Annet

Byens plasser, torg og parker: Gratisleie for ikke-kommersielle arrangementer?

Byens plasser, torg og parker: Gratisleie for ikke-kommersielle arrangementer?

Øyafestivalen får en økning av leiekostnader til Oslo kommune med 44 % når de neste år flytter fra Middelalderparken til Tøyenparken. I Middelalderparken har leie kostet kr. 358.000 pr. festival. Prisen for å leie området i Tøyenparken vil bli en god del dyrere og dessuten øke år for år. I snitt vil årlig leie være kr. 517.000 i den kommende treårsperiode.

Oslo kommune ønsker å framstå som en attraktiv musikkby gjennom blant annet kultur- og musikkfestivaler. I en slik sammenheng har det betydning hvordan kommunen legger til rette gjennom infrastruktur, leiepriser m.v. for at byens gater, parker og plasser blir brukt. Jeg skulle anta at det f.eks. er urimelig at kommunen anser ikke-kommersiell leie/bruk av offentlige parker og plasser som en økonomisk melkeku, men at kommunen kanskje skal ha dekning for direkte og indirekte kostnader.

Jeg mener derfor det på dette feltet blir galt når Byrådet -- som svar på spørsmålet fra meg - skriver dette i et notat til bystyret: "Det er vedtatt av Oslo bystyre at kommunens avtaler skal være basert på forretningsmessige prinsipper og utnyttelse av markedet, jfr. juridisk strategi av 07.12.2005, sak 466, pkt. 1. Markedspris ligger til grunn ved fastsettelse av utleiepris. De ulike byrommene er forskjellige mht drift og forvaltning, samt ikke minst bruksmuligheter. Disse ulikhetene gjenspeiles også i prislisten."

Mitt utgangspunkt er at kommunen - som hovedregel - bør basere seg på et gratis eller selvkostprinsipp når ikke-kommersielle virksomheter ønsker å legge til rette for publikumsrettede aktiviteter i det offentlige byrom. Det er bra når Byrådet nå "tar sikte på å legge frem en byrådssak om strategi for bruk av byrommene i løpet av 2014, hvor også prinsippene for utleie vil bli drøftet nærmere."