Annet

Ja til skole og velferd - nei til OL

Ja til skole og velferd - nei til OLEt klart flertall i Oslo SVs representantskap vedtok i kveld at partiets standpunkt er å si nei til at Oslo skal søke om OL i 2022.

I min begrunnelse for å si nei sa jeg bl.a.:

"Oslo kommune er i en ekstremt vanskelig økonomisk situasjon.  I budsjett for 2012 var det budsjettkutt på 450 millioner. 1000 årsverk kuttes. Og mere vil det bli i kommende budsjetter. Vi kan regne med at i 2027 vil vi innenfor bygrensa være 800.000 mennesker. Som finansbyråden understreker: «Veksten er utfordrende fordi utgiftene til å bygge ut skoler, sykehjem, barnehager, kollektivtrafikk og annen infrastruktur vokser mer enn kommunens inntekter.»

Kommunen kan ikke bruke pengene to ganger. Alt vi bruker på OL-festen gir mindre penger til bl.a. skole og velferd. Et sosialistisk parti bør først og fremst prioritere velferd."

Hele uttalelsen ligger nederst her, slik den ble foreslått av fylkesstyrets mindretall, men som ble et flertall i Oslo SVs representantskap.

Les hele innlegget mitt nedenfor


Mitt innlegg på møtet:

Bare å SØKE om OL er en særs kostbar foreteelse. 130 millioner skal Oslo kommune bruke på å utarbeide søknaden.

Hva selve vinterlekene koster kan vi bare fantasere om. Tromsø trodde, før de hadde jobbet ferdig søknaden, at kostnaden for et OL i Tromsø ville koste rundt 10 milliarder. Da utredningen var ferdig, og Staten sa nei, hadde budsjettet havnet opp i 28 milliarder.

I Oslo starter man tilsvarende med 20 milliarder, men kan fort tilsvarende havne ut i både 40 og 60 milliarder. Det er svært mye penger. Det er i hovedsak penger som brukes opp der og da, uten etterverdi.

Oslo kommune er i en ekstremt vanskelig økonomisk situasjon.  I budsjett for 2012 var det budsjettkutt på 450 millioner. 1000 årsverk kuttes. Og mere vil det bli i kommende budsjetter. Vi kan regne med at i 2027 vil vi innenfor bygrensa være 800.000 mennesker. Som finansbyråden understreker: «Veksten er utfordrende fordi utgiftene til å bygge ut skoler, sykehjem, barnehager, kollektivtrafikk og annen infrastruktur vokser mer enn kommunens inntekter.»

Kommunen kan ikke bruke pengene to ganger. Alt vi bruker på OL-festen gir mindre penger til bl.a. skole og velferd. Et sosialistisk parti bør først og fremst prioritere velferd.

Folkefest? Ja, bruk 5 % av OL-kostnaden og vi kan arrangere en kjempefolkefest for byens innbyggere hvert år fram til år 2022.