Annet

Tepper, gullklokker og politikere

Tepper, gullklokker og politikereMens jeg nøt ferie på ei gresk øy, og ikke fulgte opp mailer så raskt som ellers i året (ja da, utrolig nok er det også slike perioder) sendte VG-journalist Mona Grivi Norman meg en mail, hvor hun i løpet av samme kveld bl.a. ønsket mitt syn på at "regelverket i dag er slik at statsråder og politikere har adgang til å beholde gaver de får i tjenesten (må skattes av), mens statsansatte ikke har den samme muligheten – hvis de av høflighetsgrunner tar imot gaver, må de overleveres til arbeidsgiver." Jeg rakk ikke å følge opp VGs 7 spørsmål (se under), men svaret ville ha blitt krystallklart: Politikere skal følge samme regler som alle øvrige offentlig ansatte. Og jeg vil si at det er spesielt viktig at det aldri skal kunne oppstå noen tvil om at øverste politiske beslutningstakeres uavhengighet.

Saken får meg til å se på hvordan situasjonen er i Oslo kommune. Oslos regler er: "Folkevalgte i Oslo kommune må for seg selv eller for andre ikke motta gaver, provisjoner, tjenester eller andre ytelser, som kan være egnet til eller av giveren ment å påvirke handlinger, saksforberedelse eller vedtak. Dette gjelder også gunstige betingelser knyttet til reiser og opphold." Og så heter det at "Gaver inkludert reiser til en verdi av kr. 2 000 eller mer, når ytelsen har tilknytning til den enkeltes verv i Oslo kommune. Giverens navn og tidspunkt for gaven oppgis" i dette registeret. Som du vil se: ikke en eneste Oslopolitiker har ført gavemottak inn i registeret. 

Jeg tror det er nødvendig at vi får en vurdering av hvorvidt Oslos regelverk og praksis er god nok.


Fra: Mona Norman [mailto:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.]
Sendt: 26. august 2010 20:46
Til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Emne: Spørsmål fra VG

Jeg nådde deg ikke på mobilen (dersom jeg har riktig nr), men det stemmer at du fortsatt er internasjonal leder i SV? I den anledning har jeg noen spørsmål til deg, eventuelt om du kan gi meg et navn dersom du mener andre av dine partifeller burde ta det?

VG jobber i med en større sak hvor vi ser på gaver gitt til politikere og statsråder.

Regelverket i dag er slik at statsråder og politikere har adgang til å beholde gaver de får i tjenesten (må skattes av), mens statsansatte ikke har den samme muligheten – hvis de av høflighetsgrunner tar imot gaver, må de overleveres til arbeidsgiver. 

Og her kommer spørsmålene: 

1) Hva er ditt syn på at statsansatte må levere gaver tilbake, mens politikere/statsråder har anledning til å beholde dem?

2) Hvilke argumenter finnes for å ha en slik todelt ordning?3) Hva slags gaver er det naturlig at statsrådene/politikerne ikke beholder?

4) Kan gaver påvirke politikernes beslutningsgrunnlag?

5) Transparency International karakteriserer praksisen med at norske statsråder tar i privat bruk gaver mottatt i tjenesten som "langt utenfor hva de mener er akseptabelt". Er du enig?

6) Afghanske myndigheter er en av de som gir norske statsråder aller flest gaver, blant annet tepper, som flere statsråder har tatt i privat bruk. Hva synes du om dette? 

Setter stor pris på om du kan svare ikveld eller tidlig imorgen?
Ring meg gjerne opp, eller svar på mail. 

Mvh

Mona Grivi Norman
VG Samfunn

95780073

You have no rights to post comments