Annet

Biblioteksfilialer: Tilfluktsrom og lærested

Biblioteksfilialer: Tilfluktsrom og lærested

"Alle kommuner er pålagt å ha et folkebibliotek til sine innbyggere. Noen steder må folk dra milevis for å komme dit. Andre steder må de vente til bøkene kommer med buss eller båt.

I Oslo må de ikke det. Det er få steder i Norge med kortere avstand mellom bibliotekene – i kilometer. Men sosialt og kulturelt finnes det knapt større avstander enn her. Klasseskillene øker. Oslo har landets største forskjeller mellom rike og fattige. Vi snakker da ikke bare om penger, men om utdanning, helse, og sosiale forhold. Det betyr at barn og ungdom i Oslo har ulike utgangspunkt for sine liv. Før snakket man om møblerte hjem. I dag snakker man om viktigeten av å vokse opp i hjem med bøker. De som har få bøker hjemme, er de som trenger bibliotekene aller mest. Den gode nyheten er at utlån blant barn og ungdom har gått opp de siste årene.

Ungdommer flest blir kjent med biblioteket gjennom jevnlige skolebesøk. Noen vil innvende at de unge på østkanten kan ta T-banen inn til byen. Men det er ikke slik det fungerer. Hovedbiblioteket inne i sentrum er forbeholdt de ivrigste. Slik vil det også være når det nye hovedbiblioteket i Bjørvika blir ferdig. Nettopp derfor er lokalbibliotekene så viktig. I min egen oppvekst, som drabantbyunge på Manglerud i Oslo, gikk vi på biblioteket hver uke. Det lille murhuset ved skolen spilte en stor rolle for oss. Nå er det barnehage der. Biblioteket på Manglerud ble lagt ned for flere år siden. I likhet med altfor mange andre. Klassekampen kunne denne uken fortelle oss at det er lagt ned 355 filialer siden 1995.

Norge har dårligere dekning av biblioteker enn for eksempel i Danmark. Norske storbyer har også flere innbyggere bak hvert bibliotek enn det storbyer i våre naboland har.

Den kulturelle grunnmuren forvitrer. Bibliotekene er en viktig del av denne grunnmuren. Altfor mye av de nye kulturpengene har gått til staselige bygg og morsomme festivaler. Den grå hverdagen uten røde bånd og champagne, har blitt forsømt. Bibliotekene er viktigere enn all verdens flotte kulturhus. Bøker gir unge mennesker kunnskap – og dristige drømmer. Uansett hvor de vokser opp," skriver Hanne Skartveit blant annet i en klok kommentarartikkel i VG i dag.

You have no rights to post comments