Annet

Statlige Kartverket med gratis kart, mens Oslo kommune håver inn millioner

Kartverket med gratis kart, men i Oslo kommune håver inn millioner på dette

Sist fredag åpnet Kartverket sine databaser og frigjør kartdataene til en rekke norske kart.  Blant kartene som frigjøres er hovedkartserien for Norge, som de fleste kjenner fra turkart og militæret. I tillegg slippes det fri kartdata med administrative grenser, veidata med adresser, samt digitale terrengmodeller. Kartverket håper blant annet at frislippet av kartdataene fører til at kartene blir brukt på nye måter i apper og nett-tjenester:– Når de viktigste datasettene våre nå blir gjort gratis tilgjengelig, håper og tror vi at kreative hoder vil se mulighetene og sette fantasien i sving, og at vi får se mange nye, smarte løsninger med stor nytteverdi for folk flest, kommenterer Anne Cathrine Frøstrup.

Men i Oslo kommune er situasjonen annerledes: Flertallet i bystyret har skrubbet hver gang jeg har fremmet forslag av typen som "Plan- og bygningsetaten legger snarest mulig til rette for at kartdata som Oslo kommune disponerer rettighetene til gjøres gratis tilgjengelig på nett." Å gi offentligheten gratis tilgang til grunndata gir betydelig verdiskapning. Rett nok taper kommunen noen kroner i inntekter på gebyrsiden, men dette vil opplagt komme mangedoblet tilbake i form av økte skatteinntekter. Og ikke minst: spennende, nye, digitale produkter for innbyggerne. Uten at Meteorologisk Institutt friga sine data ville ikke en særs vellykket tjeneste som yr.no sett dagens lys.  Uten at Avinor ga gratis tilgjengelighet til flyinfo ville vi ikke på mobilen kunnet sjekke om flyene er i rute. Og ikke minst: uten prinsippet om at satelittdata er gratis tilgjengelige ville GPS-teknologien trolig ikke nå blitt allemannseie.

I bystyret sist uke diskutere via næringsutvikling. Bystyreflertallets holdning når det gjelder å frigjøre kartdata er gammeldags og opplagt særs næringsfiendtlig. Det er til hinder for nyskapning og nyetablering. Men heldigvis: Byrådet har nå et pålegg fra bystyret om å fremme en egen sak til bystyret om dette.

You have no rights to post comments