viss folkelig støtte gjennom dine mange blogginnlegg? Tenk hvis en politisk blogg, eller avis, ikke hadde en eneste kritisk innfallsvinkel. Huff huff.

Den rosende omtalen av gjeldende politikk bør det øverste maktapparatet stort sett klare å bringe til torgs selv, med stort sett åpne linjer ut til de fleste riksmedier vil jeg anta. Dette i motsetning til folk flest som ofte må nøye seg med en blogg som ofte drukner i en stor bloggjungel.

Så hvis man i stor grad klarer å stå på for å bringe kritiske innfallsvinkler ut til folket så kan det kalles kultur. Så Knut Roger Andersen kritiserer deg for å være kulturell.

Hilsen Jon Vogt, jovotekst.no
#4 Behrooz Nooraei 01-08-2010 15:01
Det er riktig at Ivar har et annet syn på krigen i Afganistan enn Regjeringen, men så what? Det er bra med konstruktive og saklige kritikker. En så stor og viktig sak som dette vil naturlig ha motstandere, men her må skylles mellom saklige og usaklige uttalelser
#5 Øyvind Michelsen 01-08-2010 20:14
AP og SV er vesensforskjell ige på flere punkter. I AP er det under 10 mennesker som bestemmer all politikk for Norge, mens i SV er det flere tusen som er med på å utivkle politikken. Derfor er ikk AP vant med at folk utenfor regjeringskonto renes indre krets skal legge seg opp i og mene noe om politikk. Haakon Lie sa det treffende en gang:
Folk skal ikke bry huene sine med politikk - de skal bare lese lederen i Arbeiderbladet så vet de hva de skal mene og så skal de møte opp en gang hvert annet år og stemme på Arbeiderpartiet - punktum!!!!!
#6 Mari Ann Berg 02-08-2010 09:39
SVs lokallag trenger dette fram mot valgkampen i 2011 1. Ny behandling i regjering og Storting om kraftledninger gjennom Hardanger. + Varig vern av Vesterålen og Lofoten 2. En plan for bærekraftig utvikling. (60 % av våre økosystemer er truet. Klimaendringene er alt her.) 3. En klargjøring av hva samhandlingsref ormen vil bety for kommuner 4. En offensiv skolepolitikk som bidrar til sosial utjevning- hvor læring og kunnskap står i sentrum 5. At sentrale ledere begynner å flagge vårt syn på deltakelsen i krigen i Afganistan.

You have no rights to post comments