Annet

Folk trenger hus. Hus trenger folk

Hus trenger folk

I flere år har et flott kommunalt hus i Stensparken stått tomt, og gjennom dette forfalt. Nå tar ungdommer det i bruk.

Etter at det har stått tomt i mange år skulle det tilsynelatende endelig skje noe. For 2,5 år siden vedtok bystyret reguleringsplan for området, men på tross av det: intet skjer. Bydelen ønsker at bygget skal benyttes til bolig og barnehage, samt til bolig og barnehage, samt lavterskel kulturtilbud og frivillige organisasjoner.

Ungdommer tok derfor i helga bygget i bruk, - kall det gjerne okkupasjon.

Fra SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne har vi derfor sendt fram følgende forslag i bystyret:

1. Byrådet bes utrede muligheten for å etablere et byøkologisk kultur og samfunnshus i Pilestredet 84 B og fremme sak om dette.

2. Dagens beboere får bli i Pilestredet 84 B til muligheten er utredet, eller lokalene må fravikes for snarlig realisering av kommunens egne planer for bygget.

Jeg mener det er bra at ungdommer synliggjør den vanskjøtsel av felleskapets verdier som kommunale bygg som står tomme år etter år representerer.

Les hele forslaget under "les mer."

Oslo bystyre v/ ordføreren

Oslo, 9. mai 2015

Privat forslag fra Ivar Johansen på vegne av SV, Bjørnar Moxnes på vegne av Rødt og Harald Nissen På vegne av MDG

Eiendommen Pilestredet 84 B vurderes etablert som byøkologisk kultur og samfunnshus.

Det vises til bystyrereglementets § 36, hvor det bl.a. heter: ”Medlem av bystyret kan fremsette private forslag til bystyret. Forslaget må bare omhandle en sak og gjelde saker som naturlig hører inn under bystyrets virkeområde. Forslag kan ikke stilles til saker som ligger til behandling i bystyrets organer, har samme innhold som et forslag som ennå ikke er behandlet eller som tidligere er behandlet i en av bystyrets komiteer i samme bystyreperiode uten å ha fått nødvendig tilslutning. I tvilstilfelle treffer forretningsutvalget avgjørelsen.”

På bakgrunn av dette fremsendes det privat forslag som følger:

Oslo har i dag flere ulike byøkologiske prosjekter med ulikeprofiler. Det nye initativet med Pilestredet 84 B viser at dette er noe Oslo by trenger mere av. I en større by som Oslo som gjerne smykker seg med sin mangfoldighet er det viktig å ta vare på nye og spreke forslag som kan gjøre byen enda litt mere sammensatt. Oslo kommune har et særlig ansvar for at ulike grupper og interesser finner et rom de kan utfolde seg. Kommunen har i flere år profilert seg på at de ønsker å slippe til kreative næringer. Da er det også viktig at man åpner byrommet også for de mindre pengesterke og kommersielle.

På bakgrunn av dette ønsker SV, R og MDG at:

1. Byrådet bes utrede muligheten for å etablere et byøkologisk kultur og samfunnshus i Pilestredet 84 B og fremme sak om dette.

2. Dagens beboere får bli i Pilestredet 84 B til muligheten er utredet, eller lokalene må fravikes for snarlig realisering av kommunens egne planer for bygget.

Kommentarer   

+1 #1 Laila Nilsen Bojang 12-05-2015 05:04
Dette har jeg sett, hørt og prøvd å formidle til de respektive etater i år, uten gehør. De har alltid en forklaring, men for det meste dårlige unnskyldninger, hvis jeg kan kalle det. Dette er en skam for alle boligløse og en enorm kostnad for kommune Norge.
+1 #2 inge jarl clausen 12-05-2015 21:20
det kan være det er bostedesløse fattige ungdommer som flytter inn, så har de et sted å bo og utvikle en sammfunnskritis k tenketankm som kan gi uavhengig realkomptetanse unformasjon til oslo kommunen,
så får vi gi dem nødvendig oppbakking og stabile trygge boforhold slik at de kan samle seg om et etablere et alternativ til dagens komsum og industrisamfunn .
#3 Torunn Helma Olsen 13-05-2015 07:32
Så bra ungdommen begynner røre på seg igjen,masse hus står tomme.Hell og lykke!
+1 #4 Sverre Munthe 14-05-2015 12:15
Vi burde kanskje få en lov om at offentlige hus, leiligheter, kontorer mm., som står ubrukte lengre enn en bestemt periode (1 år?) kan "okkuperes" av enhver norsk statsborger?
+1 #5 Ivar J 14-05-2015 12:17
Ja, det er noe jeg absolutt ønsker. SV har tidligere programfestet noe tilsvarende
#6 Kirsten Ellewsen 14-05-2015 12:18
I Nederland er dette lovfestet. Etter 1 år kan folk bosette seg i ubebodde hus. Men dette kan skape komplikasjoner også. Hvis noen private strever med å få solgt et hus innen ett år må de passe på så det ikke får husokkupanter, evt leie det ut.
+1 #7 Sverre Munthe 14-05-2015 12:19
Om man ikke klarer å selge innen 1 år er prisen for høy, da får man redusere. Det finnes selvsagt boliger etc. som er uselgelige i en lengre periode, men da ser jeg ikke problemet med å la noen få leie tilnærmet gratis på en bestemt tid.
Hadde vi hatt noe slikt i Norge, for private så vel som det offentlige, tror jeg boligprisene ville ligget på et annet nivå.

You have no rights to post comments