Annet

Biermannsgate 6: Bydelen trenger bygget, men bystyreflertallet solgte

Biermannsgate 6: Bydelen trenger bygget, men bystyreflertallet solgte

Det er pussig hvor stor avstand er mellom liv og lære.

Partiet Høyre selger ikke Høyres Hus, for så å leie det tilbake. Høyres Hus er snarere en gullgruve som bringer penger inn til partiarbeidet. Det må være sammenheng mellom liv og lære. Partiet Høyre kan ikke ha en leveregel for seg selv og en annen for oss andre.

Når et enstemmig bydelsutvalg (inklusive Høyre og Fr.P) på Sagene sier de trenger det flotte bygget i Biermannsgate 6 for at bydelen skal kunne drifte billigere, og levere gode tjenester til bydelens befolkning, ja da bør bystyret klart og tydelig si: Flott med ansvarsbevisste lokalpolitikere. Flytt inn og ta huset i bruk.

Men sånn gikk det ikke. Les mitt innlegg fra gårsdagens bystyremøte under "les mer."

 

Oslo bystyre 20. mai 2015 Ivar Johansen, SV

Sak Salg av Biermannsgate 6

Ordfører,

Byrådet har selvsagt helt rett når de i byrådssaken omtaler «verdiforringelsen som oppstår når bygget står tomt og ikke vedlikeholdes.» Å la kommunale bygg stå tomme i 6 år er selvsagt vanskjøtsel av fellesskapets verdier.

At borgerligheta i bystyrets finanskomite kan snakke seg bort fra dette ved å være overlykkelig over at bygget nå selges 36 % over takst, er utrolig. Jeg tror ikke de har konsultert finansbyråden på en slik økonomisk teori. Lar du ditt private hus stå og forfalle til det blir en rønne blir selvsagt taksten deretter. På en slik spottpris kan nok noen betale noen prosenter over takst, men for selger blir det, uansett, en særs dårlig butikk.

I denne saken har elendig eiendomsforvaltning under byrådets ledelse gjort at felleskapet har tapt millioner av kroner, og H, Venstre og Fr.P. gir ikke så mye som en millimeter av signaler om at sånn bør vi ikke ha det, og at her er det et forbedringspotensiale.

Fra SVs side skjønner vi at det av og til kan ta noe tid å avklare framtidig bruk av et bygg som har blitt ledig, men i den private sfære er det i alle fall slik at dersom jeg som boligeier pga jobb blir utenlands et par år, ja, da er det helt normalt midlertidig å leie ut boligen. Usikkerhet om framtidig bruk burde selvsagt gjort at Biermannsgate 6 burde vært tatt i bruk allerede for 5 år siden, i påvent av endelig avklaring av bruken.

Dessverre er jo dette ikke et enkeltstående eksempel. Lista over kommunale bygg som står tomme, og forfaller, er alt for lang. Sist uke har det vært fokus på praktbygget i Stensparken, som også har stått tomt i flere år. Det pregs av forfall, uten noe innvendig vedlikehold. Det blir for galt når det er ungdom som må ta seg inn i bygget for å stoppe omfattende sopp og råteangrep på vår felles eiendom. De kan ikke «ta seg til rette», sier Venstre-byråd Bjerke. Men kanskje bør byråden egentlig være lykkelig over at noen trår til, og sikrer fellesverdiene, der byråden og hans etater svikter.

SV stemmer selvsagt i mot salg. Et enstemmig bydelsutvalg Sagene har sagt de trenger disse lokalene til viktige velferdstiltak. Og ikke minst: vi begår en dødssynd dersom vi ikke tenker langsiktig. Oslos forventede betydelige framtidige befolkningsvekst vil gjøre at kommunen vil stå overfor et ekstremt press på seg til å få på plass nødvendig infrastruktur. Ikke minst gjelder det lokaler til tjenestetilbudet. Rett nok noen år tilbake i tid, men flertallet her i bystyret har solgt unna skoler fordi prognosene angivelig viste nedgang i barnetallet. Men så etter noen år kjøpte og leide vi tilbake nøyaktig de samme skolebygningene.

Partiet Høyre selger ikke Høyres Hus borte i gata her, for så å leie det tilbake. Høyres Hus er snarere en gullgruve som bringer penger inn til partiarbeidet. Det må være sammenheng mellom liv og lære. Partiet Høyre kan ikke ha en leveregel for seg selv og en annen for oss andre. Når et enstemmig bydelsutvalg (inklusive Høyre og Fr.P) på Sagene sier de trenger dette bygget for at bydelen skal kunne drifte billigere, og levere gode tjenester til bydelens befolkning, ja da bør bystyret klart og tydelig si: Flott med ansvarsbevisste lokalpolitikere. Flytt inn og ta huset i bruk.

Kommentarer   

+1 #1 Nora Krogh 21-05-2015 07:54
Elendig eiendomsforvalt ning av byrådet! La bygg stå tomme og forfalle for deretter å selge til underpris er frekt mot innbyggerne i en by der subsidierte (offentlig eide) bruksrom til alt fra sosiale tiltak til ungdomskultur er mangelvare. Synd at det skulle ende slik. Nå er det solgt og vekk fra felleskapets påvirkningsmuli ghet og drøm om framtidig bruk.
+1 #2 Unni Signy Løkken 21-05-2015 16:11
Hvorfor går ikke du i front og oppfordrer hele sivilbefolkning en til å okkupere huset og tar du straffa for det av samfunnet så har du så blidt en lojal medskyldig i meg, så går vi i fengsel hand i hand for da er så blidt vi heltene da og i tillegg vil jeg ikke ha en cm dårlig samvittighet noe jeg så blidt vil fortelle dommeren :-) Men i utgangspunktet, hvorfor lot politikerne som er folkevalgt av oss dette huset stå tomt? Hvorfortok ingen ansvar og hvorfor gjorde ingen noen ting? Et kinkig spørsmål da siden stemmekveg og skattebetalere trenger et svar?
+1 #3 Gunn Elisabeth Myhren 21-05-2015 16:46
Hvorfor kan ikke byens mange kommunale boliger gjøres tilgjengelig ved salg eller utleie til de av Oslos borgere som så sårt trenger et sted å bo. Det blir et paradoks for meg at det i dag finnes så mange tomme boliger Oslo, samtidig som det er mange hundre voksne funksjonshemmed e som er tvungne til å bo hjemme hos sine utslitte foreldre. Bydelene makter ikke å finne tilrettelagte boliger, og Husbankens stivbente regler tillater ikke kjøp av tilrettelagte boliger i Dagens boligmarked. Vi er mange som føler oss maktesløse i et system hvor ingen er villige til være i dialog med oss for å finne nye , kreative løsninger på helt uoverkommelige bo og leve situasjoner for oss og våre barn.
#4 Ivar J 21-05-2015 18:34
Unni: Jeg føler meg ikke rammet av din formulering om "hvorfor lot politikerne som er folkevalgt av oss dette huset stå tomt." Jeg har en gang i året i bystyret satt fokuset på at dette bygget står tomt, kombinert med nyhetsoppslag i Aftenposten. Men bystyreflertall et/byrådet har ikke hatt evne eller vilje til å handle. Det er kun velgerne, gjennom valg, som kan skifte ut politikere som på en slik uakseptabel måte blir felleskapets verdier forfalle.
#5 Bjørn Bjøro 26-05-2015 05:55
Ved salg av denne praktbygningen til private har Høyre-byrådet sluppet å legge ut mange millioner for å ta igjen for vedlikeholdsett erslep over en 20-årsperiode. Det ville vært mange millioner kroner. Jeg kjenner bygningene inn og ut etter å ha jobbet der i nesten 10 år.

Bydelen har et rødgrønt flertall for å si det slik. Dersom bydelen skulle få tatt i bruk disse solide bygningene, som med det veldig fine uteområdet kunne være perfekt inn i bydelens planer, ville Høyre-byrådet latt den sosialistiske bydelen fått en fordel. Slik er de økonomiske mekanismene. Det ville ikke Høyre-byrådet. Bydelen kan se på det som en straff der grunnlaget for straff er at bydelsutvalget har en annen politisk sammensetning enn Oslo totalt. Jeg våger den påstand at Høyre-byrådets handlemåte neppe ville vært den samme om det hadde vært Høyre-dominert bydel som f.eks. Ullern. For da kunne Høyre og deres støttepartier kunne profitert på å gjøre det fornuftige.

You have no rights to post comments