Annet

Byrådet vil kvitte seg med Oslo Kino

Byrådet vil kvitte seg med Oslo KinoByrådet (Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti) tar konsekvensen av at Byrådet i høst definerte at  "kommunen har forretningsmessig formål med eierskapet" i Oslo Kino AS. Og som de sa: "Her er bedriftsøkonomisk verdioptimalisering hovedmålet, herunder god industriell utvikling. Byrådet forventer god avkastning av kommunens verdier i disse selskapene i form av utbytte og/eller økt aksjeverdi. Selskapene driver etter bedriftsøkonomiske prinsipper, og selskapenes investeringsprosjekter bør minst innfri eiers krav til avkastning. Kommunens utøvelse av eierskapet i disse selskapene skiller seg lite fra private eiermiljøer."

Som en logisk konsekvens av et slikt standpunkt har byrådspartiene i dag sendt fram forslag til bystyret om at kommunen kvitter seg med hele greia, og selger Oslo-kinoen til private. Et logisk standpunkt når man sier at kinodrift ikke er kultur, men kommers.

Byrådspartiene har sannelig endret seg mye fra da den daværende Bondevikregjeringen (Kr.F, Senterpartiet og Venstre) i 1999 satte ned et utvalg til å utrede kinopolitikken i Norge, og i NOU-en som kom et år senere understreket utvalget at kinovirksomhet må sees i en bredere kulturell og politisk ramme, og viste til hvordan kinoen har vært betraktet som en kjerneinstitusjon i det lokale kulturlivet.  Det var en utredning til å bli klok av.

Hva mener du om dette?

Les om bakgrunn
Les Byrådets forslag


Pressemelding 15.05.2012

Byrådet åpner for salg av Oslo Kino

Byrådet i Oslo har i dag vedtatt å foreslå salg av Oslo Kino AS, for at selskapet skal kunne videreutvikle sin posisjon som landets ledende kinoaktør. Oslo skal fortsatt ha landets beste og bredeste kinotilbud, men det er ikke gjennom eierskapet kommunen utøver sin kinopolitikk. Oslo Kino AS er Norges største kinokonsern, og omsatte i 2011 for 463 millioner kroner. Konsernet eier 16 kinoer, åtte i Oslo og resten i andre kommuner i Sør-Norge. Markedsandelen er på 26 prosent. Oslo Kino driver også kinoreklameselskapet Media Direct Norge AS og filmdistribusjonsselskapet Norsk Filmdistribusjon.

Styre uten å eie

- Byrådet ikke ønsker å selge for enhver pris. Oslo Kino er en veldrevet, lønnsom kulturbedrift. Men for å sikre selskapets ledende posisjon i et marked i rask omstilling, konkurransemessig og teknologisk, kan salg være den beste løsningen. Kulturpolitisk blir det ingen endringer ved et eventuelt salg. Visning av film i Oslo er regulert gjennom konsesjon og støtteordninger, og det sikrer kommunen fortsatt styring uten å eie, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Investering og fortsatt modernisering

- Oslo Kino er godt rigget til å bidra til modernisering av kinodrift landet over, mener kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke. – Men da trenger selskapet en eier som har investeringsvilje og kan ta raske beslutninger. Det er ikke gitt at Oslo kommune er den beste eieren i den fasen kinoselskapet nå går inn i. Kommunen står overfor mange store investeringsløft grunnet befolkningsvekst i tiden fremover. I en slik situasjon kan private eiere være bedre til å videreutvikle Oslo Kino-konsernet, fortsetter byråd Bjercke.

Konsesjon og styring

Bystyret vedtok i 2002 "Forskrift om konsesjon for visning av film i næring i Oslo", som innebærer at alle kinotilbydere skal få operere på like vilkår i Oslo, samtidig som kommunen kan sikre et bredt og allsidig filmtilbud. Oslo Kino er eneste konsesjonshaver i dag, men konkurranse fra svenske SF Bio er ventet.

En ny kinoverden

- Den teknologiske revolusjonen har medført at man i dag kan se film hjemme i sofaen, på flyet, på toget, i bilen, på PC eller mobiltelefon. Kinoen har ikke lenger den samme, dominerende rolle innen visning av film. Men digitalisering og modernisering av kinoene har også vært til fordel for kinobrukerne. Filmopplevelsen på kino er i dag er bedre enn noen gang tidligere, avslutter byråd Hallstein Bjercke.

Følg Ivar Johansen på Twitter
tilsendt nyhetsbrev