Annet

En mail fra ansatte i Oslo kommune: de som gjør velferden mulig

En mail fra ansatte i Oslo kommune: de som gjør velferden muligJeg har fått mail. Mail fra 70 tillitsvalgte for ansattte i Oslo kommune. Som de skriver: "Vi er de som gjør velferden mulig: Vi veier barnet ditt på helsestasjonen, sørger for at veiene i sentrum er fremkommelige for ambulansen, vasker gulvet hos din syke bestemor, bytter ut den sprukne søppelkassa di og lærer din psykisk utviklingshemmede nabo å gå i butikken på egenhånd, og det er vi stolte av!" De er tydelige på hva de opplever som det aller viktigste partiene bør ta med seg videre i valgkampen her i Oslo (se under).

Dette er klokt innspill.


Kjære politikere!

Vi har vært en samling bestående av mer enn 70 tillitsvalgte i Fagforbundet i Oslo som dro på konferanse i 2 dager. Alle verv i en fagforening var representert, fra både erfarne og nyvalgte plasstillitsvalgte til ledere. Vi representerte Fagforbundet Gamle Oslo, Renovasjonsetatens Fagforening, Trafikketatens Fagforening, Nordre Aker Fagforening og Fagforbundet Frogner. Med andre ord representerer vi mange, og svært ulike, funksjoner i offentlig sektor.

Vi er de som gjør velferden mulig:

Vi veier barnet ditt på helsestasjonen, sørger for at veiene i sentrum er fremkommelige for ambulansen, vasker gulvet hos din syke bestemor, bytter ut den sprukne søppelkassa di og lærer din psykisk utviklingshemmede nabo å gå i butikken på egenhånd, og det er vi stolte av!

Vi satte oss ned i grupper, og ville lage noen punkter om hva vi opplever som det aller viktigste ditt parti bør ta med seg videre i valgkampen her i Oslo.

Her er de: 

- Kommunale tjenester skal tas tilbake til kommunal drift. Gjør rekommunalisering til et kjernebegrep i partiet ditt. De kommersielle selskapene som gang på gang vinner anbudene i Oslo, er ikke skapt for at de er så veldig glade i miljøet, i de eldre eller i barn. De har ett mål: Å tjene penger! Disse pengene kunne vi brukt til fellesskapets beste.  Hvorfor øke den private profitten, når de samme midlene kunne gått til nye, og bedre, sykehjemsplasser?

- Vi er hverdagens slitere, og faktisk stolte av det! Kan ditt parti sørge for at når vi har kjørt den siste kilometeren, trøstet det siste barnet eller fattet vårt siste vedtak, så vil dere sørge for at pensjonen vår er anstendig? Styrk, og bevar, offentlig tjenestepensjon!

- Opptakene til barnehagene skaper frustrasjon hos både foreldre, barnehageansatte og i den administrative delen av tjenesten. Vi vil ha flere opptak spredd utover året!

- Kommuneansatte er ikke annerledes enn andre. Vi er fulle av gode ideer og er glade i jobben vår. Ingen av oss husker sist vi hang på en spade! Uten privatisering og konkurranseutsetting vil vi kanskje både få tid og rom for ideer, oppmuntring, overskudd og nytenkning. Dette kommer innbyggere, pårørende, kollegaer, samarbeidspartnere og brukere til gode!

- Lettere tilgjengelig, og billigere, kollektivtrafikk! Dette vil løse mange av de trafikale utfordringene sentrum av Oslo har i dag. Bygg innfartsparkeringer, og gjør det lett og rimelig å ta buss, båt, trikk, tog eller bane videre! Vi setter pris på å komme oss til jobb uten å skape kaos eller forurensing.

- Stopp all salg av kommunal eiendom! Oslo kommune er en skam. De har solgt alle eiendommer av verdi, og nå står vi der uten plass til nye kulturhus, barnehager, sykehjem osv. Hvem er dumme nok til å selge huset sitt til underpris, for deretter å leie det tilbake til markedspris?

- Hvis dere absolutt skal ha tjenester i privat regi, kan dere da sørge for regler og kontroll som hindrer sosial dumping? Vi har ingenting imot at Kirkens Bymisjon eller Norsk Folkehjelp driver et asylmottak eller et sykehjem. Vi er derimot soleklart mot at kommersielle selskap vinner anbud ved å behandle folk som slaver, skremmer ansatte fra å organisere seg og dumper lønninger og fremforhandlete rettigheter.

- Svømmetilbud til alle i Oslo! Vi trenger flere bassenger og bedre og tidligere svømmeundervisning. Vi trenger svømmebasseng som er åpne når folk trenger det (ettermiddag/kveld, helg, skolens ferier).

- Vi støtter et forbud mot utbytte. Forslag fra regjeringa om nytt finansieringssystem for ikke-kommunale barnehager kan utvides til å gjelde flere bransjer og sektorer.

- Oslo kommune må ha et forpliktende manifest mot mobbing.

- Husk at realkompetanse betyr at noen vet hvordan ting faktisk skal gjøres. Vis i vedtak, ansettelser og lønn at dere setter pris på det!

- Hvor ble det av tannhelsereformen? At tenner er en del av kroppen er en selvfølge. I dag er det ikke bare de mest utsatte gruppene som går rundt med en uakseptabel dårlig tannstatus pga høye priser.

- Stopp krangelen om hva som kom først av rus og psykiatri i enkeltmenneskers liv! Med det samme vi faktisk observerer at folk sliter med begge deler bør vi handle og tilby avrusing og behandling.

- Ingen flere lokale forhandlinger! Uansett intensjon: Lokale forhandlinger ender alltid opp som skjevfordeling og misnøye. Fastsett tariff sentralt!

- Flere lærlingeplasser i kommunal regi! Kommunen bør gå foran som et godt eksempel og ta inn mange lærlinger og sørge for en høy kvalitet på fagopplæringa i arbeidslivet.

- Vi takker kommunen for å stille nye teknologiske løsninger til vår disposisjon, men kan vi få opplæring i å bruke det også?

Vi håper dere leser hvert punkt og tar oss på alvor.

Vi setter ekstra pris på om dere også har tid til å gi oss en liten tilbakemelding. Dette kan du/dere for eksempel gi ved å sende en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller ringe leder av Renovasjonsetatens Fagforening, Siri Fossheim, på 995 11 934

La oss ta Oslo tilbake, og godt valg! 

mvh

5 fagforeningers tillitsvalgtsamling

30. september 2010

Følg meg på Twitter eller Facebook

Kommentarer   

#1 Benedicte John 06-10-2010 14:39
Takk for at noen tenker på oss i helsesektoren eller andre sektorer som gjør en "knakende" god jobb for velferds Norge.
#2 Bjørn Frostestad 06-10-2010 14:40
Dette er bra Ivar at du er aktiv på Facebook som Oslo politiker. Som tidligere aktiv tillitsvalgt i Oslo kommune. Ser jeg at mye kommer frem. Det er viktig at så mange tillitsvalgte som mulig fra alle fagorganisasjon er kommer med synspunkter til deg, og du tar det videre. Noe hører selvsagt til å ta opp i byråd og bystyre, og ikke minst er det viktig at brukere og pårørende sier mer i fra.
#3 Karen Håkansson 06-10-2010 14:42
VELDIG bra skrevet - og SÅ sant!!!!
#4 Fredrik Lothe 06-10-2010 21:53
Dette var knakende godt skrevet........ .... :-)
#5 Ellen Fjermestad 14-10-2010 19:30
Ja, vi gjør alle tjenester på en god og riktig måte for velferden

You have no rights to post comments