Annet

Produktivitetsvekst: Ikke løpe fortere, men smartere?

Produktivet: Ikke løpe fortere, men smartere?

Begravelsesbyrået skaper verdier, mens fødsel er en offentlig utgift. LO-tidsskriftet Ingeniør starter debatt om produktivitet og produktivitetsvekst:

- Vi skal ikke løpe fortere. Men vi må løpe smartere. Det handler om framtidig velferd, sier professor Jørn Rattsø.

- Et av medlemmene i Spekter hadde 47 offentlige tilsyn i fjor. Tar man hensyn til ferie, snakker vi om ett tilsyn i uka. Det er bra at man kontrollerer at de gjør jobben sin, men det kan gå for langt, sier Spekter-direktør Anne-Kari Bratten, og viser til at så mange som 4.000 offentlig ansatte har som oppgave å passe på at andre gjør jobben sin. Vi må la høyt kvalifiserte folk få bruke hodet, sier Bratten.

- Vi vet mye om privatisering. De viktigste drivkreftene er ideologi, eller at man skal spare inn på lønn, og da særlig pensjon. Dette er ikke effektivisering eller økt produktivitet. Det er flytting av inntekt, sier sjefsøkonom Stein Reegård i LO.

- Selve fundamentet er en velferdsstat som legger alt til rette for at vi kan føle oss trygge. Det gjør det enklere å omstille virksomheter fordi vi vet at ungene kan fortsette i barnehagen, helseforsikringene og pensjonen forsvinner ikke med jobben slik den gjør i mange andre land. Og vegen tilbake til arbeid er som oftest kort. FAFO har i tre år ledet forskningsprosjektet NordMod 2030 som blant annet har dokumentert hvor viktig den norske modellen er for næringslivet og konkurranseevnen. Selv ikke relativt høye skatter er negativt fordi folk får så mye penger igjen for pengene de betaler inn til fellesskapet, skriver redaktør i LO-aktuelt Svein-Yngve Madsen.

Spennende debatt i LO-tidsskriftet Ingeniør.

Kommentarer   

#1 Hans-Johan Karlsen 03-01-2015 10:40
I sin tid satte jeg ordet glavasjiktet på mellomledere i Norske Skog. Dette bestod av inginører og teknisk personell. Grunnen er åpenbar, de har alltid silt informasjon, både fra øvereste ledere og fra arbeidere. Så det er ikke noe rart de nå må løpe smartere, de har vært årsaken til dyrere produksjon og nedleggelser av mange arbeidsplasser og har mange oppsigelser på sine skuldre.
#2 Jorunn Gulbrandsen 03-01-2015 10:43
Ordspill. Det er så mye smartprosjekter i kommunal sektor for tiden. Slik jeg ser det blir det å ta noen "kortere svinger" og da går det ut over kvaliteten.
#3 Berit Ch Nielsen 04-01-2015 09:47
Kanskje er det kameraderi, eller korrupsjon , vi snakker om? Norge er et lite land, og "rikingnettverk " er rimelig greit å få til? Eller noe helt annet: kunnskapsløs liberalisme, uten tanke for konsekvensene skal alt kunne selges: T-banen og Flytoget til kinesiske selskap, drift av Oslo havn til tyrkisk selskap. Ja til salg av Norge?

You have no rights to post comments