Annet

Nei til søndagsåpne butikker

Nei til søndagsåpne butikker

Regjeringen ønsker søndagsåpne butikker. Det er to opplagte grunner til å være imot søndagsåpne butikker:

Som forbrukere vil ikke vårt konsum og innkjøp av varer bli større, men innkjøpene vil spre seg over flere dager. En åpningsdag mer gir økte driftskostnader for varehandelen, men uten økt omsetning vil dette selvsagt svekke lønnsomheten. Innenfor varehandelen er det derfor betydelig motstand til søndagsåpent.

- Søndagsåpne butikker må nødvendigvis medføre at ansatte i større utstrekning enn i dag må jobbe på søndager, og for varehandelens del berører dette 245.000 personer, med den konsekvens dette har for det sosiale liv. Derfor sier de ansattes organisasjoner nei til søndagsåpent.

Vi får nok den såkalte Bislett-effekten dersom lovverket endres. Den aller første som reiser seg på tribunen ser bedre. Når førstemann reiser seg vil andre som ser dårligere tvinges til det samme. Til slutt kommer man ut dårligere enn i det opprinnelige utgangspunktet: ingen ser bedre, men man har tvunget hverandre til å stå.

Byrådet i Oslo har, på kommunens vegne, avgitt høringsuttalelse til regjeringen, og uten å legge saken fram for bystyret. Men selv i byrådet var det splid, da Kr.F. tok dissens. Byrådsflertallet, Høyre og Venstre, støttet søndagsåpent.

Et av regjeringens forslag er at dette skal avgjøres i den enkelte kommune. Hvordan du stemmer ved høstens valg kan derfor ha konsekvenser også for denne saken. På link nedenfor kan du se hva de ulike partiene i Oslo mener.

Kommentarer   

-5 #1 Øyvind Rogne 17-07-2015 05:02
Det er en del feil i innlegget ditt. Den groveste er påstanden om at søndagsåpent vil svekke lønnsomheten. det forutsetter at bedriften har valgt selv å holde åpent på søndag. Anta at du eier et konditori og har fem ansatte. Hvis du vet at ingen kommer på søndag, så holder du heller ikke åpent søndag. Det er null kostnader og null lønnsomhet.
+4 #2 Ivar J 17-07-2015 05:03
Øyvind: men viss bygda kun har to konditorier, og konkurrenten har søndagsåpent, vet du at det vil skyfle dine egne kunder også over til konkurrenten ved ikke å ha søndagsåpent. vanen med hvor du handler på søndager slår selvsagt ut også på hvor du handler de øvrige dager.
+4 #3 Øyvind Hansen 17-07-2015 05:10
Det er kundene som må betale prisøkningen som følge av lønnsutgiftene det medfører for handelsstanden å holde åpnet 7 dager i uka.
-4 #4 Mille Berit Aag 17-07-2015 05:20
Det er jo en fordel at det åpner seg flere arbeidsplasser for studenter Uttrykksikonet smile
-3 #5 Thomas Henden 17-07-2015 05:45
Det samme som Nash' spillteori - når alle tar høyde for at alle andre kan skade en, så må man sette opp forsvarsverker, dermed kommer alle dårligere ut.

I mange land har de såkalte "gated communities", men samtidig flere murer som skiller folk ad, ikke så lett å komme på hils med naboen, typisk er feriebyer i Spania. Forferdelige kjedelige samfunn med endeløse gater me høye murer. Samtidig dyrere boliger og færre fattige som har råd til bolig og større potensiale for kriminalitet. Eller samfunn hvor man gir opp å ta kollektiv transport og kjører bil til kjøpesenteret, så blir alle sittende i den samme bilkøen, ingen møter hverandre spaserende på gata eller i parken lenger, kanskje på kjøpesenteret, men da har man det gjerne travelt og har ikke tid til å ta en prat. I verste fall full legalisering av våpen, som i mange stater i USA, dermed blir antall drepte pga uhell kjempestort fordi man er redd for at noen planlegger å rane en.

I Norge har vi vært så heldige å være forskånet for alle disse onde sirklene som Nash' spillteori forutser, søndagsåpent er kanskje et første skritt i denne retningen. Skremmende at OECD nå pålegger Hellas å ha søndagsåpent, med påstanden om at det blir mer handel, som om folk spiser mer da.

Ønsket er vel kanskje amerikanisering , mer konsum, mer bilkøer og overvekt, det gir passive og lydige forbrukere og kapitalistene kan le hele veien til banken. Sånn er det for øvrig blitt i Thailand og de fleste asiatiske land som de facto ble amerikanerisert på 50-tallet fordi det var igjen mange amerikanske soldater i området etter Stillehavskrige n og USA knyttet strategiske og handelsforbinde lser. I Bangkok er det et kulturhistorisk museum som til og med beskriver dette. Det er blitt langt mellom de tradisjonelle thai-husene i tre som står på trepåler med åpen løsning i første etasje og beboelse oppe, for å unngå moskitoer og få mer kjøling og unngå flom. Nå er det betongkonstruks joner, bilkøer og forurensning som dominerer landet, økt bruk av strømkrevende air condition pga global oppvarming. (Jeg har snakket med eldre thai-mennesker som kan bekrefte at det ikke var fullt så varmt og fuktig for 30 år siden. Spurte hvordan det var å leve før man hadde AC, men det var ikke fullt så nødvendig da. De har vannkraft også i Thailand, men mye lages med olje, gass og kull, så da har vi en ond sirkel) Og det er nesten ikke tog, kun dieseldrevet "leketog" med meterspor, og ingen trikker og ellers stort sett elendig kollektiv transport i forhold til våre standarder. Mange kjører også motorsykkel, ingen sikker form for transport, slik er store deler av Asia, ikke bare Thailand pga amerikaneriseri ngen og fjerningen av det kollektive ansvar. Nesten ikke offentlig helsevesen, og kun de aller rikeste kan regne med oppfølging og behandling som alle i Norge får.

Vi har søren meg vunnet den store lottogevinsten, men høyrekreftene vil ta den fra oss. Det er fortsatt markeder under åpen himmel, og templene vil være historiske og vernede steder i lang tid ennå, heldigvis. La deg ikke lure av idyllen når du er på ferie i Phuket, selv om "resorten" ser vakker ut.

Sannsynligvis har eierne av feriestedet, jaget bort urbefolkningen for å åpne det, slik europeerne jagde bort indianerne i Amerika i sin tid. Søndagsåpent er høyresidens første steg for å ta fra oss det som gjør oss til nordmenn, med vår kultur. Mange på høyresiden ønsker også liberalisering av våpen, alkohol, svart og billig arbeidskraft og "you name it". Dette også, som eliminerer vår fredelige kultur, med svart arbeid og utnytting, eliminerer vår ærlighet og respekt for fellesskapet, som er en del av vår kultur. Litt av et paradoks når det er høyresiden som skriker mest opp om at vår kultur er i fare pga økt innvandring...
-3 #6 Øyvind Rogne 17-07-2015 06:20
Øyvind Hansen: Argumentet ditt hadde vært riktig hvis vi hadde levd i en verden med kun lønnskostnader. Det er noe som heter inntekter også. Du må trekke den ene fra den andre.
#7 Øyvind Rogne 17-07-2015 06:22
Thomas Henden: Spillteori er veldig teoretisk, og har ikke vist seg å fungere i virkeligheten. Når effektiviteten av spillteori sammenlignes med vanlig bedømmelse, kommer det ikke bedre ut. Se f.eks. principlesofforecasting.com/.. ./...
-3 #8 Vidar Roald 17-07-2015 08:23
At det kan finnes folk som påstår at det å skulle åpne butikken på søndagen, når adgangen vert mulig :-)
Lønsutgifte og Transport utgifter vil øke, sammen med økt trafikk og Forrurensing !
Ingen andre en iddiota koan komme med andre påstanda......
Her snakker vi en type Logikk som ikke kan fornektes :-(
#9 Øyvind Rogne 17-07-2015 09:03
Vidar Roald: Med logikken som du benytter her, så må vi jo stenge på lørdag, fredag og torsdag også.
+1 #10 kjetil østabø 17-07-2015 13:00
Bare nekt søndagsåpent.ME N la det bli likt for alle. Turistkommuner, Plantasjen, "Brustadbuer" Hvorfor kan de holde åpent?
#11 Tove Henny Lehre 18-07-2015 04:31
Kampen om søndagen handler ikke om å verne kirkegang, men ansattes helse og mulighet til å oppleve at hele familien har en fridag. At ikke alt handler om kommers! Vi fikk handlet de varene vi trengte den gangen alle forretninger stengte kl 17. Og nå når mye kan bestilles over nettet skulle det ikke være noe problem for de fleste å få brukt opp pengene sine. Det er de ansattes rett til å ha en dag som er "blank", dette handler om.
#12 Tom Just 18-07-2015 14:02
Konkurransen og mangfoldet blir mindre med søndagsåpne butikker. Da vil de store dagligvarebutik kene overta markedet som i dag betjenes av butikker som faller inn under Brustadbu-defin isjonen. Disse vil forsvinne.
#13 Astrid Werner 20-07-2015 11:47
Søndagsåpne butikker vil bli enda et ledd i at det å jobbe på søndager vil bli normen for stadig flere. Først butikkansatte og siden vil det skape en forventning om at stadig flere bransjer skal være åpne og tilgjengelige. Det vil ende med tap for alle til slutt, når ingen dag blir ansett som en felles fridag for flertallet av oss arbeidstakere.

You have no rights to post comments