Annet

Det selvbetjente bibliotek, uten bibliotekarer?

Det selvbetjente bibliotek, uten bibliotekarer?

Byrådet har lagt fram en egen biblioteksmelding, og skryter uhemmet av den.  Men realiteten er jo at dette er en plan for å kutte i bibliotekstilbudet: Byrådet foreslår å legge ned fire filialer. Å legge ned Nordvedt og Bjerke bibliotek er selvsagt feil. Det samme er å nedlegge biblioteksfilialene på Smestad og Rommen, og la de i stedet bli skolebiblioteker. Samtidig varsler byrådet flere sammenslåinger av skolebibliotek og filialer, som kan bety at enda flere filialer kuttes. Den forventede befolkningsvekst Oslo står foran trenger flere, ikke færre, lokale biblioteksfilialer.

Jeg undres når byrådet markedsfører den selvbetjente biblioteket, uten ansatte bibliotekarer: "Et eksempel på hvordan byrådet mener biblioteket kan tilpasse seg borgerne, er gjennom å utvide åpningstidene ved å innføre selvbetjening i filialene. Det vil si at man skal kunne bruke lånekort og pinkode for å låse seg inn på biblioteket og låne bøker, også utenfor ordinær, betjent åpningstid. Dette skal prøves ut på to filialer i 2014." Joda, vi har ubetjente Cola- og sjokoladeautomater i byen, men å erstatte dyktige fagfolk, bibliotekarene, med selvbetjening skaper kanskje ikke god kultur?

Bibliotekene er det mest brukte kulturtilbudet i Oslo , med over to millioner besøkende pr år. Jeg er i tvil om den foreliggende biblioteksmeldingen er et godt svar på hva slags bibliotekstilbud Oslo trenger. Men jeg er svært mottagelig for innspill og synspunkter.

Kommentarer   

#1 Haakon 28-03-2014 12:57
Hei igjen Ivar.
Liker å kommentere hos deg, jeg.

Jeg skal ikke kommentere akkurat biblioteksaken. Jeg bare opserverer at de som kaller konservative er de som vil ha endringer og at den måtsatte side er de som egentlig vil ha ting som det er....
#2 lene 22-04-2014 06:02
Hm. Tror kanskje du må lese biblioteksmeldi ngen på nytt. Det er ganske tydelig at den selvbetjente delen er i TILLEGG til den betjente, og det fører jo bare til at bibliteket kan ha lengre åpningstider og dermed bli mer tilgjengelig. Syns det er å krisemaksimere å kalle det for å erstatte fagfolk, når fagfolka ikke skal ut, at det bare skal være noe annet i tillegg....

You have no rights to post comments