Annet

Etatssammenslåing: Hvordan involveres de ansatte?

Etatssammenslåing: Hvordan involveres de ansatte?Byrådet vedtok like før helga å slå sammen 5 kommunale etater til en etat. Målet er å styrke fagmiljøene og bedre kvaliteten på tjenestene til byens innbyggere, sier Byrådet i en pressemelding.

Det kan være at dette er en klok beslutning, men jeg merker meg at Byrådet tilsidesetter det krav arbeidsmiljøloven stiller når det gjelder involvering av ansatte ved omstillingsprosesser.

Jeg har derfor sendt fram følgende spørsmål til Byrådet:  

"Jeg leser at Byrådet i dag har vedtatt å slå sammen 5 etater til en bymiljøetat. 

I Arbeidsmiljølovens § 4-2 (3) heter det:

"Under omstillingsprosesser som medfører endring av betydning for arbeidstakernes arbeidssituasjon, skal arbeidsgiver sørge for den informasjon, medvirkning og kompetanseutvikling som er nødvendig for å ivareta lovens krav til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.” 

Jeg vil be Byrådet gi en skriftlig orientering til finanskomiteen som beskriver konkret hvordan de ansatte/de ansattes tillitsvalgte i hver av de berørte etater har medvirket/blitt hørt i samband med prosessen fram til vedtak."

Les Byrådets pressemelding
Les byrådssaken
Les Fagforbundets syn
Les ytterligere utdyping av Fagforbundets syn


Fra Nils Harnæs, Leder for Oslo kommunale bygg- og boligetaters forening avdeling 149 av Fagforbundet

Jeg vet ikke om dette er en god løsning for byen.
 
Det vi i Eiendoms- og byfornyelsesetaten stiller oss undrende til er at det nesten ikke har vært noen informasjon og absolutt ingen medvirkning i denne saken. De som er direkte berørt hos oss syns ikke det er noen god ide å ta ut en del av et fagmiljøet som driver med utleie av gate og grunn og flytte det over til en ny etat. De syns heller ikke det er noe hyggelig å få tredd ned over hodet en organisasjonsendring som de ikke har hatt medinnflytelse på. Det er lite motiverende.   
 
I Arbeidsmiljølovens § 4-2 (3) heter det:
Under omstillingsprosesser som medfører endring av betydning for arbeidstakernes arbeidssituasjon, skal arbeidsgiver sørge for den informasjon, medvirkning og kompetanseutvikling som er nødvendig for å ivareta lovens krav til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.”
Hvordan står byrådsvedtaket om etablering av ny Bymiljøetat seg i forhold til denne lovbestemmelsen?
 
Den prosessen vi har sett hittil fra arbeidsgivers side er ikke i samsvar med intensjonene i Avtale om medinnflytelse/medbestemmelse i Oslo kommune som er en del av avtaleverket vårt.
 
Etter Hovedavtalens §14.f plikter arbeidsgiver å informere, drøfte og ta de tillitsvalgte med på råd på et tidligst mulig tidspunkt om de virkninger planlagte/forestående endringer vil få for arbeidstakerne. Vi ble innkalt i all hast til et 14.f møte i EBY med et par timers varsel onsdag i forrige uke. Informasjonen har vært dårlig og drøfting / ta med på råd har ikke skjedd i det hele tatt.
 
Vi har derfor hatt liten mulighet til å reflektere over om dette er en klok beslutning. 


Fra Sissel Sypriansen, ved Idrettsetaten

Jeg er ikke lenger direkte tillitsvalgt, men jeg har mange meninger om omorganiseringspolitikken til Oslo kommune. Jeg har vært ansatt siden 1985 og de siste 15 årene har Oslo kommune drevet med en omorganiseringspolitikk, som etter min mening ikke har kommet byens befolkning til gode, og det har kostet skattebetalerne dyrt.

Selv har jeg opplevd omorganiseringer på følgende måter: Ansatt i Skogvesenet i 1985, sammenslått med Park- og Idrettsvesenet til Friluftsetaten, hvor vi i en liten periode var delt i divisjoner, senere ble Friluftsetaten delt i 3, dvs, Idrettsetaten, Park- og Idrett og Friluftsetaten. Så opprettet Oslo kommune storetaten Kultur, og idrettsetaten, og etter 2 år (på grunn av kulturforskjellene) ble Idrettsetaten egen etat. Sommeren 2009 ble Park- og idrett nedlagt, og de ansatte ble plassert i Friluftsetaten og Idrettsetaten...mao, nesten tilbake til scratch. I mellomtiden har Kulturetaten mistet en del til av etaten, dvs Munch-museet som nå er egen etat. Jeg har også hele tiden vært kritisk til byens inndeling i bydeler, og sa allerede den gang byen ble delt inn i over 20 bydeler, at om noen år går man tilbake til færre bydeler, og jeg tror ikke det blir siste innskrenking på dette området heller.

Dessverre tar ikke politikerne høyde for kulturforskjellene i alle sin omorganiseringer... de tenker kun økonomi... Dette viser seg å være feilslått politikk og i stedet sløsing med midler.

Den sammenslåingen som nå skal skje, har sikkert mye for seg for enkelte arbeidstakere, men min personlige mening er at de etatene som nå skal "slåss" om et felles budsjett, får enda større problemer enn det som var tilfellet med Kultur- og Idrettsetaten, og dermed kommer ikke dette byens befolkning til gode.....samt innen innbyggerne har vendt seg til det nye etatsnavnet, har politikerne funnet ut at sammenslåingen ikke var til det beste, og etaten igjen blir delt. Mine spådommer har gått i hop hvert 2. år, og jeg personlig er nå så gammel og drittlei av å bli omorganisert uten at det har vært til det positive, og håper dermed på sluttpakke.

Jeg ønsker selvfølgelig Oslo kommune lykke til, men teorien til politikerne har jeg dessverre ingen tro på, de har enda ikke fått til noe som har blitt vellykket og billigere for byens befolkning.... i stedet har skattepengene kun blitt sløst bort i altfor mye tull og tøys. Omorganisering skal være til det bedre, og ikke til det verre.. Innsparingen og avbyråkratiseringen har jeg som sagt  til gode å se....og pengene  kommer ikke til å bli innspart i min levetid. Og når det gjelder den omorganiseringen som nå skjer, ligger det i bunn at alt som kan privatiseres, bør privatiseres.... det er jo tross alt Høyre og FrP somfortsatt styrer denne byen, og deres politikk kjenner vi så altfor godt.

Det riktige med en omorganisering nå, ville vel være at Friluftsetaten og  Idrettsetaten (inkl. Oslobadene) igjen ble en etat, Her har vi mye til felles og har tidligere vært en etat, men det blir vel for flaut for politikerne å innrømme at det i utgangspunktet var feil å dele Friluftsetaten i tre....

Dette var dagens lille hjertesukk fra min side. 

Følg meg på Twitter eller Facebook.

Kommentarer   

#1 Inger Gogstad 19-12-2010 14:03
Jeg tror ikke dette er en klok belsutning. La fagetatene bestå spør du meg. Stakkars FRI og IDR har holdt på med omorg siden 1997! Hårreisende - og se på KUL! Startet som KIE, stor etat, som etter 5 år! holder på å komme på plass, etter to avskallinger - nei, omorg sluker folks mentale energi og er ineffektivitet satt i system.
#2 Brit-lise Brunes 19-12-2010 14:04
Godt spørsmål!
#3 Sissel Sypriansen 20-12-2010 14:44
Lurer også på hvor opposisjonen har vært og eventuelt er i denne saken... Sånn man kjenner Høyre/FrP-byråd et, vil nok den endelige sammenslåingen være et faktum innen fristen de har satt - 01.05.2011....

You have no rights to post comments