Annet

Renhold: Bør Oslo kommune selv ansette renholdere?

Renhold: Bør Oslo kommune selv ansette renholdere?

Det spørsmålet reiser jeg nå i Rådhuset.

«De vasker gulvene i maktens korridorer: for statsminister Erna Solberg (H) og Norges mektigste militære ledere. De rengjør Norges hemmeligste og mest sentrale militære installasjoner. Men flere av renholderne har jobbet for langt dårligere arbeidsvilkår enn hva loven krever.

Gjennom dokumenter, fortrolige opplysninger, bekymringsmeldinger, tilsynsrapporter og avviksmeldinger kan Dagbladet avdekke en rekke lovbrudd hos Abo Renhold, som blant annet vasker på Statsministernes kontor, Forsvarsdepartementet, og en rekke sentrale norske militære baser og installasjoner,» skrev Dagbladet i fjor. Og renhold er kanskje den bransjen hvor det er mest snusk.

De ansattes organisasjoner var krystallklare: «- Det offentlige som den desidert største innkjøperen av tjenester må endre sin praksis, og gå foran som et godt eksempel, sier Gamborg-Nielsen i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han mener arbeidslivet blir mer og mer fragmentert, og at dette fører til at ingen tar ansvar.

- Renholderne i offentlig og privat sektor trenger at de ansvarlige tar sitt ansvar og bidrar til å få en bransje inn på rett spor. Hvis ikke vil renholdsbransjen være en tapt bransje i løpet av rimelig kort tid med de følger dette har for vårt samfunn, sier Gamborg-Nielsen.»

Oslo kommune kan gå enda lenger. Hvorfor kan ikke kommunen selv ansette renholdere, på anstendige vilkår? Jeg reiser nå denne diskusjonen blant annet på bakgrunn av henvendelse fra tillitsvalgte i Fagforbundet.

Kommentarer   

+2 #1 Randi Irene Røvik 31-08-2016 06:26
Absolutt, også fordi kommunen når det gjelder f.eks renholdere har omtrent samme ansvar for arbeidsmiljømes sige forhold som om de var arbeidsgiver.
+2 #2 Mette Johnsen Walker 31-08-2016 06:27
New public management. Kommuner leker bedrift. Skattepengene som egentlig skal brukes til det beste for innbyggerne, havner hos private aktører som er ute etter profitt.
+2 #3 Anette Eggan Laskemoen 31-08-2016 06:46
Supert innspill! Ta gjerne med viktigheten av fast ansatte skolevaktmestre også, deres innsats utover det som sto i stillingsinstru ksen har aldri fått den oppmerksomheten de hadde fortjent. Fast tilknytning er "såå i går" av idealistiske grunner og vranglære, men burde være høyaktuelt av den enkle grunn at gode rutiner og god kjennskap til arbeidsoppgaven e logisk sett vil lette byråkratiet. Fast arbeidssted skaper også ansvarsfølese, mellommenneskel ig tilknytning og trygghet -og med dét, gode vilkår for god psykisk helse. En vinn vinn situasjon.
+1 #4 Jon Oftedal Roli 31-08-2016 07:02
Raymond og co bør få pålagt gjennomført kommunalt tilsatte renholdere i fast stilling umiddelbart. Vi da også opparbeide kommunal tjenstepensjon.
+1 #5 Trond Andresen 31-08-2016 07:11
NTNU har fortsatt renholderne som fast ansatte ved universitetet, med forholdsvis lavt lønnsnivå, javel - men med samme rettigheter inkludert pensjon som andre statsansatte. Det samme gjelder de som jobber med vakthold og bygningssikring . Dette arbeidet er heller ikke satt ut til noe privat selskap.

Jeg lurer på hvordan det er ved andre universiteter og høyskoler, men har en mistanke om at det er annerledes, f.eks. ved BI og handelshøyskole n.
#6 Tine Solvang 31-08-2016 07:23
Det lurer jeg også på. Nå sparer de penger ved å sette ut jobbene. Ikke alle skal ha gode og trygge arbeidsforhold, synes de å mene. Stå på, Ivar!
#7 Tore Skogheim 31-08-2016 08:16
Tore Skogheim Et viktig spørsmål å stille dette, er spent på svaret. Man skulle tro at med den fokus vi har rundt helse og trivsel så burde det være en bred satsing på renhold og kvalitet.
#8 Inga Berge de Galvez 31-08-2016 08:19
Tusen takk for at du tar opp dette, Ivar. Jeg håper virkelig byrådet kjenner på ansvaret slik at disse flotte folkene kan få skikkelige arbeidsvilkår.
#9 Bente Roli 31-08-2016 08:43
Fri rettshjelp i Oslo kommune har hatt ansatt renholder i mange år og har gullende rene lokaler og lavere utgifter enn den avtalen om innkjøp av renholdere som vi holdt på å bli del av da det skulle leies inn i 2010 , men slapp siden vi hadde vår egen.
#10 Veronica Amalie Rusdal 31-08-2016 09:16
Klart renholdere som jobber for Oslo kommune også skal være ansatt av sin oppdragsgiver, Oslo kommune selvfølgelig.
#11 T. B. Hansen 31-08-2016 09:20
De «rødgrønne» har styrt byen i snart et år, og forstatt ser man full opp av folk med arbeidsklær og utstyr med private firmalogoer som utfører kommunalt rutinearbeid.

Det er på tide at det gjøres slutt på dette ineffektive pengesluktet. Kommunale rutineoppgaver, omsorg o.l. må utføres uten fordyrende mellomledd; uten at skattepenger går til privat utbytte og kostbare anbudsprosesser .
#12 Maren Rismyhr 31-08-2016 12:59
Rødt i Bydel Grorud vil ta tilbake bydelens renhold. Vi mener bydelen trenger disse arbeidsplassene . Vi vil ha renholdere som har skikkelige arbeidsforhold. Saken er reist av Rødt,i utgangspunktet med støtte Ap,SV og MDG. Administrasjone n mener det blir for dyrt, men mulig. MDG har bakket ut. Saken kommer i Grorud bydelsutvalg i morgen, 1. septemger. Det er foreløpig uklart hva Ap og SV da vil stemme? Maren Rismyhr, Rødts representant i Grorud BU
#13 Shoaib 31-08-2016 13:33
Spennende og viktig spørsmål, er med på å diskutere saken og løfte dette opp Ivar!
#14 Romy Rohmann 02-09-2016 05:08
Svært mange steder ble renholdet skilt ut fra kjernevirksomhe ten og det ble internfakturert og etterhvert konkurranseutsa tt og privatisert. En villet og klar politikk fra Ap i offentlig virksomhet gjennom nittitallet. Renholdere ble oppfordret til å starte enkeltmannsfore tak og være selvstendige oppdragstakere. Sjekk med arbedsmannsforb undet og fagforbundet, dette veit de nok mye om. Vi må ikke glemme historia.

You have no rights to post comments