Annet

EU vil ha mer Adecco

"EU vil ha mer AdeccoDersom EUs vikarbyrådirektiv implementeres i Norge vil det bety et frislipp i bruk av vikarer.

Det er oppsiktsvekkende at EU nå griper direkte inn i det som alltid har blitt sagt skal være hellig, nemlig avtalene som inngås mellom partene i arbeidslivet. Nå skal EU også her ha sitt å si, og det er neppe i arbeidstakernes favør. Det vil kunne bety flere slike situasjoner som Dagbladet har avslørt – enten det er Adecco, Norges største vikarbyrå, eller mindre, og om mulig enda mer useriøse byråer.

SV, SP og AP må avvise dette frislippet av useriøsitet i norsk arbeidsliv. Dessverre ser det ikke ut til at Høyre har lært noe av de skandalene de selv sitter midt oppe i i Norges største by. Spørsmålet blir derfor nok en gang om Arbeiderpartiets ja-side vil ta mer hensyn til EU enn til norske arbeidstakere," skriver Heming Olaussen.


EU vil ha mer Adecco

Av Heming Olaussen, leder av Nei til EU


Det rakner her til lands for et av verdens største vikarbyråer, Adecco.

I saken om Ammerudlunden, Greverud og Midtåsen sykehjem er det ikke ordinær utleie av vikarer det er snakk om, men drift av et helt sykehjem.

ILO-konvensjon 94 skal i henhold til lov om offentlige anskaffelser gjelde for de arbeidstakere som skal utføre oppdrag for norske kommuner og offentligrettslige organer. Dermed gjelder ILO-konvensjonen også for sykehjemmene Adecco driver.

At dette er ukjent for det som også er Norges desidert største vikarbyrå, er spesielt. Og lite troverdig.

Men også i den vanlige vikardriften i flere norske kommuner har Adecco svin på skogen. I Dagbladet (3. februar 2011) avsløres det at vikarer i barnehager og skoler i kommunene Oslo, Bergen og Tromsø lønnes under tariff. Det er oppsiktsvekkende at Adecco skylder på Oslo kommune når de bortforklarer råkjøret mot sine ansatte.

I Dagbladet sier Adeccos informasjonssjef Anne-Stine Talseth at «slik avtalen er i dag, har vi et prisnivå hos Oslo kommune som umuliggjør å lønne i henhold til deres tariffavtale innen disse yrkesgruppene». Oslo er som kjent Høyre/FrP-styrt.

Også direktøren i NHO Service, Petter Furulund, kaster seg på bølgen med å legge skylden på kommunene. Til E24 sier han at det er ganske vanlig å underby på lønn.

Problemstillingen med fokus på lavest mulig pris, og kunder som ser gjennom fingrene på urimeligheter fordi man tjener på det, er ganske vanlig, sier direktøren.

Furulund fortsetter med å slå fast at «når man har 80 prosent av omsetningen sin knyttet til personalkostnader, så er det klart det oppstår fristelser».
De fristelsene skal man unngå. Det er poenget med lov, orden og et anstendig arbeidsliv.

I Brussel har de ikke lært noen lekse ennå. Der er det billigst mulig som gjelder. Uansett. Og mest mulig profitt.

Begreper som «anstendig arbeidsliv», ”nasjonale lover og regler” og enda verre: «restriksjoner» står i veien for EUs fire friheter – fri flyt. I dette tilfellet; Fri flyt av vikarbruk.

Dersom EUs vikarbyrådirektiv implementeres i Norge vil det bety et frislipp i bruk av vikarer, og NHO mener at de restriksjonene som i dag ligger i Arbeidsmiljøloven må fjernes. NHO Service, med Petter Furulund og Per Bergerud i spissen, mener åpenbart at Adecco representerer unntaket.

Mon det? Sukkeret på pillen, og det som stadig trekkes frem som det viktige og positive med direktivet, er det såkalte likebehandlingsprinsippet. Dette skal gi en viss sikring av lønns- og arbeidsvilkårene til vikarene, selv om direktivet er svært uklart når det gjelder hvilke elementer denne likebehandlingen skal inneholde.

Når man nå ser hvordan Adecco allerede sliter med å følge norske lover og regler, må man stille følgende spørsmål: Hva er det som får NHO og Departementet til å tro at vikarbyråene kommer til å følge dette regelverket, skulle direktivet bli innført, når de tydeligvis ikke en gang klarer å forholde seg til dagens regelverk?

Forholdet er omvendt; Norske myndigheter kan rydde opp i svineriet dersom de vil. Til fordel for alle de underbetalte (i hovedsak) kvinnene som utsettes for sosial dumping.

Med EUs vikarbyrådirektiv kan arbeidsgivere, med loven i ryggen, løpe til EU og få medhold i I å fjerne restriksjoner og regelverk som er ment å beskytte arbeidstakerne.

På toppen av dette sier direktivet tydelig at norske tariffavtaler skal gås gjennom med tanke på å harmonisere dem med direktivet. Altså å fjerne eventuelle restriksjoner på bruk av vikarbyråer.

Det er oppsiktsvekkende at EU nå griper direkte inn i det som alltid har blitt sagt skal være hellig, nemlig avtalene som inngås mellom partene i arbeidslivet. Nå skal EU også her ha sitt å si, og det er neppe i arbeidstakernes favør. Det vil kunne bety flere slike situasjoner som Dagbladet har avslørt – enten det er Adecco, Norges største vikarbyrå, eller mindre, og om mulig enda mer useriøse byråer.

SV, SP og AP må avvise dette frislippet av useriøsitet i norsk arbeidsliv. Dessverre ser det ikke ut til at Høyre har lært noe av de skandalene de selv sitter midt oppe i i Norges største by. Spørsmålet blir derfor nok en gang om Arbeiderpartiets ja-side vil ta mer hensyn til EU enn til norske arbeidstakere.

(E 24 2.3.2011)

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook.

Kommentarer   

#1 Lars Risan Sabel 11-03-2011 11:25
Er vel på tide å "tenke sjæl"? Av de 7000 direktiver EU har pålagt, bør vi vel kunne si nei takk?
#2 Haakon 11-03-2011 12:04
Det er så moro med venstresiden!
Når noen i en gruppe gjør noe galt så er venstresiden den første til å presisere at dette ikke gjelder alle i den gruppen og at man må se på individet.
Når noen i en gruppe gjør noe galt skal de dømmes, straffes og gis en ny sjanse.
Når en bedrift gjør noe beviselig galt så er venstresiden mot hele gruppen bedrifter som driver med dette.
Da er det ikke snakk om å se på hver enkelt bedrift eller hvert enkelt område - straffe og gi en ny sjanse.

Forstå det den som kan.

You have no rights to post comments