Annet

Tenker mens andre vasker

Tenker mens andre vasker

Dette var overskriften på et oppslag i Klassekampen i går. "Lederne i Norges store tenketanker, Kristin Clemet, Cathrine Sandnes og Marte Gerhardsen, debatterer jevnlig økt ulikhet. Det får de tid til fordi de har vaskehjelp," het det i avisa. Kari Elisabeth Kaski, partisekretær i SV,  kommenterer dette slik:

"De spør om Norge er i ferd med å bli Kuwait light siden "stadig flere får huset vasket av andre" (og kjøper andre tjenester). Saken velger Klassekampen å illustrere med tre kvinnelige ledere av tenketanker som har vaskehjelp hjemme, med tittelen "tenker mens andre vasker". Med det kan vi konkludere med at

1) kvinner får ikke til å tenke hvis vi også må gjøre husarbeid eller vice verca

2) som kvinne er det ekstra ille å ha vaskehjelp, for det forventes at din plass er ved skurebøtta. (La meg her bare minne om at at de tre mannlige partilederne på venstresida i norsk politikk ikke er med i saken).

Men det andre aspektet er den enorme moraliseringa som Klassekampen legger for dagen. De mener åpenbart det er galt å kjøpe tjenester du kunne gjort selv, og særlig ille er det å ha vaskehjelp. Hvis du først skal moralisere over folks pengebruk, hvor er da moraliseringa over folk sine utallige weekendturer med fly og stadige nye klær og elektroniske dingser? For miljøet er det da vitterlig bedre at folk kjøper personlig trener enn en tur til London.

En legitim debatt er definitivt lønnsnivået til ulike grupper i samfunnet, men i Norge er vi jo så heldige at den brede middelklassen stort sett har noe penger til overs, som enten går til vaskehjelp, takeaway eller ferieturer. Skal vi på venstresida nå være forplikta til å mene at vaskehjelp er verre enn en god middag på restaurant?

Det er interessant å se på om vi i Norge får en underbetalt gruppe arbeidere som driver tjenesteyting, og som stort sett består av (arbeids)innvandrere. Da tror jeg debatten framover vil være tjent med at vi ser på virkemidlene for å sikre et anstendig arbeidsliv, framfor å moralisere over hva folk (og kvinner) bruker pengene på.

For ordens skyld, jeg merker meg at "reparasjon av klær" er på lista til Klassekampen. Derfor kan jeg føle meg litt truffet av saken, da jeg leverer jevnlig klær til reparasjon ettersom det det å sy klær både er en kvalifikasjon jeg ikke har og jeg foretrekker det framfor å kjøpe nye klær. Jeg har ikke vaskehjelp, men jeg har tenkt (!) på dette innlegget da jeg vaska leiligheta i dag."

Hva tenker du om dette?

Kommentarer   

#1 Kjellbjørg Lunde 24-01-2016 13:07
Er det for å avspore debatten frå viktige tema å fokusere på " vaskehjelp " ? Har aldri høyrt at menn i samfunnsdebatte n er blitt kopla til at dei hadde koner heime som gjorde reingjerinngsjo bben ( før ? ), eller at tidsbrukstudiar viser at menn framleis gjer lite husarbeid ( no ).
+1 #2 Oddny Miljeteig 24-01-2016 13:08
Men klasseperspekti vet synest eg er viktig. Og damene i enkeltforetaka sine sosiale ordnigar og pensjonsforhold ser ikkje ut til å kunna vera all verda!
+1 #3 Nell Gaalaas-Hansen 24-01-2016 13:10
Men er det verre å betale noen for å vaske huset ditt, enn det er å spise på restaurant eller betale noen for å farge håret? Alt dette er strengt tatt noe en kan gjøre sjøl
#4 Ragnhild Hoggen 24-01-2016 13:15
Det er vel ikke et problem at det kjøpes tjenester, bare arbeidet anerkjennes og lønnes etter norskt lovverk!? Kvinner i ledelse er vel ellers avhengig av å ha ektemenn, som kan gå inn og overta disse tradisjonelle kvinneoppgavene , hvis ikke!
+1 #5 Hans-Jørgen Hedels 24-01-2016 13:20
Synes ikke Kari Elisabeth Kaski treffer spikeren rett på hodet her. Artikkelen i KK oppfatter jeg IKKE som en moralisering av "folks" pengebruk. Jeg leste i artikkelen at vi muligens er på vei til å få et ennå skarpere to-delt arbeidsliv i landet Og at den fattige delen av dette arbeidslivet leverer tjenester til mange av de som sitter og diskuterer problemene med dette to-delte arbeidslivet. En adferd og paradoks til ettertanke med andre ord.

Kaski har et poeng i at dette er moralisering over hvordan våre kjære middelklassedam er bruker sine penger. Der hun tar feil er når hun mener at: "Det er interessant å se på om vi får en gruppe som driver tjenesteyting, og som stort sett består av (arbeids)innvan drere.. " Du skal være bra bortblåst i din egen middelklassetåk e for ikke å se at vi alt er der i dag!! Kom gjerne med forslag for å bidra til at disse får ordna arbeidsforhold, og ei anstendig lønn, men ikke forsøk å fortell meg at vi IKKE er der i dag!!
#6 Peter Udbjørg 24-01-2016 13:23
Fr. Clemet gir jeg ikke mange sure sildene for, men Fr. Sandnes & Gerhardsen? Har ikke de gubber som kan svinge vaskekluten? Eller er de også for opptatt av å tenke Store Tanker?
#7 Litz Grazia Forcella 24-01-2016 13:29
Sosialdemokrate n Marte Gerhardsen, er som de andre i arbeiderpartiet blitt mer og mer Høyre folk med stor inntekter. De kan kjøpe seg det de ønsker....de er med på å gjøre forkjellene større i Norge, men fremstiller seg selv som et parti hvor alle skal med, og vi skal viske ut forkjellene. Det er Veldig lenge siden Ap var et parti hvor alle skulle med bla.
#8 Veslemøy Egede-Nissen 24-01-2016 13:36
En annen liten ting: rengjøringsassi stenten som er intervjuet har en master i administrasjon og ledelse fra Romania, men kommer ikke inn på den delen av det norske arbeidsmarkedet . KC påpeker at det er rimelig at det er store lønnsforskjelle r fordi de som har vaskehjelp har høyere utdanning enn de som vasker. Blir ikke problematisert. Fremtidige og nåværende vaskehjelper kan ha høyere utdanning enn oppdragsgiver.
#9 Liv Haugen 24-01-2016 14:11
Jeg ser ikke problemet med å ansette en hushjelp eller vaskehjelp, såfremt de ansettes på vanlige arbeidsvilkår. Begriper ikke at det er noe værre enn at folk jobber i firmaer/hotelle r/restauranter m.m. med noenlunde samme arbeidsoppgaver . Men å overføre slik arbeidsoppgaver til en au-pair blir feil. Det er misbruk.
#10 Lars Birkelund 24-01-2016 14:43
"Skal vi på venstresida nå være forplikta til å mene at vaskehjelp er verre enn en god middag på restaurant"?

Ja, det bør vi. Evt kan du vaske huset til vaskehjelpen din.
#11 Hilde Wilberg 24-01-2016 14:57
Jeg synes hele vinklingen er direkte reaksjonær. Når så vi en artikkel om menn som "tenker mens andre vasker"?
+2 #12 Bjørgulv Braanen 24-01-2016 17:46
Rart hvor fraværende klasseperspekti vet har blitt.
+1 #13 Lise Hansen 24-01-2016 17:52
Me er på veg mot det gamle klassesamfunnet med tenarar til å gjera heimearbeidet. Jamvel guvernantene er attende, berre tak ein kikk på alle au pairane som dullar med ungane til vestkantfolket. Gerhardsen tek no til å snu seg i grava.. Det var nemleg kampen mot dette samfunnet Arbeidarpartiet var tufta på.
#14 Lillian Halvorsen 24-01-2016 18:00
Enig med Liv Haugen. Og moralisering av bruk av vaskehjelp provoserer meg. Jeg liker å jobbe og jeg og mannen min hadde ikke kunnet være i 100 jobb begge to med et funksjonshemmet barn, hvis vi ikke hadde brukt hjelpestønaden på hvit vaskehjelp. Særlig siden jeg har frivillig styreverv i tillegg, et verv som få vil ha. Bydelen kan gi oss mer avlastning men vi vil heller være mye sammen med vårt barn og kutter heller ut vaskingen. Med utgangspunkt i barnet er jeg ikke i tvil om hva jeg synes er viktigst moralsk sett
#15 Maria Halvorsen 24-01-2016 20:10
Har vi egentlig kommet noe lengre når det er slik at hvis noen kvinner skal bevege seg inn på mannsdominerte arenaer så må noen kvinner ta over "deres" arbeid i det private rom?
#16 Anne Nyegge 24-01-2016 22:16
Lise Hansen, gir det mer klassedeling å ha en vaskehjelp (som regel kvinne) med eget firma enn hjelp til oppussing fra en mann med eget firma?
#17 J. B. R 25-01-2016 08:07
"Mykje skrik og lite ull" sa kjerringa ho klypte grisen. Ja,ja slike tenketankar skapar masse støy, "tomme tønner ramler mest", som det heiter på bygda. Tenk om mødre og stemødre ville bruka energien til å jobba mot kortare arbeidsdag for kvinner og menn, heller enn å stadig markere "sin sosiale status". I dette klassesamfunnet er det vel berre leiarsjiktet som har høve til å leige inn tenarskap?
+1 #18 Marianne Dahl 25-01-2016 12:17
Klassekampen hadde også et intervju med en vaskehjelp fra Romania med mastergrad. Hun har vasket åtte år i Norge.Hennes ressurser burde ha vært brukt på en mer nyttig og viktig måte hvis hun hadde fått en jobb tenketanken Agenda for eksempel.....
#19 Mark D. Chapman 25-01-2016 12:41
Her ser vi hvor galt man kommer av sted når man individualisere r en slik debatt. Man kan si at KK setter fokus på problemet, men selve problemet, klassesamfunent , og et underproblem: hvor "venstresida" hører hjemme, blir jo borte i tåka. Tåka er å se på enkeltpersoner. Da får en disse endeløse eksmplene på å spise på restaurant, leie inn håndverker osv.
Klasseperspektivet på en slik sak som flere her er innen på er: Hvem er det som betaler for å få få gjort daglige oppgaver i hjemmet (om det er husarbeid, barnepass, matlaging eller annet). Les: hvem er det som har råd til å ha tjenere?
Hvem er tjenerne? Hva er deres arbeidsvilkår, lønn, arbeidstid, pensjon osv.
Selvsagt er det en del som kjøper slike tjenester som kanskje har gjennomsnittslø nn og som av ulike årsaker (egen, barns helse mm) velger dette. Det kan også være en ren prioritering: de bruker penger på dette istendenfor på andre tjenster, ferireiser, restaurantbesøk eller hva som helst.
Får de som utfører tjenesten en rimelig lønn er det selvsagt ikke noe å moralisere over. Dette med lønna er imidlertid komplisert som andre berører her og det er lett å trå feil.
Det kan derfor ofte selv i slik tilfelelr være grunn til en viss kritikk av valget som er gjort, ikke minst for personer som mener å kjempe for vanlige folks interesser. Det kan selvsagt også være taktisk uklokt å gjøre et slikt valg når man hevder å stå på vanlige folks side.
For det er ikke vanlige folk som har råd til dette og det kommer det aldri til å bli så lenge klassesamfunnet eksisterer.
Og vi er allerede der, som en påpeker: I denne bransjen er det mange kritikkverdige forhold, svart arbeid, luselønn, lange arbeidsdager, dårlige arbeidsforhold og pensjon hva er det?
Og hva bør da venstresidas linje være: Å bekjempe denne utviklingen av klassesamfunnet!
Da er ikke en begrunnelse at en får mer tid til å debattere holdbar, det er en elitistisk argumentasjon. Det er så viktig at jeg debatterer....S like holdninger mobiliserer ikke akkurat massene!
Det er selvsagt kritikkverdig å ha et perspektiv her som går på kvinner, men hovedlinja blir den samme om det hadde vært 3 kvinner og 3 menn som var trukket fram i saken (og hvorfor er f.eks. ikke tidligere Rødt leder, mannen til en av de nevnte kvinnene, eller alle deres menn, like framtredende i artikkelen?).
+1 #20 Jorunn Gulbrandsen 25-01-2016 14:08
Problemet er at vi i Norge har fått en underklasse av tjenerskap. Jfr. den norske filmen " Underdog".
#21 Stian Oen 25-01-2016 14:11
"For miljøet er det da vitterlig bedre at folk kjøper personlig trener enn en tur til London." DER forsvant klasseperspekti vet, i alle fall..
#22 Anne-Lise Aune Lee 25-01-2016 14:13
Det er merkelig ar det ikke er nok for en kvinne og mor å gå på jobb , hvorfor skal det være så dårlig å utlyse en vaskejobb i sin egen heim?
#23 Tord Steiro 25-01-2016 14:33
Underklassen ble nesten borte i etterkrigstiden . Den forsvant selvsagt ikke, men avstanden i velstand og muligheter i forhold til resten ble mindre, og antallet i forhold til resten ble mindre. Nå går det i motsatt retning. Samtidig: Menn har vel tradisjonelt klart å tenke ganske mye, fordi de har hatt ektefeller som vasker for dem. Samtidig som mange kvinner nå slipper å vaske for sine menn og derfor kan tenke mer selv? (det slår meg at jeg forøvrig tenker veldig mye mens jeg vasker opp, men jeg får liksom ikke delt de tankene med noen andre, så kanskje er det egentlig der problemet ligger?)
#24 Astrid Henriksen 25-01-2016 17:21
Hva er verre med å vaske andres gulv enn å klippe andres hår eller passe andres barn eller vaske andres biler eller lage andres mat eller undervise andres barn eller kort sagt jobbe i en tjenesteytende næring? PS Selv tenker jeg best når jeg går på tur.

You have no rights to post comments