Annet

OL: En særs dyr folkefest

Bystyret behandlet i dag spørsmålet om vinter-OL i 2022. Jeg sa i den sammenheng dette:

OL: En særs dyr folkefestBare å SØKE om OL er en særs kostbar foreteelse. 130 millioner skal Oslo kommune bruke på å utarbeide søknaden.

Hva selve vinterlekene koster kan vi bare fantasere om. Tromsø ville kostet 28 milliarder. I Oslo starter man tilsvarende med 20 milliarder, men kan fort tilsvarende havne ut i både 40 og 60 milliarder. Svært mye penger.

Oslo kommune er i en ekstremt vanskelig økonomisk situasjon.  I budsjett for 2012 var det budsjettkutt på 450 millioner. 1000 årsverk kuttes. Og mere vil det bli i kommende budsjetter. Vi kan regne med at i 2027 vil vi innenfor bygrensa være 800.000 mennesker. Som finansbyråden har understreket: «Veksten er utfordrende fordi utgiftene til å bygge ut skoler, sykehjem, barnehager, kollektivtrafikk og annen infrastruktur vokser mer enn kommunens inntekter.»

Kommunen kan ikke bruke pengene to ganger. Alt vi bruker på OL-festen gir mindre penger til bl.a. skole og velferd, som jeg mener burde ha førsteprioritet.

Folkefest, sies det? Ja, la oss ta 5 % av OL-kostnaden på minst 20 milliarder og vi kan arrangere en heidundrande folkefest for byens innbyggere hvert år fram til år 2022.