Annet

Velgerne har talt

velgerne har taltVelgerne i Oslo har talt, og det gir grunnlag for observasjoner og ettertanke.

Styrkeforholdet mellom blokkene er omtrent som i dag. På borgerlig side har Fr.P gått betydelig tilbake, mens Høyre har gått betydelig fram.  På venstresiden har Arbeiderpartiet gått fram, mens SV og Rødt har gått mye tilbake. Og så kommer Miljøpartiet De Grønne inn med et mandat.

Jeg tror de viktigste analyser for venstresidens situasjon er:

- Rødt bør finne ut hvem som er deres "hovedfiende", SV eller Høyre/Fr.P.  I valgkampen har partiet brukt mest tid på å kritisere SV og det har i alle fall ikke falt i god jord hos Rødt sine velgere.
- SV må opplagt skjerpe den mer verdimessige og ideologiske forankring. Det blir ikke tydelige politiske budskap av paroler som "Barn og unge første" eller "I dine sko".
- Samlet sett har Ap og SV en fordel av om SV er tydeligere på hva som skiller de to partier, enn å prøve å klistre seg mest mulig opp til hverandre. Arbeidsulykken rundt ny E18/ ny kollektivtunell gjennom sentrum var god, da den synliggjorde forskjeller: SV prioriterer kollektivtrafikk framfor motorvei, mens Ap er mer diffuse.
- Med en tydeligere verdimessig forankring ville SV f..eks. aldri ha gått for Ringnes sin Skulpturpark, og hvor flere av oss i bystyregruppa mente partiet burde inntatt et annet standpunkt.

Jeg har fått veldig mye positiv respons på min folkevalgtrolle i folkets tjeneste i denne valgkampen. Fra fagbevegelse og ansattes organisasjoner. Fra fagfolk og brukere innenfor saksområder som f.eks. rusavhengige, barnevern, funksjonshemmede eller eldreomsorg. Grupper som kjenner forskjells-Oslo på kroppen, og som er avhengig av gode offentlige tjenester. Innenfor disse grupper ser jeg at mange har mobilisert med oppfordring om å gi meg personlige stemmer. Mot slutten av uka er personstemmer talt opp, og jeg får se om jeg fortsatt skal være i folkets tjeneste de nærmeste 4 år.

Kommentarer   

#1 Terje A. Olsen 13-09-2011 09:43
Jeg er skuffet over at nesten 40 prosent lot være å stemme.
#2 Rudolph Brynn 13-09-2011 10:01
...noen av velgerne har iallefall talt, skal visst være rekordlav deltakelse i Oslo. Det er trist at forskjells-Oslo skal fortsette som før!
#3 Berit Berntsen 13-09-2011 10:27
Håper virkelig du får fortsette ditt viktige arbeid, Ivar !!!
Ekeberg-saken var nok en stor overraskelse, forvirrende for potensielle velgere i et lokalvalg. En relativt liten sak, men et eksempel på en konkret lokal sak som kunne gitt flere stemmer.
#4 Magnus 13-09-2011 10:53
Ah, så Raudt skal ikkje få fortelja kva som skil oss frå SV, men SV må verta flinkare til å seia kva som skil dei frå Ap. Den er god.
#5 ellen fjermestad 13-09-2011 11:33
Vi får håpe du kommer med, du har vært sterk for oss og sloss for. Tusen takk Ivar
#6 Haakon 13-09-2011 13:07
Jeg tror du skal lytte til folk, jeg, Ivar.
Ikke så mye til organisasjonene som sponser dere.
Organisasjonene stemmer ikke - det gjør folk.
Og det er mer enn nok av eksempler på at folk er med i organisasjoner for å få faglige rettigheter - ikke for å stemme på et parti.

Det andre er å være konkret, som jeg har nevnt tidligere. Det å gå ut å ønske seg bedre ditt og bedre datt, pent vær og gode venner er ikke nok. Vær konkret og fortell hva man skal gjøre - hvordan man skal gjøre det og hvorfor man skal gjøre det.

Se bare på de som er i din omgangskrets. Hvem har mest tillit? De som går rundt å drømmer og snakker om at de ønsker det var pent vær, ingen kriger, ingen forskjeller og ingen forurensing? Eller de som setter seg mål, jobber for dem?
Det er det samme med velgerne, skjønner du.

Nå trekker Kristin seg og det er en fin mulighet for dere å meisle ut en ny retning. Å være konkrete på hva, hvorfor, hvordan vil vise forskjellen til AP og de andre. Og - om folk tror det er gjennomførbart så kommer trolig velgerne også.

Lykke til med personstemmene og neste valg.
#7 Tore Wold 13-09-2011 13:49
Magnus mener tydeligvis at det er urettferdig å kritisere Rødt for å bruke krefter mot SV i valgkampen, mens SV skal få lov til å kritisere AP. Det er da en betydelig forskjell, Magnus. SV inngår i et forpliktende regjeringssamar beid med AP og det samarbeidet har gjort SV litt for mye utvisket hos mange velgere. Slik hadde det ikke behøvd å være om SV og SP hadde vært litt mer "rampete" mot AP og ikke minst om AP hadde vært raus nok til å gi begge juniorpartnere noen TYDELIGE seire i samarbeidet.
Hvis Rødt og SV genuint og med hjertet ønsket å gjøre noe med de altfor store og forferdelige forskjellene i Oslo, burde laga og avdelingene deres ta fatt på en jobb med å få til et forpliktende samarbeid lokalt! I bydel etter bydel og sentralmakten i begge organisasjoner burde ligge unna annen instruksjon enn å ønske lykke til! Det kunne i beste fall utfordre og motivere AP i mest mulig riktig retning. Forskjellene er virkelig grusomme for mange i hovedstaden vår, så hvorfor ikke overordne dette i Oslopartiene av SV og RV fram til de neste valga. Er det ikke blant annet derfor de eksisterer? Ytter'n på venstresida behøver ikke kvele hverandre, men lære å gå sammen der det er store behov i befolkningen. Det er ikke det samme som å utviske seg sjøl. Tvert imot vil det øke interessen fra de man er til for og det vil øke muligheten for at ennå flere slutter opp om begge partier i valgene som kommer.
I Risør kan det nå skje at det innledes forhandlinger mellom AP og Rødt om felles plattform og selvsagt posisjoner i dette bystyret. Mitt håp er at AP våger et slikt samarbeid, for Rødt i denne byen ser ut til å være klare for dette uten å gi opp sin identitet. Heldigvis for folk flest i Risør. Hilsen meg som alltid har stemt på enten SV, AP eller Rødt.
#8 Tore Wold 13-09-2011 13:53
Håper forresten at du kommer inn i bystyret igjen, Ivar! Mange trenger deg der!
#9 Marit Heggelund 13-09-2011 20:57
Jeg er spent på hvordan det har gått, håper inderlig at du skal fortsette.
#10 Per 15-09-2011 12:29
Jeg mener dette valget i all sin tydelighet viser at velgerne ikke oppfatter venstresiden med sin stadige sutring som noe alternativ til det vi har. Valget viser også at velgerne vil ha god solid borgerlig politikk istedenfor høyrepopulisme. Kort sagt: Jeg er strålende fornøyd.

You have no rights to post comments