Annet

Oslo SV: Nei til kommunalt ordenspoliti

Oslo SV: Nei til kommunalt ordenspolitiOslo SVs representantskap vedtok i kveld med overveldende flertall å si nei til et kommunalt ordenspoliti. Mot kun en håndfull stemmer vedtok representantskapet følgende forslag fremmet av Marianne Borgen, Knut Even Lindsjørn og meg selv:

"Oslo SV understreker at politiet er samfunnets maktapparat og skal derfor fortsatt være under nasjonal kontroll.I tillegg til dette prinsipielle standpunkt  ser Oslo SV det som viktig at vi får mer - og ikke mindre -styring og helhet på tvers av politidistrikter og nivåer samt at politifaglige hensyn tilsier tett samarbeid mellom ordenspolitiet og de som driver med spaning, forebygging og etterforskning. Oslo kommunes erfaring innenfor rusomsorg og barnevern viser at ansvar fordelt på flere forvaltningsnivåer skaper mer byråkrati, er kostnadsdrivende og gir samlet sett dårligere tjenester for innbyggerne. Oslo SV ønsker å styrke Oslopolitiet ved at:

-  Det etableres større grad av forpliktende, organisert, samarbeid mellom Oslo Politidistrikt og kommunen.
-  Oslo kommune overtar skiltmyndighet og evt andre oppgaver som ikke opplagt er en politioppgave for på den måte å frigjøre politiressurser
- Transportoppgaver av personer bør i størst mulig grad håndteres av andre yrkesgrupper
-  Det etableres flere lokale politistasjoner og politiposter der folk bor, samt mobile poster som kan settes inn der behovet til enhver tid er størst.
-  Styrke alle tiltak som kan gjøre politiet mer synlige i folks nærmiljø, som fotpatruljene og seniorpolitiet.
-  Styrke og styre satsingen på forebyggende arbeidet i politiet, inklusive arbeidet mot familievold.
-  Jobbe for et nasjonalt lovverk som pålegger samarbeid mellom barnevern, politi, skole, barnehager, helsestasjoner og PPT, med basis i Sagene og Stovners gode erfaringer."

Kommentarer   

#1 Tor Bach 22-09-2010 09:59
Det var godt at fornuften seiret.
#2 Signe Ekeland 22-09-2010 09:59
Takk og lov!
#3 Jon-Øivind Storaker 22-09-2010 10:00
Takk og lov...og orden!
#4 Berit Rekve 22-09-2010 10:00
Bra, ordensmakta må forbli statleg.
#5 Inger Seim 22-09-2010 10:01
det var en klok beslutning ...
#6 Sverre Torjussen 22-09-2010 10:01
Det er bedre å skape trivsel som gir trygghet enn "terror" og vantrivsel. Bare å bruke uttrykket: Ordenspoliti, får meg til å skygge banen og søke til andre steder. Og er det folketomme gater som er målsettingen der vi skal marsjere av frykt for å gjøre noe galt eller si noe vi ikke skulle sagt. Håper bystyret støtter dere. Natteravner er et bedre tiltak
#7 Stian Oen 22-09-2010 10:02
Jeg skal villig innrømme at jeg ikke klarer å la meg begeistre. Det er under ett år igjen til valget, Oslo Høyre har alt nominert sine toppkandidater, og brukte helgen på gjennomføre sin første valgkampaksjon. Det er på dette tidspunktet Oslo SV altså velger å bruke tid og ressurser på å diskutere hvorvidt H/Frp-standpunk tene kommunalt politi, strengere straffer og tiggerregister skal overtas. På fotballspråket kalles dette for å plassere ballen på eget straffemerke, si vær så god til motstanderlaget , for deretter å innta tilskuerplass.
#8 Berit Rekve 22-09-2010 10:02
Du har eit godt poeng, Stian! Klart at rep.skap må diskutera ei aktuell sak, men no må sanneleg Oslo SV òg ta grep om dei store politiske sakene, personane som skal fronta, engasjement og entusiasme. Alle elementa som skal til i kommunikasjonen til veljarane må på plass raskt. Er det berre dei/det same som før? Er det diskusjon om nye strategiar og taktikk?
#9 Marianne Borgen 22-09-2010 10:03
Ja det ble heldigvis et godt vedtak etter en god debatt både på Denne saken og flere andre deler av Trygg by uttalelsen!
#10 Ola Thoresen 22-09-2010 10:04
Vi trenger noen løsninger. Vi trenger konkrete tiltak. Vi trenger et SV som tar folks frykt på alvor, uansett hvor reell den er.
Det er godt mulig at flere ressurser til barneskolene og "tiltak i bydelene" vil hjelpe på sikt, men vi må slutte å være et parti som feier alle disse tinga under teppet og sier "det er ikke så farlig som folk vil ha det til" hver gang disse debattene kommer opp.
I tillegg til sosial utjevning og mindre forskjeller mellom folk - som er flotte, langsiktige mål - trenger vi noen tiltak og løsninger som gjør at folk som er redde for å ta t-banen aleine når de skal hjem fra et møte som varer til klokka ti tenker at "dette vil gjøre meg tryggere".
Vi trenger konkrete forslag til hvordan vi skal få slutt på at unger føler seg redde når de er på vei til og fra skolen, og at jenter ikke tør verken gå eller ta taxi uten følge etter at det har blitt mørkt. Vi må komme opp med noen ideer som gjør at folks hverdag føles bedre, ikke om fem, ti eller tjue år, når bare vår boligpolitikk har fått virke lenge nok, men i morra. Og neste uke. Og de første to månedene etter valget.
DET føler jeg forsvant i stor grad, både i uttalelsen og i debatten, og det synes jeg er et problem.
Vi trenger konkrete forslag til
#11 Berit Rekve 22-09-2010 10:04
Vel tala, Ola!
Det kan lett bli litt snilt.
#12 Erik Hox 22-09-2010 10:05
skulle gjerne vært med og debatert men jobben holdt meg desverre borte
#13 Nicolay B. Johansen 22-09-2010 12:33
Jeg tilhører ikke deres parti, men er litt innsatt i politisaker. Kommunalt politi er litt dårlig og litt godt tenkt (etter mitt syn). Det er dårlig innpasset hovedprinsippen e for norsk politi (enhetspoliti, generalister osv). Men det tar på alvor en opplevd ordenstrussel. Det man kunne gjøre var å etablere et kommunalt vaktselskap med nedfelte rettsstatlige prinsipper og demokratiske ansvarslinjer, i konkurranse med de private selskapene. Og så kan dere får et slagord med på kjøpet: Å kommuneutsette anarkiet i de private markedene.
#14 Hilde Maisey 22-09-2010 12:46
Det som jeg sitter igjen med er følelsen av at mange ideer i den opprinnelige uttalelsen var tatt med ikke fordi de var gode ideer i seg selv men fordi vi trengte å vise initiativ. Nå, det er en vei til grusomt dårlig politikk og en jeg håper Oslo SV vet å unngå i fremtiden.

Når det gjelder mer politi i gatene er det underveis. Og enda mer skal vi være forsiktige med å ha. Det paradoksale med trygghetsfølels e er at folk blir mer redd av å ha masse politi rundt seg fordi det gir dem følelsen av det er et skikkelig farlig rundt dem. Så det er noe som må balanseres.

Her er Kåre Stølen ( once again, with feeling ): aftenposten.no/.../...
#15 Ola Thoresen 22-09-2010 12:47
Sånn som jeg i alle fall leste og tolket forslaget var det en prøveordning med noe ala det du skisserer som var forslaget, selv om det ikke hørtes sånn ut på debatten i går.
Det var ikke snakk om å frata det ordinære politiet noen oppgaver, men en tilleggsenhet, under kommunal kontroll, som skulle slå sammen f.eks. en del av oppgavenen fra trafikketaten, Ruters kontrollører, samt overta en god del av de oppgavene som i dag gjøres av kommunalt innleide vektere fra private vaktselskaper.
Jeg tror det kan være fonuftig, fordi man får mer demokratisk kontroll med dem som i praksis driver store deler av den patruljerende virksomheten i Oslo, samtidig som de som skal utføre oppgavene også får visse utvidete rettigheter, som f.eks. sporveiskontrol lørene lenge har etterlyst (mulighet til å holde igjen folk, avkreve legitimasjon osv).
Men jeg ser mange av argumentene for å beholde politiet som én enhet også, så det var ikke noe stort tap for min del at det ikke ble vedtatt en sånn prøveordning.
#16 Helge Ramstad 22-09-2010 13:59
Bra at det ble nei til kommunalt ordensparti. Takk til Ivar, Marianne og Knut Even!
Mye av SVs politikk er preget av "nærsynthet", at men ikke ser saken i global sammenheng og heller ikke i en klassemessig sammenheng!! Globaliseringen , ny-liberalise og imperialisme blir ikke klart konfrontert . Her er USA-imperialism en og dens omvandling av NATO til spydspiss særlig fremtredende. Hva gjør SV med dette? Kanskje Per Østvold kan kommentere. Hvem er våre fiender? Hvis man ikke har det klart kan ikke vår kamp bli effektiv. Innvandringen (og globaliseringen og Det Nye Aggressive NATO) er ønsket, ikke av arbeiderklassen , men av borgerskapet og dets allierte.
Se min blogg helgeramstad.wo rdpress.com for noe mer utfyllende.
OG, - når det gjelder debatter i Oslo SV og Representantska pet: Burde ikke vi ha en egen nettside og ev e-postliste FS/Per Østvold?
#17 Helge Ramstad 22-09-2010 14:17
Kanskje mitt innlegg over ble kanskje ikke klart nok. SV skal selvsagt kjempe mot kriminalitet og for en tryggere by mv. Men vi må ikke bare bli et parti som lapper på skavankene med den overordnede utviklinga. Vi må de lokale forhold i sammenheng med den globale utviklinga, og da spesielt ut fra hva Verdens Maktelite ønsker å påtvinge verdens folk, nasjoner og stater. Således er det en del SVere (og SV ledere) som er TILRETTELEGGER for mer innvandring, mer NATO-makt og nærmere samarbeid med USAs maktelite. Disse er hva jeg vil kalle GLOBALISTER, - og er langt fra et sosialistisk partis hovedlinjer. Disse må konfronteres, ellers svikter et sosialistisk parti sin hovedoppgave.
#18 Per Østvold 22-09-2010 15:55
Oslo SV har sagt et klart og tydelig nei til en prøveordning med kommunalt politi. Den debatten er over.
Det som forundrer meg, er at mange av de som er innbitt i mot kommunalt politi, synes det er greit at politiopgaver privatiseres til vektere. I dag må mange butikker langs Karl Johan og i mange kjøpsentere ha vektere som tar seg av ordensproblemer , tyverier osv. Dette er typiske politioopgaver.
Vedtaket fra representantska psmøtet ble alt i alt svært bra. Det inneholder mange konkrete forslag til tiltak for å skape en tryggere by. Og det vil bidra til at FrP og Høyre ikke får monopol på den viktige trygghetsdebatt en.
Jeg er også fornøyd med at representantska pet sa ja til prøveordning med heroin, at det opprettholdt standpunktet om at sjenketider skal bestemmes lokalt, og at det gikk inn for å nedsette en kommisjon som skal vurdere straff og heroin mm. Oslo SV er på banen i disse viktige debattene!
#19 Ståle Kristiansen 08-10-2010 13:31
Det paradoksale er jo at det stadig utdannes flere politi,
men det er ingen som har råd til å ha dem i jobb.

You have no rights to post comments