Annet

Lærernes arbeidstid: Jeg tar et initiativ i KS sitt hovedstyre

Lærernes arbeidstid: Jeg tar et initiativ i KS sitt hovedstyre

SV-leder Audun Lysbakken sendte tirsdag brev til partilederne i Ap, Sp, V og Kr.F. hvor han blant annet skrev:

"Hovedstyremedlem i KS, Ivar Johansen (SV) har orientert meg om at han har bedt om at saken settes opp på dagsorden på hovedstyrets møte mandag, at man drøfter de viktige innvendinger som har kommet på forslaget til ny arbeidstidsavtale, og fokuserer på muligheten til å finne fleksible ordninger i dialog med lærerne, slik dagens avtale åpner for. Det er på tide å gå ut av skyttergravene og finne en løsning.

I media de siste dagene har det kommet kritikk fra en rekke politiske partier mot det foreliggende forslaget til ny arbeidstidsavtale. Medlemmer av Ap, KrF, Sp, V og SV utgjør et flertall i hovedstyret til KS. Jeg vil derfor orientere dere om Ivar Johansens initiativ, og be om at dere viderebringer dette til egne kommunalpolitikere."

Les hele brevet i linken nedenfor.

Kommentarer   

+2 #1 Elisabeth Archer, Sandefjord 13-02-2014 14:15
Hei - her kommer en Sandefjordsstemme:
I tillegg til arbeidstimer er også disse "kryssene" så sterkt oppe her i Sandefjord at lokalavisa har hatt det som oppslag på halv til 4 sider siden før jul. Fremdeles fortsetter lærere, rektorer, avgåtte rektorer, foreldre og lærerskole-lekt orer (tidligere leder i Sandefjord SV) å protestere mot 70 stk avkryssinger for hver enkelt elev, bunker med andre rapporter. Kommunestyret forstår at arbeidstiden må utvides for å overkomme alt dette. DET er grunnen for at bystyret vil utvide her i Sandefjord. Vi har vært litt svake i SV. Det er kun jeg som har hatt noen innlegg. Men stå på for at arbeidsdagen til alle lærere skal bli bra. At en god lærer får 6-8 ukers fri syns jeg er helt ok. Etterarbeidet, prøverretting, planlegging tar tid. Men framfor alt skal læreryrket være en lysets fakkel for våre barn. En som opplyser og viser vei. Lykke til med alle gode planer på deres plan.
Elisabeth Archer, tidldigere medlem av styret i SV-Sandefjord. Nå litt på sidelinjen.
#2 Alf Jansen 13-02-2014 20:06
Takk, Elisabeth. Eg er hjartans samd med deg. No må SV vakne og sjå dette som ein genuin sjanse til å kome seg ut av skuggane.
+3 #3 Eva-Marie Brekkestø 15-02-2014 12:46
Det er en fryd å følge deg, Ivar Johansen, og se hvor engasjert du er i så mange viktige saker!
Jeg har vært lærer i ungdomsskolen i Oslo i 31 år og er organisert i SL. Jeg ble så glad da jeg i dag fikk e-post om ditt engasjement angående lærernes arbeidstid!
KS har brukt som argument i forhandlingene at lærernes arbeidstid må bli mer FLEKSIBEL. Jeg vet ikke om noen som har en mer fleksibel arbeidstid enn lærere! Vi har en avtale der vi i gjennomsnitt jobber 43 timer per uke de ukene elevene har undervisning (årsverket på 1687 timer delt på 39 uker). Det trengs! En del av disse timene må tas på kveldstid og i helgene.
Jeg synes jeg er en dyktig lærer når elevene har prøve på fredag og jeg sitter og retter den i helgene fordi jeg vet at elevene lærer mer av prøven når de får den raskt tilbake. Og det er en selvfølge at jeg forbereder meg på kveldstid. Jeg vet best selv hvor mye og når jeg må trå til for at elevene skal få en best mulig skoleuke, både faglig, sosialt og omsorgsmessig.
Det er utrolig frustrerende å høre at KS tror vi kan gjøre denne jobben i elevenes sommerferie! De aner ikke hva de snakker om! Vi er så fleksible at vi går ned i spagat og står på hue hver eneste uke! Men slik må det være. Når et lite menneske trenger deg, ser du ikke på klokka, du bare stiller opp! Det er det som gjør jobben spennende og utfordrende. Vær snill ikke å gjøre oss til 8-4-byråkrater! Det blir det ikke en god skole av.
+2 #4 Anita Støstad 17-02-2014 08:33
Tusen takk for at du gjør et forsøk på å få i land et konstruktivt samarbeid mellom partene. Vi trenger å se at dere i KS forstår hvilken hverdag vi står i for å gi elevene det tilbudet de har krav på. Oppgaver som prøveretting, tentamener, utviklingssamta ler og samtaler med foreldre legger seg ikke jevnt utover året og må planlegges. Selv har jeg 288 uttalelser om faglig ståsted, hva elevene kan gjøre for å forbedre seg og hvordan det går sosialt. Syns dette er nødvendig for samarbeidet med hjemmet og elevene, men det tar tid. Som i andre yrker topper arbeidstiden seg i perioder. For at det ikke skal gå ut over familie er det viktig å kunne gjøre dette fleksibelt, etter leggetid og i helger. Undervisning med elever på 18,5 klokketimer, faste møter inspeksjon og planlegging endrer seg ikke gjennom året og vi trenger å ha langt mer enn 37,5 timer i uka for å få gjort jobben. Legges det opp til betalt overtid for å gjøre oppgavene som i resten av samfunner? Det er viktig å ikke skape dårligere arbeidsforhold når kvaliteten skal opp. Dersom rektor kan endre på timene til undervisning vil innsparinger i kommuner kunne føre til store ulikheter i tilbudet til elevene. Vi vil gjøre en god jobb, men vi trenger gode og forutsigbare rammer som er fleksible i forhold til den viktige jobben vi skal utføre. Lykke til, håper vi kan gjenopprette tilliten til at samarbeid om oppgavene er mulig!
#5 Øyvind Larsen 17-02-2014 08:36
ETT tema er fullstendig fraværende i saken om lærerne og deres arbeidstid:

TIDSTJUERIET

Med dette mener jeg den nye timeplanen som de fleste skolene, særlig videregående, har innført. Denne timeplanen gir lange økter opptil 90 minutter som de færreste elever, lærere, og færreste fag er tjente med.

Hvorfor? Jo, fordi i svært mange tilfeller MÅ lærere i krevende fag gi elevene ekstrapauser som da sjølsagt stjeler undervisningsti d.

Hvorfor er så disse nye timeplanene innført? Sannsynligvis fordi temaet samarbeidstid har fått øket fokus. Denne samarbeidstida skulle da sjølsagt være viktig, positiv for både elever og lærere. Men det blir den IKKE, fordi resultatet har blitt at elever sendes hjem forat disse møtene mellom lærere og skole-ledere skal kunne gjennomføres.

Min påstand er derfor at all møtetid i skolen som IKKE er undervisningsti d der lærer og elev er sammen, MÅ kvalitetssikres grundig.

Ellers er sjølsagt KS-initiativet fullstendig galt og i verste fall innledningen til det stikk motsatte av et Kvalitetsløft.

You have no rights to post comments