Annet

Min Gud, hvorfor forlater du meg aldri?

Min Gud, hvorfor forlater du meg aldri?"Det er ikke bare kommunevalg som står på trappene, i år er det også tid for kirkevalg. I den forbindelse sendes det ut valgkort til alle registrerte medlemmer av den norske statskirke. Ikke få har blitt overrasket over å få et slikt valgkort tilsendt, ettersom de opptil flere ganger har meldt seg ut. Enkelte som ikke er oppmerksomme på at de noensinne har vært medlem av statskirka har opplevd det samme.

Min oppfordring går til den norske kirke om snarlig å ta grep og rydde opp i dette selvpåførte kaoset, bedre informasjonstilgangen om kriterier for medlemsskap og hva det innebærer for hver enkelt borger, samt sende en beklagelse til alle de av oss som ufrivillig eller uvitende har stått oppført i et trossamfunn vi ikke vil være bekjent av. Hvis dette ikke skjer med det første, burde jeg selv vurdere å stille som kandidat til neste kirkevalg, slik at alle de av oss som ikke ønsker å være en del av dette også får noen å stemme på! For å styrke valgdeltakelsen er som kjent noe vi alle er opptatt av i disse dager", skriver Hedda Bryn Langemyr som dagens gjesteblogger.


Min Gud, hvorfor forlater du meg aldri?
-en beretning om statskirkens tvilsomme og lemfeldige vervepolitikk

Av Hedda Bryn Langemyr

Det er ikke bare kommunevalg som står på trappene, i år er det også tid for kirkevalg. I den forbindelse sendes det ut valgkort til alle registrerte medlemmer av den norske statskirke. Ikke få har blitt overrasket over å få et slikt valgkort tilsendt, ettersom de opptil flere ganger har meldt seg ut. Enkelte som ikke er oppmerksomme på at de noensinne har vært medlem av statskirka har opplevd det samme.

Det er tydelig at mange ikke er klar over hvilke regler som gjelder for medlemskap i den norske kirke. Jeg var en av dem. Jeg ble ikke døpt, ei heller konfirmert og anså det som en selvfølge at jeg da heller ikke var innmeldt i den norske statskirka. Jeg ble da ganske forundret når det første brevet fra Bredtvet menighet dumpa ned i postkassen min da jeg flyttet til Oslo som 21-åring, som ønsket meg velkommen til et nytt menighetsfellesskap. Jeg ble gjort oppmerksom på at medlemskapet verken fordrer dåp eller konfirmasjon, men også gjør seg gjeldende hvis minimum en av foreldrene dine er medlem. I et land med såkalt tros- og ytringsfrihet synes det merkelig at man skal krenke enkeltindividets rett til selv å velge. Det er slett ikke gitt at barn følger sine foreldres trossyn og det burde være en grunnleggende menneskerett for hver enkelt å få avgjøre dette selv. Fornærmet over dette overformynderiet, meldte jeg meg straks ut.

Etter at jeg fikk barn i 2004, meldte jeg meg inn i Human-Etisk Forbund. Et par uker senere fikk jeg brev i posten om at dette ikke lot seg gjøre, ettersom jeg var medlem av et konkurrerende trossamfunn, nemlig den norske statskirka. Tar på nytt kontakt, og melder meg atter en gang ut. Overraskelsen var ikke liten da jeg i 2007 får tilsendt valgkort til kirkevalget. Får til svar at kirken grunnet en stor krasj i databasen har gjeninnmeldt mange av de som i gjeldende periode hadde meldt seg ut. Uten å gi beskjed om det. En slik vervekultur går SOS rasisme en høy gang, og kan ikke gå upåaktet hen.

Det er mange dilemmaer knyttet til dette, jeg skal legge vekt på de menneskerettslige, etiske og økonomiske. For det første er det et grovt overtramp å tolke gjeldende medlemstall til inntekt for den generelle oppslutningen rundt den norske statskirke. Statistikken viser at maksimum 10% benytter seg av gudstjenestetilbudet og frekventerer kirken, og dette er målt ut fra besøksraten på høytidsdager som julaften og palmesøndag. For det andre er det etisk betenkelig, for å si det mildt, at kirken ikke har bedre kontroll over sine respektive inn- og utmeldinger. Vil gjerne i den sammenheng minne om FNs menneskerettighetserklæring, artikkel 18 som står i klar konflikt med statskirkens praksis på dette feltet;  "Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer."  For det tredje er det beklagelig at så mange av oss som ikke har ønske om å være en del av dette trossamfunnet har blitt pålagt kirkeskatt i en årrekke uten selv å være klar over dette.

Min oppfordring går til den norske kirke om snarlig å ta grep og rydde opp i dette selvpåførte kaoset, bedre informasjonstilgangen om kriterier for medlemsskap og hva det innebærer for hver enkelt borger, samt sende en beklagelse til alle de av oss som ufrivillig eller uvitende har stått oppført i et trossamfunn vi ikke vil være bekjent av. Hvis dette ikke skjer med det første, burde jeg selv vurdere å stille som kandidat til neste kirkevalg, slik at alle de av oss som ikke ønsker å være en del av dette også får noen å stemme på! For å styrke valgdeltakelsen er som kjent noe vi alle er opptatt av i disse dager!

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook

Kommentarer   

#1 Svein Johan Lindstad 16-08-2011 07:53
Etter hva jeg har skjønt gir det å ikke få orden på medlemslistene Kirken en økonimisk gevinst. Burde ikke dette kunne karakteriseres som medlems-juks og anmeldes til Økokrim?
#2 Per Hansen 16-08-2011 10:04
Kirkeskatt

Selv mottar jeg daglig henvendelser fra folk som føler seg tråkka på fordi de, som du, mottar valgkort etter å ha meldt seg ut både 1 og 2 og 3 ganger. Om noen er usikre på hvilke(t) livssynssamfunn de tilhører kan de ringe Brønnøysundregi strene(!) på tlf 75007500. Da får du tilsendt en attest som viser hvor du er registrert i posten til din folkeregistrert e adresse.

Så over til kirkeskatten. Ordningen er slik at statskirken får bevilget det de trenger over de offentlige budsjettene. Så blir det de får bevilget (ca) delt på antall "medlemmer" i kirken og det er denne "pr. hode støtten" de andre livssynssamfunn ene får tildelt for hvert medlem de kan dokumentere ikke er medlem andre steder. For eksempel Human-Etisk Forbund kan komme til å miste støtten for over 2000 av våre medlemmer fordi myndighetene påstår at disse er medlem andre steder - les: I nesten alle tilfeller statskirken.
Med andre ord: Er du ikke medlem noen steder, betaler du fortsatt "kirkeskatt". Melder du deg inn et sted utenom statskirken, får dette (kanskje...) livssynssamfunn et tildelt en tilsvarende sum som kirken får pr medlem.
#3 Haakon 16-08-2011 13:04
Per Hansen :
Det er mange ting den vanlige skattebetaler betaler for som han ikke bruker.
Mener du at vi skal gå vekk fra skatteprinsippe t og brukerbetalt finansiering ? Vekk fra fellesskapsløsi nger og til egenbetaling?
I såfall - er du da ikke i feil parti?

Eller skal dette bare gjelde i saker du ikke liker ?
#4 Tore G. Bareksten 16-08-2011 17:57
Da Kirken rotet vekk arkivet sitt for 10 år siden etter datakræsj, fikk de to valg. Enten å bruke mye tid på å rekonstruere det, noe som ville kreve tid og penger. Eller bare rappe folkeregisteret og gå ut fra at alle i Norge selvsagt var kristne til de meldte seg ut på nytt. DEt siste var mest lønnsomt siden man fikk støtte pr medlem. Man sparte enda mer penger på ikke å fortelle medlemmene om at de måtte melde seg ut på nytt. Hvis andre foreninger som får støtte ut fra antall medlemmer operer etter samme prinsipper, får de vanligvis straff, men statskirken er statskirken
#5 Haakon 16-08-2011 19:39
Tore - anmeld dem, da vel.
#6 Per Hansen 17-08-2011 15:14
HaakonSitat:
Mener du at vi skal gå vekk fra skatteprinsippet og brukerbetalt finansiering ? Vekk fra fellesskapsløsinger og til egenbetaling?
Pussig: Jeg har da ikke ment noe som helst, jeg, bare beskrevet systemet som det er.
#7 lden 24-08-2011 17:20
Hvert år har DnK råd til å sende valgkort til "sine" medlemmer. Men, de har ikke råd til å sende et tilsvarende kort til alle innbyggere der de ber om avkryssing for hvilket tros- eller livssynsamfunn de vil tilhøre. Legg også merke til valkortets utforming. det er lagt stor vekt på DnK som seremonileveran dør, ikke som formidler av kristendom. Jeg vil anta at dersom kirken ble fratatt sitt seremoniansvar og medlemmene pålagt medlemsavgift, da ville medlemstallet sunket til uante dybder. Men, så lenge det ikke finnes vilje til å oppføre livssynsnøytral e seremonilokaler da skjer det fortsatt lite med DnK's medlemstall. Når det er sagt, det finnes alltid penger til å oppføre nye kirker som kan stå tomme.

You have no rights to post comments