Annet

LO: Innfør eiendomsskatt med en sosial profil

LO: Innfør eiendomsskatt med en sosial profil

En klok uttallelse fra årsmøtet til LO i Oslo:

"LO i Oslo vil innføre eiendomsskatt i Oslo med sosial profil der det gis et bunnfradrag på fem millioner. Et forsvarlig tilbud til Oslos befolkning kan ikke sikres uten å øke kommunens inntekter.

Eiendomsskatt vil kunne gjøre slutt på de årlige budsjettkuttene som rammer bydeler, barnehager, breddeidrett, eldreomsorg, fritidstilbud, helse, kultur og skole. Vårt skatteforslag sikrer et nødvendig inntektsgrunnlag og gir samtidig en mer rettferdig fordeling. Vi går inn for at skatten også skal gjelde næringslivet.

Høyresida i Oslo tilbyr fortsatt budsjettkutt som alternativ til en sosial eiendomsskatt. For å skjule dette vil man med støyende eksempler peke på at vårt forslag vil ramme enkelte eldre og enslige. Vi forutsetter at en innføring av eiendomsskatt vil finne praktiske løsninger på denne type innvendinger.

LO i Oslo noterer at både Oslo SV og Rødt Oslo støtter krav om innføring av eiendomsskatt i sine program. Vi oppfordrer øvrige Oslopartier til å støtte vårt forslag og inkludere dette i kommende kommunevalgprogram.  Vi sender en spesiell oppfordring til Oslo Arbeiderparti, Oslo KrF, Oslo Senterparti og Miljøpartiet De Grønne."

Med full innføring, og med unntak for alle boliger under 5 millioner, vil dette - på full virkning - årlig kunne bringe inn 6 milliarder kroner til viktige velferdsoppgaver. Et slikt spleiselag vil være å bygge ut velferdskommunen og fellesskapet, framfor den nedbygging vi nå opplever fra bystyrets borgerlige flertall.

Kommentarer   

+2 #1 Bjørn Bjøro 07-04-2014 04:54
Holmlia arbeiderpartila g vedtok å gå inn for eiendomsskatt med bunnfradrag på 4 millioner. Så det er ikke fremmed i Arbeiderpartiet , i alle fall ikke øst i byen.

Selv mener jeg fradraget på boliger bør være 5-6 millioner kroner. Jeg mener også at eiendomsskatt bør være for næringseiendom og for annen eiendom til for eksempel offentlig virksomhet. Det er ingen grunn til at Staten bør slippe unna spleiselaget.

Når det gjelder inntekter i den første tiden etter at et vedtak er fattet, vil den være beskjeden. Tyngden i virkning kommer etterhvert. Dette vil derfor ikke være en løsning på byens utfordringer, men et bidrag. Dette bidraget, som det spleiselag det vil være, vil ha betydning økonomisk, men også prinsipielt. Det kreves mye offentlig infrastruktur til store eiendommer, enten de er privatboliger, næringsvirksomh et eller annet.

Det er også viktig at det blir en god samordning mellom partiene, slik at et sluttforslag blir robust og kan mobilisere velgere som ønsker noe annet enn det usolidariske Høyre-kjøret som preger Oslo nå.
#2 Eva Haga Rogneflåten 07-04-2014 07:37
Taket bør vurderes og stadig vekk reguleres, samt at man kanskje bør se på antall hjemmeboende barn.
#3 Per Norseng 07-04-2014 07:39
Veldig bra - på tide at dette settes ordentlig på dagsorden!
#4 Tygve Roll-Hanse 07-04-2014 08:46
Skatt på bolig bør være pogressiv, det vil si gradvis økede prosent med verdi. Fouten å være sosial utjevnede, vil dst spre eiendom på flere hender og sette stopper for de værste bolighaiene.
#5 Tom Just Olsen 07-04-2014 09:28
Godt forslag. Men tro om ikke 5 millioner er for høyt. Hva med 4 millioner? - det viktigste er at Oslo Kommune får en økonomi som gjør det mulig å tjene byens befolkning med de tjenester som innbyggerne forventer - og at kommunens gjeld nedbetales.
#6 Jo Lundsbakken 07-04-2014 10:10
Et bunnfradrag på 5 millioner kan kanskje gjør eiendomsskatt akseptabelt i stedet for en usosial ekstraskatt som rammer trygdede og lågtlønte og gjør verdige boforhold til et privilegium for de rike.
#7 Bjørn Bjøro 07-04-2014 16:46
Et viktig poeng er at bunnfradraget er stort nok, slik at vanlige mennesker slipper å betale eiendomsskatt. Det vil også gi større aksept hos velgergrupper som det er viktig å ikke skyve fra seg.

Ved f.eks. 5 millioner vil boligen være svært stor eller ligge i et meget attraktivt strøk.

Og så er det viktig å få med næringseiendom og annen eiendom for å få et bredest mulig grunnlag.

Det er nå svært viktig at LO og de politiske partiene går sammen om å utrede detaljene og samordne seg, slik at det blir teknisk korrekt, at virkningene blir klarlagt. Og ikke minst å få til et samlet og samlende opplegg.
#8 Øivind 07-04-2014 16:51
Perfekt spør du meg forslag..... :)
#9 Roar Enerly 07-04-2014 17:07
.. normale familieboliger i Oslo koster snart 10' .... !, høye priser-høy beskattning harmonerer dårlig....., lite gjennomtenkt forslag, utleiepriser vil med dette øke dramatisk .... ,lukter medlemsflukt... .., det bor fortsatt 'arbeidere' i hovedstaden. ...
#10 Per Norseng 07-04-2014 17:08
Størrelsen på bunnfradraget må selvsagt vurderes nøye ut fra hensynet til hva som til en hver tid er prisnivået for vanlige boliger. Men jeg synes vel Roar Enerly tar litt hardt i her. Noe må være villige til å betale i økt skatt, også vi som har boliger til langt under 10 mill? Poenget er jo å øke skatteinngangen til fellesskapet. Og er det ikke grunn til å tro at kommunal boligskatt i tillegg vil dempe de latterlig høye boligprisene vi har i Oslo? Det ville være en fin ting i seg selv.
#11 Roar Enerly 07-04-2014 19:11
.... slå sammen Oslo og Akershus og øk boligbyggingen dramatisk... , først da vil prisene gå ned, skatt på bolig gir ikke jubel på 'grasrota' , skatt på forbruk er en bedre løsning for fellesskapet og miljøbelastning en en slik storby vil bli ....
#12 Per Norseng 07-04-2014 19:31
Problemet for kommunene er at kommunal boligskatt er den eneste skatten de rår over selv. Det er en god grunn til å bruke denne skatteformen. Som alle andre skatteformer vil den gi noen skjevheter, men jeg tenker at jo flere ulike skatteformer vi bruker, jo mer rettferdig blir den samlede skattebyrden. Skattepolitikke n bør styres etter slike retningslinjer og fellesskapets behov, ikke etter hva som gir partiene kortsiktig popularitetsgev inst. Kort sagt: Jeg hilser velkommen politiske initiativer som tar tak i at det et den offentlige økonomien som er for svak, ikke privatøkonomien , i vårt samfunn, både med tanke på løsning av fellesoppgavene og i forhold til miljøproblemene . Derfor: Høyere skatt og lavere fart!
#13 Roar Enerly 07-04-2014 19:50
.... hva mener LO er en normal pris for bolig og norm-størrelse for en tobarnsfamilie fra 'arbeiderklasse n' .... ? lavere lønn gir naturlig nok lavere fart...... !, press de rikeste på forbruk......
#14 Bjørn Bjøro 08-04-2014 05:26
For mellom 3 og 4 millioner får du mye bra i 4-roms.

Riktignok ikke i lakkskoavstand til restauranter og barer. Heller ikke i "finere" strøk i Oslo vest.

Men så har da heller ikke arbeiderklassen så mye å kjøpe for som enkelte andre.

For arbeiderklassen vil et godt tjenestetilbud fra det offentlige, derimot,være viktig.

Med en ramme som foreslått på 5 millioner er det rommelig for arbeiderklassen.

Ellers Roar, har jeg noe vanskelig for å forstå det reelle saklige innholdet i ditt utbrudd.

Det er viktig å se på sammenhengen mellom fornuftige offentlige tilbud, en godt planlagt utbygging der infrastruktur er godt tilrettelagt. Det koster, og det krever planlegging. Da er det viktig å se på gode fellesskapsløsn inger. En meget forsiktig skattlegging av dyre boliger og annen eiendom i tråd med LOs forslag er vesentlig i denne sammenhengen. Vi trenger et spleiselag.

You have no rights to post comments