Annet

Utfordring til meg: Oslo bør være en boligbygger og boligeier

Utfordring til meg: Oslo bør være en boligbygger og boligeier

Denne utfordring gir Ingunn Gjerstad meg.

"I Oslo er det altfor få boliger for folk flest. Alt for få boliger som folk har råd til å kjøpe med vanlige inntekter. Og det er altfor få utleieboliger.

Jeg vil gjerne ha politikere i Oslo bystyre som klarer å forstå at folk flest ikke kan betale 15.000 i måneden for å bo i en dyr utleiebolig, men kan betale halvparten på en vanlig lønning hvis man er aleine.

Jeg vil ha politikere som legger til rette for at kommunen kan være en boligbygger, en boligeier, som kan leie ut rimelige boliger som folk kan etablere seg på egen hånd i."

Ingunn Gjerstad utfordrer meg, og jeg svarer. Se videoen på linken nedenfor.

Og her er svaret jeg ga:

Dette er et særs viktig spørsmål.

Alle skal ha råd til å ha et sted å bo, og det må være av de høyest prioriterte oppgaver at Oslo kommune har en offensiv boligpolitikk. Realiteten i dag er jo at kommunen ikke har en boligpolitikk. Det borgerlige bystyreflertallet har en klokketro på at dette løser det kommersielle markedet selv, men vi ser jo at markedet ikke virker.

Det bygges nå årlig 2.000 nye boliger i Oslo, men dette er 4.000 for lite. Konsekvensen av er en boligprisvekst som er helt hinsides, og i praksis gjør det umulig for en med vanlig lønnsinntekt å komme seg inn i boligmarkedet, om man da ikke har rike foreldre som trår til.

Dette er et politisk ansvar. De private boligprodusentene har vært helt tydelig nå i sommer: Vi trenger politikere som legger til rette for en kraftig vekst i boligbyggingen. På tross av at behovet er 6.000 nye boliger pr. år har Høyrebyrådet, som har hatt makten i 18 år, bare en målsetting om å bygge 4.500 boliger. Men heller ikke det får man til: det blir bare bygd om lag 2.500.

Jeg mener det opplagt er slik at dem som i dag styrer i Oslo Rådhus ikke har en handlingsevne som står i forhold til disse utfordringene. De er altfor sidrompa.

Vi skal selvsagt spille på de private utbyggerne. Forsere planarbeidet, og legge til rette for nødvendig infrastruktur. De private utbyggerne har et potensiale for å bygge betydelig mer enn i dag.

Men kommunen må også selv bli en aktør. SV ønsker å opprette et kommunalt tomteselskap med oppdrag å kjøpe tomter og legge til rette for boligbygging der det trengs, og ikke bare der kommersielle aktører ikke ønsker å bygge.

Men også: leieboliger er et godt alternativ. I dag har kommunen sosiale utleieboliger, men alt for få, særlig etter at det borgerlige bystyreflertallet over mange år reduserte antall utleieboliger ved salg i markedet. Jeg er glad for at vi ved den såkalte Tøyen-avtalen fikk en stopp i denne politikken, og avtale om at kommunen igjen skulle kjøpe sosiale utleieboliger, i første omgang ved en netto økning på 600 utleieboliger innen utgangen av neste år. Dette er en avtale jeg er stolt over og et viktig løft for byens fattigste.

Men kommunen bør også være en sentral aktør i det ordinære utleiemarkedet, et marked som i dag preges av private boligspekulanter. Det bør opprettes et kommunalt foretak som skal bygge og drifte utleieboliger for hvermansen, boliger som skal leies ut til kostpris. Her kan det også legges opp til en leie-til-eie-ordning, der den enkelte etter hvert kan kjøpe leiligheten du leier.

Ja, jeg tar utfordringen. Oslo kommune må få en offensiv boligpolitikk.

(svaret er publisert i Dagsavisen og på Leieboerforeningens nettsider)

Kommentarer   

+1 #1 Olaf Fjærestad 14-08-2015 06:11
Ja , prisene er "uærlig" høy. Her , i Høyanger ,Sogn , er prisene reelle. En leilighet på ca.80 km" , kan gå for under 300 000. En enebolig m/ hage koster rundt en mill. Dette er reelle priser. At prismarkedet i byene er så høy , er politikk som skyldes mangel på utbygging av boliger. Bevisst politikk eller ikke. Tenk på de unge som prøver å etablere seg. Ikke alle er barn av Røkke , Thon e.l. Synes de styrende kunne tatt fatt i dette for lenge siden , ikke ventet til markedet er som nå.
#2 Rune Krane · 14-08-2015 06:35
Jeg er ikke rik men har egen bolig men når så mange skal presse seg inn i Oslo og de større byene så blir prisene høye.....
#3 Eilev Groven Myhren 14-08-2015 07:24
Oslo er vorten bustadspekulant anes by. Dette eskalerte etter at kommunen selde kommunale gardar til private i stor skala, som så pussa dei opp og leigde dei ut dyrt.
+1 #4 Astrid Kjellevold 14-08-2015 07:27
Jeg kunne ikke vært mer enig!! Heia Ingunn Gjerstad og Ivar Johansen - stå på! Bolig er helt grunnleggende for alle. Som sosialarbeider opplever jeg at det stadig blir vanskeligere for pasienter/klien ter å få adgang til å søke om kommunal leilighet. Svaret fra bydelene er at det finnes så få, det er så lang ventetid, og man må ha hatt 2 års botid i bydelen for å komme i betraktning. Bor man i "feil" bydel er det bare å glemme det. Og som Ivar sier i filmen, privat utleie er dyrt. De med minsteytelser har ikke mulighet til å dekke utgiftene uten sosial bistand. Slik skaper man sosialklienter på varig basis.
#5 Trond Andresen 14-08-2015 07:36
Markedsliberali stene fnyser alltid over forslag om å regulere noe i en kapitalistisk økonomi, for "regler vil alltid bli omgått". Men det spesielle med boliger, i forhold til alle andre gjenstander på et marked, er at det faktsik er mulig å holde god overskt over alle slike, og dermed regulere effektivt. Det står "bare" på den politiske viljen. Sjøl om denne overhodet ikke er der hos Solberg-regimet eller H/Frp-regimet i hovedstaden, er det likevel viktig å være klar over dette.

Derfor følgende forslag:

Lag en regel om at en person bare kan eie maksimum to boliger, og regler som begrenser profitten ved salg etter tidligere kjøp. tanken er at at bolig som "investering" skal reguleres så hardt at det ikke er attraktivt å kjøpe en bolig for annet enn en sjøl eller nær familie -- til å bo i.

Kartlegg alle boliger (og bygninger som egner seg til å konverteres til boliger) i Oslo som eierne ikke bor i sjøl, men som er eid av "investorer" og store private selskap. Ekspropriér disse boligene, betal dem til en takst litt i underkant av det de går for i dag. Ikke betal dem med penger, men med statsobligasjon er utstedt for formålet. Disse har en løpetid på - la oss si - 15 år, og gir ei rente som settes til 2% + inflasjon. Høyere avkastning trengs ikke, fordi slike obligasjoner er like sikre som kontanter., de er helt risikofrie.

Dette gjøres av et statlig boligselskap, eller et reformert OBOS. beboerne blir eleietakere i disse boligene, og bateler en husleie som dekker vedlikehold pluss nedbataling av statsobligasjon ene som den er kjøpt for. Pluss litt administrasjon. Ikke mer.
#6 Nacho Hernández Yllera 14-08-2015 08:16
I ski sentrum bygger de luksus leiligheter i 4000000 kr klasse som ingen vanlig arbeider kan kjøpe. disse tomter burde brukes til å byge rimelig leiligheter slik at folk med vanlig lønn kna benytte seg av transport infrastruktur som finne i Ski. I stedet har ski kommune gitt tillatelse til å bygge disse luksus leiligheter.

Det var til og med en konflikt med to eier som ble truet med å få ekspropriert deler av eiendom for å bygge en innkjøringsvei til luksus eiendom. alle disse eiendommer ligger 200 300 meter fra jernbanen.

I Kjeppestadveien som ligger også ved siden av jernbanen har flere bedrifteier fra industri området i Ski, kjøper og eier alle huser til salgs fra jernbaneveien og ut over mot løken veien og planlegger å byge også luksus leiligheter blant aktorene er Stil invest AS, Bie eiendom og flere som eier flere boliger i områder.

Ski kommune støtter dem og går med på vedta tillatelser for å bygge flere luksus eiendommer i stedet for rimelig leiligheter for arbeider som er avhengig av offentlig transport og butikker for å slippe å være avhengig av privat bil som de ikke har råd lenger til å eie. I hvertfall jeg.

Ski kommune bidrar til å øke leilighets priser og til å skive vanlig lønnsmottaker til et liv i trange kjeller i utkant av Ski. Prisene for disse kjeller leiligheter ligger i overkant av 9000 kr med et rom enkelte ganer delt i to som ikke har mer enn 10 kvadrat meter her bor familier med 3 og flere medlemmer snart når vi japansk tilstander bare pga noen grådig spekulanter som skal tjene på bekostning av andre.

En enslig foreldre har ikke lenger råd til både bil og høye husleie. For de husleie de betaler idag kunne de finansiere egen bolig som Ivar Johansen foreslår det er ingen tvil om. men alle venstre partier sover i skyggen av Høyres men disse selger landet bit for bit triste greier .
#7 Frank Svenning 14-08-2015 08:38
Er ikke bare i Oslo det, tror dette er et problem over "hele fjøla" :-(
#8 Anne 14-08-2015 17:57
Og stopp gentrifiseringa !!!!!
#9 Espen N Wettre 15-08-2015 09:06
Når 30% av boligene i Oslo leies ut av folk som har boligene som investeringsobj ekter, sier det seg selv at mange aldri vil kunne reise kapital til egen bolig.

You have no rights to post comments