Annet

Gave til byen: Selvaag/Aspelin-Ramm vil endre Tjuvholmenavtale

Gave til byen: Selvaag/Aspelin-Ramm vil endre TjuvholmenavtaleDet er blitt populært for den som har et godt forretningskonsept å krydre prosjektet med "en gave til byen", for lettere å nå fram hos kommunale beslutningstakere. Slik er det med Christian Ringnes og hans skulpturpark i Ekebergskogen, og slik var det når Selvaag-gruppen og Asplin-Ramm-gruppen fikk avtale med Oslo kommune om salg og byutvikling av Tjuvholmen. Deres "gave til byen" var to separate tilbud til befolkningen: et kunstmuseum og et opplevelsessenter, verdsatt til 430 millioner kroner.

Men så i ettertid kommer "giverne" tilbake til kommunen og sier "at det er vanskelig å få etablert et selvstendig opplevelsessenter som har tilstrekkelig attraktivitet til å gi den finansielle styrke som er nødvendig for å sikre langsiktig levedyktighet." De ber om å få lov til å endre "gaven" til at kunstmuseet blir et kombinert kunst- og opplevelsessenter.

Byrådet anbefaler at bystyret skal si ja til dette. Bystyrets finanskomite forbereder saken overfor bystyret, og jeg ber om råd og innspill til hva som er riktig å mene.

Les sakens dokumenter

Kommentarer   

#1 Marianne Grøtte 28-06-2011 12:05
Jeg tenker at byen/bydelen ikke trenger enda et kjempestort kunstmuseum. Det nye nasjonalmuseet bygges jo på vestbanetomta. Jeg synes det er rart at de ikke kan finne noe som "lønner seg"! hva med å tilby lokalene til paleontoliogisk museum? de trenger absolutt et sted å vise frem svaneøgler og andre svære dinosaurer som har levd i Norge. Det må da bli en attraksjon? Eller hva med et aktivitetssente r? med klatrevegger, svømmebasseng, osv.?
#2 AE 28-06-2011 21:04
Som pensjonert museumsmann advarer jeg mot å kombinere museum og opplevelses-sen ter, det blir skjelden vellykket og går som regel ut over museumsfunksjon ene.
#3 Hilde Maisey 29-06-2011 01:55
Synes det er vanskelig å diskutere det på et generelt grunnlag. Hva slags kunstmuseum og opplevelsesente r var dette opprinnelig tenkt som? Hva ligger i begrepet oppelvelsesente r?

Uavhengig av dette høres det ut som det bedrives aktiv åling ut av en avtale. Flå dem, er mitt råd.
#4 Gerd 29-06-2011 22:56
Dette understreker nok en gang viktigheten av å ha mye is i magan når man blir tilbudt slike "gaver". Ringnes-parken var en gedigen glipp i så måte, som det var leit at SV gikk inn for. Nå håper jeg bare inderlig at vi i det minste vil bli spart for gondolbanen!
Når det gjelder opplevelsessent er på Tjuvholmen er det kanskje litt håpløst å kreve at det realiseres, men jeg synes kanskje ikke kombinasjonen kunstmuseum og opplevelsessent er i utgangspunkt er altfor god. Det ligger noen utfordringer der som man nok bør se alvorlig på.
#5 Olav Postmyr 03-07-2011 22:02
Skulpturparken på Ekeberg er vel bare en gave fra Oslo kommune til Ringnes. En gave fra Ringnes ville det være hvis han forærte skulpturene til kommunen. Museet på Tjuvholmen vil bli svært viktig for landet og for Oslo, og fortjener støtte.
Vet for lite om opplevelsessent eret til at jeg ønsker å uttale meg.

You have no rights to post comments