Annet

Okkupanter og "okkupanter"

Okkupanter og "okkupanter"

Er det okkupasjon når Fiffen på Tjuvholmen stenger allmennheten ute fra det offentlige byrom?

Det er i alle fall «grov uforstand» i tjenesten å la offentlig eiendom stå og forfalle. Av to "ulovlige" handlinger er politikere som lar boliger og kommunale bygg over hopetall av år stå tomme og forfalle, mer alvorlig enn at bostedsløse i sin fortvilelse går inn i tomme kommunale bygg og overnatter.

Det blir for galt når det er bostedsløse ungdommer som må ta seg inn i offentlige bygg for å stoppe omfattende sopp og råteangrep på vår felles eiendom. De kan ikke «ta seg til rette», sier Venstre-byråd Bjercke. Men kanskje bør byråden egentlig være lykkelig over at noen trår til, og sikrer fellesskapsverdiene, der byråden og hans etater svikter.

Dette skriver jeg om i Dagbladet i dag.

Les mer nedenfor.

 

Okkupanter og "okkupanter"

Av Ivar Johansen, bystyremedlem i Oslo (SV)

Alt for mange kommunale bygg i Oslo som står tomme, og forfaller. Sist uke har det vært fokus på praktbygget i Stensparken og villaen i Biermannsgate 6 på Sagene. Det blir for galt når det er bostedsløse ungdommer som må ta seg inn i offentlige bygg for å stoppe omfattende sopp og råteangrep på vår felles eiendom. De kan ikke «ta seg til rette», sier Venstre-byråd Bjercke. Men kanskje bør byråden egentlig være lykkelig over at noen trår til, og sikrer fellesskapsverdiene, der byråden og hans etater svikter.

Det er «grov uforstand» i tjenesten å la offentlig eiendom stå og forfalle. Av to "ulovlige" handlinger er politikere som lar boliger og kommunale bygg over hopetall av år stå tomme og forfalle, mer alvorlig enn at bostedsløse i sin fortvilelse går inn i tomme kommunale bygg og overnatter.

SV ble i siste møte i Oslo bystyre fra en Høyre-politiker beskyldt for å forsvare okkupanter. Selv bor han på Tjuvholmen, hvor det ved tomtesalget ble det satt som forutsetning at «bydelen skal være tilgjengelig og åpen for allmennheten til alle døgnets tider.» I fjor sommer fikk de besøkende erfare at fiffen på Tjuvholmen ville skjermes mot allmennheten. Tjuvholmen Drift, hadde plutselig innført badeforbud ytterst på holmen. De hadde leid inn vektere og satt opp sperrebånd. Etter klokken 20.00 skal det være fred og ro, skal folk ha fått opplyst.

Noen okkupanter åpner, og gjør tilgjengelig for innbyggerne, tomme kommunale bygg og tar ansvar for å forhindre videre forfall. De blir politianmeldt, med krav om utkastelse. Mens andre okkupanter har motsatte utgangspunkt: lukke og stenge det offentlige rom. De tror de har kjøpt seg eksklusiv bruksrett til sentrale byområder, og stiller opp med vektere og sperrebånd for å hindre oss adgang. Da tilkalles det ikke 13 utrykningsbiler, slik som det ble gjort i går.

Det er en forskjell på okkupanter og «okkupanter.» Byrådet vil verne om den private eiendomsretten, sa Venstre-byråd Bjercke i siste møte i Oslo bystyre, så forskjellsbehandlingen er kanskje forståelig. Men vil han på samme måte ivareta og sikre fellesskapets eiendom, slik at de ikke preges av forfall og vanskjøtsel?

(publisert i Dagbladet 27. mai 2015)

Kommentarer   

+2 #1 Runar Wold 28-05-2015 05:28
Kommunale og statlige bygg er det folket som eier. Det er åpenbart gjort feil et sted når noen ikke har et sted å bo, mens store hus står tomme.
#2 Fredrik Kaspersen 28-05-2015 05:29
Jeg støtter deg i ditt syn.
#3 Annette Myrabø 28-05-2015 08:31
Skjønner ikke hvorfor tomme hus skal stå å råtne på rot... La noen bruke dem isteden .
-1 #4 Jørund Schwach 28-05-2015 13:56
Hei
Hvilket syn står Venstre for. Liberaliteten strekker seg ikke særlig lang, eller ?

You have no rights to post comments