Annet

Per Østvold: Oslo trenger et arbeidermuseum

Per Østvold.: Oslo trenger et arbeidermuseum"Vi har Oslo bymuseum, Teknisk museum og Folkemuseet. Det er mye pent å si om alle tre. Men med unntak for noen arbeiderleiligheter som er tatt vare på, er Folkemuseet utelukkende et museum for bondekulturen og borgerskapets kulturer. Det er et paradoks at vi ikke har et museum som avspeiler at denne byens vekst er tuftet på hundretusener av arbeidsfolk som har jobbet i Oslos mange håndverks- og industribedrift er. Ikke noe museum viser bredden og mangfoldet i arbeiderkulturen. Derfor trenger vi et nytt museum i Oslo - et arbeidermuseum. Og det må selvsagt legges til den delen av byen som har sterkest tilknytning til Oslo som industriby.

Kulturminister Anniken Huitfeldt har tidligere uttalt seg positivt om etablering av et slikt museum i Oslo. Nå bør planene snart legges på bordet," skriver Per Østvold blant annet.


Museumsdebatten

Av Per Østvold, leder av Oslo SV


Det er et paradoks at vi ikke har et arbeidermuseum i Oslo.

Få saker engasjerer så mye som debatten om plasseringen av våre kulturbygg. Skal museene på Tullinløkka blir der de er og bevares som nasjonalmuseum? Eller bør regjeringen holde fast på planene om å bygge nytt på Vestbanen? Og hva med Munch? Skal vi bygge et nytt Munchmuseum på Tøyen, eller bør Munch flyttes til Bjørvika? Fortsatt går debatten om vikingskipene på Bygdøy. Tåler de flytting? Kan et nytt kulturhistorisk museum i Bjørvika realiseres uten vikingskipene? For ikke å glemme Deichmann, som sårt trenger en ny og mer hensiktsmessig hovedbygning.

Selv har jeg få sterke meninger om plasseringene av kulturbyggene, unntatt disse to:

For det første må Munch bli på Tøyen. Noe annet vil være en skandale. Østkanten kan ikke fratas sin eneste store kulturskatt. Heldigvis har hele venstresida i Oslo nå samlet seg om dette.

For det andre må eierskapet bli bredere. Og med dette mener jeg selvsagt ikke hvem som skal eie bygninger og kultursamlinger. Bare stat og kommune kan ivareta vår felles kulturarv. Det er den folkelige tilgjengeligheten jeg er opptatt av.

Det er bred enighet om at nye Deichmann må bli et kulturpolitisk fyrtårn som trekker til seg store skarer av Oslo befolkning. Men hva vil de som krever at kulturbyggene på Tullinløkka skal forbli der? Er målet først og fremst å holde de nåværende bygningene og tradisjonene i hevd for de finkulturelle? Er tradisjonene verdifulle i seg selv? Eller kan vi se for oss et nytt museum som åpner seg og er kulturelt tilgjengelig for mange flere enn de som benytter museene i dag?

Vi har Oslo bymuseum, Teknisk museum og Folkemuseet. Det er mye pent å si om alle tre. Men med unntak for noen arbeiderleiligheter som er tatt vare på, er Folkemuseet utelukkende et museum for bondekulturen og borgerskapets kulturer. Det er et paradoks at vi ikke har et museum som avspeiler at denne byens vekst er tuftet på hundretusener av arbeidsfolk som har jobbet i Oslos mange håndverks- og industribedrift er. Ikke noe museum viser bredden og mangfoldet i arbeiderkulturen. Derfor trenger vi et nytt museum i Oslo - et arbeidermuseum. Og det må selvsagt legges til den delen av byen som har sterkest tilknytning til Oslo som industriby.

Kulturminister Anniken Huitfeldt har tidligere uttalt seg positivt om etablering av et slikt museum i Oslo. Nå bør planene snart legges på bordet.

(Dagsavisen 1. april 2011)

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook

Kommentarer   

#1 Jack Grimsrud 01-04-2011 16:14
Bydel Grorud er i ferd med å etablere et lite arbeidermuseum i de nyrestaurerte arbeiderboligen e i Grorudveien 3 og 5. Her skal vi hedre steinhoggervirk somheten på Grorud med bilder og fane. Groruddalen historielag er med. Håper å ha 1. mai frokosten vår i disse lokalene. Men et større museum ønskes også velkommen :-)
#2 Ivar Christensen 01-04-2011 16:16
Sagene Ap jobber også med saken!
kurl.no/qnBR
#3 Ellen J. Lerberg 01-04-2011 16:38
Dette er jo i og for seg et godt initiativ, sjøl om jeg synes at Østvold levner Folkemuseet urettferdighet. De har tross alt bygninger fra Enerhaugen, som verken er for bønder eller borgerskap….

Ellers så er det nok ganske så optimistisk å tro at KD eller Oslo by vil legge krefter/midler i et nytt museum. Etter den store konsolideringsp rossessen i KDs regi, så ser man nok helst at det blir evnt. en avdeling innen OM. (Men, da må kulturbudsjette t i Oslo økes og kommunene må ta musea på alvor!) Og det trur jeg ville være det beste

Hilsen fra Ellen
som har vært i museumsverdenen i mer enn 25 år
#4 Olav Aaraas 01-04-2011 20:06
Hei Ivar,
Enig i at byen trenger et arbeidermuseum. Vi på Folkemuseet bidrar gjerne til dette og er i dialog med kulturdeparteme ntet om saken. Oslo Museum og Teknisk Museum engasjerer seg også i saken, så dette burde kunne realiseres. Arbeiderbevegel sens arkiv støtter sterkt opp om tanken. Vi er åpne for lokaliseringsst ed, og flere bydeler er interesserte.

Min mening om vikingskipene og Kulturhistorisk museum er jo kjent: Kulturhistorisk Museum må ikke sprenges inn i restene av Middelalderbyen som fra før av er ødelagt av industri, vei og jernbane. Å fylle den siste rest av det eldste Oslo med Vikingskip fra Vestfold og Østfold, arkeologiske funn fra hele Østlandet og etnografisk materiale fra alle verdensdeler vil være ødeleggende.

Oslos historie er spennende og viktig. I dag ligger halvparten av den på Frogner og resten som ruiner i Bjørvika. Den eneste måten å løfte Oslos historie på er ved å samle hele historieformidl ingen i ett sterkt hovedstadsmuseu m i Bjørvika. Det kan bli byens mest spennende museum, i spennet mellom Barcode og Clemenskirken. La byen utvikle seg på grunnlag av sin egen historie, ikke knus den med vikingskip som ikke har noe med byens historie å gjøre.

Flytter man skipene og KHM til Bjørvika, ødelegger man Arnebergs vikingskipshus som kulturminne, spolerer muligheten til å få et sterkt og attraktivt hovedstadsmuseu m og utsetter skipene for unødig fare for ødeleggelse. Jeg fatter ikke at noen vil gå inn for dette med åpne øyne...

God helg fra Olav
#5 Arnsten Linstad 01-04-2011 20:50
Et svært godt forslag. Mange av oss Oslo-folk er etterkommere av arbeidere som jobba ved de mange arbeidsplassene langs Akerselva. Nå er områdene der foreldre, besteforeldre og oldeforeldre bodde og jobba blitt trendy bydeler med skyhøye boligpriser. Viktig kulturhistorie er i ferd med å gå i glemmeboka. Ja til arbeidermuseum!

You have no rights to post comments