Annet

Renholdsbransjen: Finansbyråden feilinformerer offentlgheten og bystyret

Renholdbransjen: Finansbyråden feilinformerer offentlgheten og bystyretDagbladet har de siste dagene avslørt at de renholdsfirmaer som Oslo kommune benytter har grov underbetaling av sine ansatte, og i strid med de kontrakter kommunen har inngått. Oslo kommune har kjent til Adeccos sosiale dumping i halvannen måned, men alllikevel kan vi lese i Dagbladet 19. januar: "Finansbyråd i Oslo kommune, Kristin Vinje (H), reagerer sterkt på Dagbladets avsløring om at ansatte vasker for under tariff for kommunen. - Dette ser vi veldig alvorlig på. Hvis det som framkommer i Dagbladet er riktig, er dette et klart brudd på den avtalen vi har med Adecco - så dette vil vi undersøke nærmere, sier Vinje til Dagbladet." Dette er alvorlig feilinformasjon overfor offentligheten.

Byråden sendte 14. desember fram notat til finanskomiteen, på spørsmål fra meg. Også der gir hun feilinformasjon. Jeg utfordret henne på lønnsvilkårene hos 2 navngitte renholdsfirmaer Oslo kommune benytter. Hun svarer at det er gjennomført kontroller hos "de åtte største renholdsfirmaene" kommunen bruker, og at Royal Renhold og ESP Helse av den grunn ikke ble kontrollert. Også her gir byråden feilinformasjon.

Jeg utfordrer finansbyråden, og ber henne utdype saken overfor finanskomiteen.


Byrådet
her  

Oslo, 20. januar 2011  

Vedr. renholdsbransjen
  

Jeg viser til byråd Kristin Vinjes notat til finanskomiteen av 14. des. 2010, som svar på spørsmål fra meg, og gårsdagens møte i finanskomiteen. 

Dette krever noen oppfølgingsspørsmål.  

1)

Byråden skriver bl.a.: 

"I 2009 gjennomførte UKE en revisjon av de åtte største renholdsfirmaene. Revisjonen omfattet firmaenes økonomiske og juridiske forhold, og de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Revisjonen ble gjennomført som en stedlig kontroll hos de åtte renholdsfirmaene og det ble tatt stikkprøver blant tilfeldig utvalgte medarbeidere." 

I mitt spørsmål navnga jeg to firmaer, hvorav det ene firmaet, Royal Renhold, er det samme som Dagbladet i går dokumenterer driver med sosial dumping. 

Byråden skriver bl.a.: "I 2009 ble firmaet Deloitte leid inn for å gjennomføre stedlig kontroll hos åtte utvalgte leverandører. Disse var valgt ut på bakgrunn av antall oppdrag de har vunnet i minikonkurranser. Verken ESP Helse eller Royal Renhold er blant de mest brukte firmaene og var derfor ikke blant de som ble kontrollert." 

Ut fra det representanten for Utviklings- og kompetanseetaten sa så har byråden her ikke har gitt korrekt informasjon til finanskomiteen. 

Jeg ber om byrådens kommentar.  

2) 

Byrådens svar er datert 14. desember 2010, og formuleringene må forstås slik at kommunen har gode rutiner for å sikre at kommunens leverandører på renholdssektoren følger kontraktenes bestemmelser om lønns- og arbeidsvilkår. 

Finansbyråden uttalte til flere medier i går og i dag at Adeccos lønnsbetingelser klart er sosial dumping og i strid med firmaets avtaler med kommunen. Kommunens fagetat var kjent med Adeccos kontraktsbrudd på det tidspunkt byråden sendte fram sitt notat til finanskomiteen. 

Mener byråden dermed at det svar som ble gitt til finanskomiteen var fyldestgjørende og korrekt?   

3)

Oslo kommune har kjent til innholdet i Dagbladets oppslag, og de kontraktsbrudd som der er avdekket,  i halvannen måned. 

Jeg vil tro det er viktig at kommunen reagerer raskt og bestemt når det avdekkes kontraktsbrudd fra kommunens leverandører. Mener byrådet det er tilfredsstillende at de faktiske forhold og kommunens reaksjon ennå ikke er avklart, halvannen måned senere?  

4)

Har kommunen nå til hensikt også å foreta kontroller hos Royal Renhold og de andre firmaer jeg spurte om i mitt opprinnelige spørsmål?  

5)

Foranlediger det som nå er avdekket noen endringer i kommunens kontrakter eller oppfølgingsrutiner av disse?   

Med hilsen   

Ivar Johansen, SV /s/

Medlem finanskomiteen

Kommentarer   

#1 Astrid H. Johansen 23-01-2011 12:03
Dessverre så er det ingentng som overrasker meg når det gjelder kommunen. Glad jeg er i privat sektor.
#2 Tove Mathisen 23-01-2011 12:03
De skal jo overleve på lønningene sine disse også.
#3 Sissel Sypriansen 23-01-2011 12:07
Det viser seg at den private sektor underbetaler sine ansatte og det lar altså politikerne i kommunen benytte seg av.... ikke rart de går for privatisering av de fleste tjenester.... jeg er flau på politikernes vegne....
#4 Brit-lise Brunes 23-01-2011 13:13
Er glad for at vi fortsatt har "kommunale" renholdere i Oslo rådhus. De gjør en super jobb og har tarifflønn.

You have no rights to post comments